Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Kirobo

je vlasnik dva Guinnessova rekorda

Čak dvije titule Guinnessovih rekorda pripale su Kirobu, robotu astronautu razvijenom u zajedničkom istraživačkom projektu u kojem sudjeluju Dentsu Inc., Istraživački centar za naprednu tehnologiju Sveučilišta u Tokiju, Robo Garage Co. Ltd., Toyota Motor Corporation i Japanska svemirska agencija (JAXA).

Kirobo je stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 9. kolovoza 2013. godine te je ukupno u svemiru proveo 18 mjeseci, pri tome odradivši prvu svemirsku komunikaciju između robota i čovjeka (s JAXA-inim astronautom Koichijem Wakatom), te naknadno provodeći napredne eksperimente za viziju budućnosti u kojoj ljudska bića i roboti savršeno koegzistiraju.
10. veljače ove godine, Kirobo se sigurno vratio na Zemlju u SpaceX-ovoj letjelici CRS-5 Dragon koja inače služi kao opskrbni brod ISS-a, a pri povratku na Zemlju s Kirobom se spustila u Tihi ocean blizu kalifornijske obale. Robot Kirobo se vratio u Japan 12. ožujka, pri čemu su njegove prve riječi bile: „Gledano iz svemira, Zemlja svijetli poput plave LED lampice.“
/
Nakon današnje održane konferencije u Nacionalnom muzeju znanosti i inovacije u Tokiju, članovi projekta predali su zaključno izvješće i prikazali video s najboljim trenucima Kiroba na ISS-u.
Konferencija je vođena od strane Fuminorija Kataoke, voditelja projekta pri Odjelu za planiranje proizvoda iz Toyota Motor Corporationa, a kao ostala dva sugovornika su nastupali Tomotaka Takahashi, predsjednik ROBO GARAGE Co. Ltd., koji je također vanjski suradnik na projektu u Istraživačkom centru za naprednu tehnologiju Sveučilišta u Tokiju, te Yorichika Nishijima – copywriter u Dentsuovom Poslovno-kreativnom centru i čelni čovjek Dentsu robotskog centra. 
Vrhunac konferencije bila je pojava Kiroba i njegov tečni razgovor s kolegama, navedenim članovima projekta.
/
Erika Ogawa, potpredsjednica Guinnessovih svjetskih rekorda u Japanu, zatim je Kirobu predala dvije titule Guinnessovih svjetskih rekorda:

  1. „Prvi robot-suputnik u Svemiru je Kirobo (Japan)“, koji je 9. kolovoza 2013. stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu
  2. „Razgovor između robota i čovjeka na najvišoj visini od 412,2 kilometra iznad razine mora odradio je Kirobo (Japan) na Međunarodnoj svemirskoj stanici, 7. prosinca 2013. godine.“

/
Osnovne specifikacije Kiroba
Dimenzije Visina: 34 cm, Širina: 18 cm, dubina: 15 cm (otprilike), masa: 1000 g (otprilike)
Jezik Japanski
Glavne osobine prepoznavanje govora, prirodno procesuiranje govora, telekomunikacijske mogućnosti, gestikulacija, kamera koja prepoznaje lica i izraze lica, kamera za snimanje
Ključni datumi projekta do danas
29.11.2012. Projekt je najavljen, javnost predlaže ime robota
26.07.2013. Kirobo i pomoćni član posade na Zemlji (Mirata) su upoznati n tiskovnoj konferenciji
04.08.2013. Kirobo odlazi iz Japana prema ISS-u na letjelici Kounotori 4, iz Tanegashima svemirskog centra
10.08.2013. Kirobo stiže na ISS
21.08.2013. Kirobo progovara svoje prve riječi u svemiru: „21. kolovoza 2013. godine, robot je poduzeo mali korak naprijed prema boljoj budućnosti za sve nas.“
07.11.2013. JAXA-in astronaut Koichi Wakata stiže na ISS ruskom letjelicom Soyuz
06.12.2013. Kirobo i JAXA-in astronaut Koichi Wakata održavaju prvu svemirsku komunikaciju između robota i čovjeka
14.05.2014. JAXA-in astronaut Koichi Wakata vraća se na Zemlju
11.02.2015. Kirobo se vraća na Zemlju
12.03.2015. Kirobo se vraća u Japan
27.03.2014. Kirobo sudjeluje na završnoj konferenciji o rezultatima projekta

Saznajte više o Toyoti

Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK