Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Povratak

Toyote Motorsport u WRC

TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) potvrdio je povratak u FIA-ino Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) za sezonu 2017., s automobilom u cijelosti razvijenom u Toyotinom njemačkom Tehnološkom centru u Kölnu.

Kroz naredne dvije godine TMG će nastaviti opsežna testiranja na Yarisu WRC kako bi automobil bio u potpunosti spreman za sve izazove na najtežem reli natjecanju, u kojem je Toyota tijekom devedesetih godina osvojila četiri vozačka i tri konstruktorska naslova.
Tu vijest je službeno potvrdio predsjednik TOYOTE Akio Toyoda na novinarskoj konferenciji u Tokyu, gdje je Yaris WRC ujedno premijerno predstavljen javnosti – u vrlo upadljivom novom izdanju. 
Novi Yaris WRC već je odradio preliminarne testove na asfaltiranim i šljunčanim etapama po cijeloj Europi, postavljajući time obećavajuću bazu za daljnji napredak u predstojećim mjesecima.
/
Automobil ispod poklopca skriva  1,6-litreni turbo motor s izravnim ubrizgavanjem goriva, koji raspolaže s više od 300 KS, a naprednim simulacijama, brojnim testiranjima i specifičnom tehnikom proizvodnje razvijena je posve nova čelična šasija.
Zahtjevni testni program uključuje više karakterističnih WRC lokacija po Europi na različitim podlogama, a pridobiveno iskustvo značajno će pomoći TOYOTI u pripremi automobila za sezonu 2017., kada se također očekuje uvođenje novih tehničkih pravila u natjecanje.
Novi Yaris WRC slijedi glasovitu liniju Toyotinih automobila sa sportskim pedigreom i bogatim naslijeđem, čime se japanska marka s ponosom vraća u najprestižnije reli natjecanje kroz manje od dvije godine. Time TOYOTA sretno zatvara poglavlje dugo gotovo dva desetljeća izbivanja sa Svjetskog reli natjecanja, od svog zadnjeg nastupa kao tvorničke momčadi 1999. godine.
/
Te zadnje godine svog nastupa, TMG je obilježio 25 godina uzastopnih reli aktivnosti koje je započeo pod imenom Andersson Motorsport GmbH – nazvanog po imenu osnivača tvrtke Ovea Anderssona, a natjecali su se kao tvornička ekipa TOYOTA team Europe.
Tijekom tog vremena ostvareno je čak 43 pobjeda  s legendarnim automobilima, poput Celice Twincam Turbo i GT-4 izvedbama  te Corolle WRC, s čuvenim majstorima WRC zanata i nekim od najboljih vozača svih vremena: Carlosom Sainzom, Juhom Kankkunenom i Didierom Auriolom.
TMG je već prošle godine jednom nogom zakoračio u reli svijet, s predstavljanjem svoje izvedbe reli automobila za prodaju nezavisnim ekipama, modela GT86 CS-R3 koji zadovoljava FIA-ina R3 pravila.
/
Yoshiaki Kinoshita, predsjednik TMG-a, je izjavio: „Velika je čast biti zamoljen da vratimo ime TOYOTA u Svjetsko reli natjecanje, uz naše kontinuirano sudjelovanje u Svjetskom natjecanju utrka izdržljivosti. Istovremeno biti posvećen dvama izuzetno teškim natjecanjima nije lak zadatak, ali smo uvjereni u naše sposobnosti i želju za uspjehom. Imamo još puno posla do konačnog povratka i samog starta WRC sezone 2017., no podrška TMC-a (Toyota Motor Corporation) i našeg generalnog predsjednika Akia Toyode je vrlo ohrabrujuća, te možemo samo reći da nikoga iz TOYOTE nećemo iznevjeriti nakon toliko godina izbivanja iz WRC natjecanja.
/

Video

Yaris WRC tehničke specifikacije (šasija)
 • Tip: čelično tijelo
 • Kočnice: 300 mm diskovi na šljunku, 355 mm na asfaltu
 • Kotači: 7 x 15” šljunak, 8 x 18” asfalt
 • Gume: Michelin
 • Dužina: 3910 mm
 • Širina: 1820 mm 
Yaris WRC tehničke specifikacije (pogonski sklop)
 • Obujam motora: 1.6 litara
 • Tip: redni četverocilindraš
 • Izravno ubrizgavanje: do 200 bara
 • Gorivo: benzin
 • Tlak turbine: 2.5 bara (maximum)
 • Zračna prigušnica: 33 mm
 • Okretni moment: 420 Nm
 • Snaga: oko 300 KS (pri 6,000 o/min)
 • Max. broj okretaja: 8,500 o/min
 • Prijenos: sekvencijalni, šest brzina
 • Spojka: ZF Sachs
Više o TOYOTA Motorsport GmbH
TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) postoji od 1979. godine i baziran je u njemačkom Kölnu, a svoju reputaciju je izgradio na temelju četiri vozačka i tri konstruktorska naslova u WRC-u, tijekom 25-godišnje tradicije sudjelovanja u najtežem reli natjecanju – sa zadnjim nastupom u sezoni 1999. godine. TMG je u međuvremenu sudjelovao na ostalim najvećim sportskim natjecanjima, poput slavne utrke Le Mans 24 sata i u Formuli 1, a već godinama sudjeluje u Svjetskom natjecanju utrka izdržljivosti. Upravo je u 2014., u trećoj godini razvijanja hibridne tehnologije, TMG osvojio vozački i konstruktorski naslov prvaka na utrkama izdržljivosti.

Saznajte više o Toyoti

Trostruki uspjeh za Toyotu Prius kroz nagrade Driver Power Auto Expressa za 2019. godinu Trostruki uspjeh za Toyotu Prius kroz nagrade Driver Power Auto Expressa za 2019. godinu Toyota Prius je nadmašila sve konkurente u istraživanju Auto Expressa Driver Power za 2019. godinu i odnijela zlatnu nagradu kao Novi automobil godine. Tänak i Toyota Yaris WRC pobijedili u Švedskoj Tänak i Toyota Yaris WRC pobijedili u Švedskoj TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team slavi svoju prvu pobjedu u sezoni 2019. u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju nakon što je Ott Tänak postigao dominantnu pobjedu u drugoj utrci, Reliju Švedska. Toyota na Salonu automobila u Parizu 2018. Toyota na Salonu automobila u Parizu 2018. Kako automobilska industrija ulazi u razdoblje promjena kakve se događaju jednom u stoljeću, Toyota prelazi od čistog proizvođača automobila prema pružatelju ukupne mobilnosti - nudeći sve bolju mobilnost za sve. Toyota Yaris Y20 u proslavu 20 godina Yarisa Toyota Yaris Y20 u proslavu 20 godina Yarisa Toyota odaje počast izvornom Yarisu uvodeći novu razinu opreme, Y20, u svoju paletu modela za 2019., označavajući 20. godišnjicu svog uspješnog modela u segmentu B koji je po prvi put bio prikazan na Salonu automobila u Parizu 1998
Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK