1. Company
  2. Toyota Vijesti I Događanja
  3. 2020
  4. Tommi Makinen
Odaberite

Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za motosport

Tommi Mäkinen* će od siječnja 2021. biti imenovan Savjetnikom za motosport u Toyota Motor Corporation (Toyota) s ciljem daljnjeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila.

Imenovanje je uslijedilo nakon zadivljujućeg doprinosa Tommija Mäkinena ponovnom uzletu Toyotinog sudjelovanja u svjetskom reliju od 2017. Tommi Mäkinen i njegova ekipa profesionalaca u Tommi Mäkinen Racing Oy su pomogli Toyoti razviti izuzetno konkurentan reli automobil, ali i izgraditi ekipu, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, kako bi sudjelovala na najvišoj svjetskoj razini relija, u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju. Već 2018., u drugoj godini nakon povratka, Toyota je osvojila titulu svjetskog prvaka u poretku proizvođača, dok je 2019. osvojila titule svjetskih prvaka u poretku vozača i suvozača.

Uz takvu stručnost, Toyota je sigurna da je Tommi Mäkinen sposoban pridonijeti na još širem polju motosporta, kao što je razvoj linije vozila GR koji se temelje na trkaćim automobilima, strateško planiranje motosport aktivnosti i razvoj talentiranih vozača. Njegovim imenovanjem za savjetnika za motosport Toyota Motor Corporationa, ova marka se veseli njegovim savjetima u oblikovanju strategije i organizacije.

Posljedično, projektom WRC koji je izgradio Tommi Mäkinen Racing Oy - TOYOTA GAZOO Racing WRT i konstrukcijom i razvojem automobila za svjetsko prvenstvo u reliju - upravljat će izravno Toyota. Od 2021. nadalje, sudjelovanjem u Svjetskom prvenstvu u reliju (WRC) će upravljati TOYOTA GAZOO Racing Europe GmbH, kompanija iz Toyotine grupe koja je odgovorna za temeljne Toyotine funkcije u motosportu u Europi. Sigurno ćemo imati koristi od ove odluke Tommija Mäkinena, crpeći znanje iz njegove stručnosti u razvoju vodećeg vozila u svijetu, kultiviranog u TMR, kako bismo ga povezali s razvojem u tome segmentu poslovanja.

Isto tako, dodatno ćemo jačati naše sustave, uključujući ubrzavanje praktične izobrazbe osoblja. TGR WRT će i nadalje održavati svoje aktivnosti u Finskoj i Estoniji, kao i do sada, koristeći postojeće ljudske resurse i neke objekte TMR-a.

Izjave:

Tommi Mäkinen, izvršni direktor i vlasnik Tommi Mäkinen Racing Oy

''Cilj projekta Toyota WRC je bio učinkovito ponovno pokrenuti sudjelovanje u svjetskom prvenstvu u reliju uz fleksibilnu organizaciju koju može postići samo mala kompanija.

S veseljem mogu reći da je ovaj cilj sada dosegnut te da je vrijeme da se uputim prema novim izazovima s Toyotom. Želim zahvaliti Akiju Toyodi što mi je povjerio ovaj projekt i na njegovoj neprekidnoj podršci u dosezanju ciljeva koje smo zajedno postavili. Veselim se nastavku zajedničkog rada, oblikujući budućnost Toyote u motosportu.

Sretni smo što je Toyota odlučila, kako je bilo i planirano, preuzeti operacije u Svjetskom prvenstvu u reliju koje smo zajedno izgradili, te sam jako zadovoljan načinom na koji Toyota pruža našim stručnjacima siguran dom i budućnost kao dijelu TOYOTA GAZOO Racing World Rally Teama. Važno mi je i da će poslovanje i dalje ostati u Jyväskyli i Tallinnu, iako TOYOTA GAZOO Racing Europe preuzima ekipu pod svoje. ''

Akio Toyoda, Predsjednik Toyota Motor Corporation:

'' Tek nakon što sam upoznao Tommija mogao sam donijeti odluku o Toyotinom povratku u WRC. Njegova podrška je bila razlog zbog koje smo uspjeli pobijediti u WRC-u.

Zahvaljujući njegovoj stručnosti smo uspjeli stvoriti GR Yaris, sportski automobil s pogonom na 4 kotača. On će, u budućnosti, biti naš savjetnik za motosport. Povrh pružanja stručnog savjeta o tome kako pobjeđivati u utrkama, kao što je to i do sada radio, očekujemo da nam pruža savjete u nizu drugih područja kako bi Toyota mogla proizvoditi sve bolje automobile.

Bez obzira na njegovo imenovanje na ovo mjesto, on će i dalje biti moj instruktor vožnje.
- “Tommi, hajdemo opet zajedno voziti!” ''

*Tommi Mäkinen: Debitirao u reliju 1985. Osvojio je ukupno 24 WRC utrke. Bio je tvornički vozač za Mitsubishi od 1995., te je od 1996. do 1999. ostvario zavidno postignuće osvojivši vozačku titulu u WRC-u četiri godine uzastopce. Nakon prelaska u Subaru 2002. nastavio je natjecati se u samom vrhu, ostavljajući trag u povijesti WRC-a.