1. Company
  2. Toyota Vijesti I Događanja
  3. 2020
  4. Toyota Yaris Cross
Odaberite

Toyota predstavlja potpuno novi kompaktni SUV YARIS CROSS

• Istinski SUV koji kombinira Toyotino poznavanje malih automobila i bogato SUV nasljeđe
• Drugi model baziran na Toyotinoj platformi GA-B, odlikujući se dojmljivim izgledom i dinamičnim performansama
• Ističe se povećanom odignutošću od tla, inteligentnim pogonom na sve kotače i Toyotinom hibridnom tehnologijom 4. generacije
• Oblikovan i razvijen za Europu, Yaris Cross će se proizvoditi u Francuskoj, a godišnja proizvodnja će biti veća od 150.000 vozila
• Svjetska premijera slijedi u travnju 2020., a početak prodaje na europskom tržištu 2021.

Gradski život predstavlja osobite izazove. Kada je riječ o vožnji, to je okruženje u kojem vozači sve više cijene robusnost i visoki položaj za vožnju koje pruža SUV, ali u mjerilu prilagođenom gradskim ulicama, uz istinski naglasak na zaštiti okoliša.

Istovremeno, oni žele i vozilo koje se ističe izgledom, ali i prilagodljivošću kakva im je potrebna za aktivni način života.

Upravo to su vrijednosti koje je Toyota ugradila u potpuno novi Yaris Cross.
Novi Yaris Cross je oblikovan i razvijen za Europu, kako bi bio usklađen sa zahtjevima i željama tog tržišta u segmentu B-SUV. I proizvodit će se u Europi, u Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), usporedo s novom generacijom Yarisa s pet vrata, počevši od 2021.

Istinski hibrid, istinski SUV

Novi Yaris Cross uživa pogodnosti snažnog Toyotinog nasljeđa napredne hibridne tehnologije, dizajna malih automobila i konstrukcije SUV-ova.

Toyotino svjetsko predvodništvo u tehnologiji hibridnih vozila ocrtava se, između ostalog, i kroz prvi automobil u segmentu B s hibridnim sustavom, originalni Yaris Hybrid iz 2012. godine. Iskustvo bez premca koje je Toyota prikupila omogućava da nova, četvrta generacija hibridnog pogonskog sklopa u Yarisu Cross pruža izuzetne performanse i učinkovitost.

Kao dio obitelji Yaris, Yaris Cross je konstruiran na novoj Toyotinoj platformi za kompaktne automobile GA-B. On dijeli i „veliki-mali“ dizajn i koncept koji je karakterizirao originalni Yaris, te predstavlja prostranu unutrašnjost unutar kompaktnih vanjskih mjera.

Istovremeno, Yaris Cross je i stvarni SUV, sa svim pogodnostima koje donosi Toyotino iskustvo kreatora izvornog SUV-a prije 25 godina, modela RAV4 - danas najprodavanijeg SUV-a na svijetu - te nedavno stvaranjem dojmljivog i izuzetno učinkovitog modela C-HR. Povišena putnička kabina, uz dostupnost inteligentnog sustava pogona na sve kotače AWD-i, daje dodatnu potvrdu istinskog SUV-a.

Dodavanjem Yarisa Cross u svoju ponudu, Toyotina paleta SUV-ova sada obuhvaća segmente B, C i D.

Novi hibridni pogonski sklop

Yaris Cross se ponosi Toyotinom četvrtom generacijom hibridne tehnologije. Toyota je bila uspješni pionir korištenja potpuno hibridne tehnologije u automobilima segmenta B uvođenjem prvog Yarisa Hybrida 2012. godine. Otada ih je prodano više od pola milijuna u Europi, što je postao moćan alat u jačanju svijesti javnosti o toj tehnologiji, kao i u njenom prihvaćanju kod kupaca.

Yaris i Yaris Cross su prvi modeli koji će koristiti najnoviji Toyotin 1,5-litarski hibridni sustav, koji je razvijen izravno iz većih 2,0-litarskog i 2,5-litarskog pogonskog sklopa koje koriste nedavno predstavljeni modeli kao što su Corolla, C-HR, RAV4 i Camry. Ovaj sustav se odlikuje novim 1,5-litarskim, trocilindričnim benzinskim motorom s Atkinsonovim procesom, precizno konstruiranim radi smanjenja trenja i mehaničkih gubitaka te radi optimiranja brzine izgaranja. Rezultat je visoki okretni moment pri niskim brzinama vrtnje motora uz izuzetnu štedljivost goriva. Toplinska učinkovitost motora je 40%, što je bolje od usporedivih dizelskih motora i omogućava malu potrošnju goriva i malu emisiju CO2.

Ovaj novi hibridni sustav daje najveću snagu od 116 KS. Posebna pažnja je posvećena krivulji snage, zahvaljujući čemu ovaj motor ima izuzetan odziv u vožnji. Kada je riječ o emisiji, model s pogonom na prednje kotače počinje s emisijom CO2 manjom od 90 g/km, dok je za izvedbu AWD-i ta vrijednost manja od 100 g/km*

*Vrijednosti usklađene s NEDC; najniže vrijednosti prema WLTP su manje od 120 g/km za pogon na prednje kotače (FWD), te manje od 135g/km za AWD-i; sve vrijednosti su podložne izmjenama prilikom završne homologacije.

Toyotina platforma GA-B

Yaris Cross prati svog rođaka s pet vrata u pogledu usvajanja nove Toyotine platforme GA-B. Time je postignuta visoka razina krutosti karoserije, kao i dobro uravnoteženo podvozje, što omogućava sjajan odziv i okretnost automobila.

Potpuno gradski. Potpuno SUV

Proizvevši Yaris Cross, Toyota je stvorila istinski SUV u manjem mjerilu, dajući kupcima viši položaj za vožnju, praktičnost i unutarnju prostranost koje žele u automobilu kompaktnih dimenzija, zahvaljujući čemu je tako prikladan za gradsku vožnju.

Njegov dizajn ocrtava klasične karakteristike SUV-a, povišene karoserije i većih kotača/guma koji stvaraju pečat snage i korisnosti.

Yaris Cross ima isti međuosovinski razmak od 2.560 mm kao i novi Yaris hatchback, ali je ukupno 240 mm dulji, jer je prednji prevjes veći za 60 mm, a stražnji za 180 mm, čime je povećan unutarnji prostor. Odignutost od tla je povećana za 30 mm, a vozilo je ukupno više i šire – za 90 odnosno 20 mm.

Vanjske mjere (mm) Yaris Cross
Ukupna duljina 4180
Ukupna širina 1765
Ukupna visina 1560 mm
Međuosovinski razmak 2560

Praktičnost i raznovrsnost

Riječ je o istinskom SUV-u, pa je posebna pažnja posvećena praktičnosti i raznovrsnosti.

Poklopac prtljažnika je električno pokretan, jer je tako lakše kada su vam pune ruke. Podesiva visina podnice prtljažnika vam daje dodatnu prilagodljivost pretinca zaštićenog od pogleda ili povećane zapremine za veće terete. Povrh toga, samu podnicu je moguće podijeliti u dva dijela i tako, istovremeno imati i povećanu zapreminu i pretinac u podu prtljažnika. U prtljažniku se nalaze i nove podesive trake za pričvršćivanje predmeta i sprečavanja njihovog pomicanja u vožnji.

Yaris Cross je podjednako prostran, koliko je i praktičan. Uz uspravna sva sjedala i postavljen pokrov prtljažnika, zapremina prtljažnika je 390 l. Međutim, ako vam je potreban prostraniji prtljažnik, tu su preklopiva stražnja sjedala u omjeru 40:20:40, što omogućava prijevoz putnika uz utovar većeg tereta.

Inteligentni pogon na sve kotače

Jedna od karakteristika koja definira novi Yaris Cross kao istinski SUV je raspoloživost inteligentnog pogona na sve kotače – jedinstvena pogodnost u ovoj klasi za hibridni model.

AWD-i pruža dodatnu stabilnost i prijenos snage na podlogu u svakodnevnoj vožnji, u lošim uvjetima i na skliskim površinama. Riječ je električnom sustavu koji je kompaktniji i lakši od mehaničkih sustava pogona na sve kotače (AWD), zahvaljujući čemu Yaris Cross Hybrid AWD-i ostvaruje manju potrošnju goriva i manju emisiju CO2 nego bilo koji njegov konkurent s pogonom na sve kotače u segmentu B-SUV.

Ovaj sustav usmjerava okretni moment na stražnju osovinu prilikom pokretanja automobila i tijekom ubrzavanja. U normalnoj vožnji, Yaris Cross koristi pogon prednjih kotača, ali kada sustav otkrije sklizavu podlogu, pogon na sve kotače se automatski uključuje. To se može dogoditi, primjerice, na mokrim granitnim kockama, po jakoj kiši, na mokrom ili utabanom snijegu ili na pijesku.

Napredni sustav pomoći u vožnji

Temelj sigurnosnih performansi novog Yarisa Cross je njegova platforma GA-B koja ovom automobilu daje izuzetnu krutost karoserije. U namjeri da zadovolji najviše i najstrože standarde neovisnih ispitivanja, dodatno će koristiti pogodnosti sustava aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense i napredne funkcije pomoći u vožnji, koje pomažu u izbjegavanju čitavog niza najčešćih opasnosti na cesti pružanjem vozaču informacija, ranim upozorenjima i, kada je potrebno, automatskim kočenjem i zakretanjem upravljača.

Dizajn

Postupak oblikovanja Yarisa Cross okupio je širok tim iz studija iz Europe i Japana. Njihove zamisli i nadahnuće ćete jasnije shvatiti ako pročitate riječi jednog od članova tima - Lance Scott, Glavni direktor dizajna u Toyotinom studiju EDD u Nici.

„Kada smo započeli s ovim postupkom, shvaćali smo da, iako je izgled razlog broj jedan prilikom kupnje u segmentu B-SUV, kupcima je važna i visoka razina praktičnosti. To nisu zahtjevi koje je lako pomiriti, posebno u kompaktnom paketu.

Od samih početaka dizajnerskog koncepta, imali smo na umu europskog kupca, ali smo ga trebali bolje razumjeti. Zato smo izašli iz ureda i razgovarali sa stvarnim kupcima kako bismo shvatili njihov način života, što im se sviđa, koje su im dnevne aktivnosti i na koje se načine zabavljaju.

Nakon procesa koji je bio zabavan i poučan, vratili smo se, puni entuzijazma, oblikovanju automobila koji će ocrtavati njihovu osobnost i pružati živahnu kombinaciju profinjenosti i energičnosti.

Kao tim smo osmislili ključne riječi „Robust“ (Robustan) i „Minimalistic“ (Minimalističan), za koje nam se čini da odražavaju i kompaktnost i okretnost, kao i robusnost i snagu jednog SUV-a.

Kada smo započeli skicirati zamisli za vanjski izgled, znamenita slika dijamanta nam se stalno vraćala. Zatim smo skovali izreku „nimble diamond“ (žustri dijamant) kako bismo izrazili čvrstu, snažnu i vrhunsku sliku dragulja u kombinaciji s osobnošću koja izražava okretnost i zabavu u vožnji, što su bile kvalitete za koje smo osjećali da ih ovaj automobil mora zrcaliti.

U pogledu odozgo, ili tlocrtu kako ga mi zovemo, „odrezali“ smo, ili „otkinuli“ karoseriju na taj način da dobijemo oblik romba ili dijamanta, a tako smo dobili prostor za naglašavanje blatobrana. Takvim izgledom karoserije u kombinaciji s 4 istaknuta blatobrana dobili smo energičan oblik koji je istovremeno snažan i profinjen.

Jasno, želimo da kupci ovaj automobil otprve prepoznaju kao SUV, pa smo naglasili odignutost od tla, izraženu vodoravnu os koja daje odličnu ravnotežu i stav, velike četvrtaste lukove kotača i, naravno, velike kotače… do 18”!

I lice je bilo vrlo važan aspekt za nas. Željeli smo zadržati snažni DNK Toyotine palete SUV-ova, ali istovremeno dati modelu Yaris Cross zaseban identitet.

U stražnjem dijelu smo se pak usredotočili na to da automobilu damo snažan stav, pri čemu široki blatobrani ocrtavaju kako izgleda nasađen na svoje kotače. Kombinacija vodoravnih stražnjih svjetala i stražnjeg stakla jasno ukazuje na pripadnost obitelji Yaris, ali širi i četvrtastiji poklopac prtljažnika daje naslutiti da prtljažnik nudi veći prostor za prilagodljivost u svakodnevnoj upotrebi.

Što se tiče vanjske boje, počeli smo razmišljati o nečemu što bi moglo izraziti sliku aktivnosti i visoke kvalitete, a što bi se našim kupcima doista moglo svidjeti. Razmatrajući trendove boja u budućnosti, možemo vidjeti da postoji rastuća sklonost zlatu i drugim plemenitim metalima, ali mi smo željeli ponuditi nešto prirodnije i gradskije. Dodajući nježnu zelenu notu zlatnoj boji, istovremeno umanjujući zasićenost boje radi naglašavanja izgleda nalik metalu, dobili smo svježi, gradski, ali istovremeno aktivni izgled koji naglašava oblike vanjskih površina. Krajnji rezultat je boja koju zovemo XXXXX”

Toyota predviđa proizvodnju više od 150.000 Yarisa Cross godišnje u tvornici TMMF u Onnaingu, blizu Valenciennesa, u Francuskoj te osvajanje više od 8% tržišnog udjela u segmentu B-SUV.