Besplatno isprobajte Toyotu
Sastavite svoju Toyotu
Cjenici i katalozi
Pronađite Toyotinog partnera
Moja Toyota

Prvi „hibridni dan“

ORYX Centar za sigurnu vožnju

Naše prvo druženje proteklo je u suorganizaciji s Auto Bildom, a desetak sljedbenika s Facebook stranice I Love Hybrid dobilo je priliku upoznati se s hibridnim modelima Toyote: novim Yarisom, Aurisom i Priusom, a pri tome i zabaviti isprobavši mogućnosti automobila na ORYX-ovom Centru za sigurnu vožnju.

Hladan dan početkom mjeseca nije spriječio desetak zainteresiranih naših sljedbenika s Facebook stranice I Love Hybrid, da čak i u radnom tjednu pronađu ispriku za ne doći na posao i time dan provesti na ORYX-ovom Centru za sigurnu vožnju, gdje smo znatiželjnoj ekipi pripremili tri nova hibridna modela za probu te prezentacije o mogućnostima kupovine hibrida i tehnološkim značajkama.
Mnoštvo pitanja – princip rada Toyotinih i hibridnih modela ostalih marki, kako pravilno voziti hibrid, pouzdanost i potrošnja te dostupnost modela u prodaji – na sve navedeno su odgovore dali stručnjak za hibridna vozila i trener hibridne vožnje, Sandi Štukelj iz Toyote, te voditelj kampanje I Love Hybrid Darijan Kosić.
/
Gotovo dvosatno predavanje za mnoge je proteklo u trenu, ali bilo je očito da svi nestrpljivo iščekuju sjesti za volan hibridnih modela koje smo pripremili – novi hibridni Yaris, Auris i Prius.
Uz osnovna pravila ponašanja na ORYX-ovom poligonu, svi okupljeni su ukratko upoznati s kontrolama i načinima vožnje hibridnih modela. Kako smo za ovu priliku događaj organizirali na poligonu koji nudi mnoštvo zanimljivih vozačkih sadržaja, potrošnja je stavljena u drugi plan, a hibridi su se istaknuli ostalim vrijednostima – ugodom u vožnji, jednostavnošću korištenja te sposobnostima ubrzavanja i agilnosti u krivinama.
/
I malo je reći da su na kraju svi izašli iz automobila s osmjehom na licu, jer dok su se izmjenjivali iz jednog modela u drugi, svi konačno sve isprobali, upitali smo samo neke od vozača za dojmove u vožnji hibrida i organizacije prvog „hibridnog dana“.

Hibridni dan

Video

Tomislav Grgat
„Vožnja je vrlo ugodna, tiha i bez trzaja – kako god se automobil vozio. Smatram da je Toyota odradila odličan posao s dugogodišnjim razvojem i aktualnom ponudom hibridnih modela, a nakon ovoga svakako razmišljam kako bih postao vlasnik jednog takvog hibrida.“
/
Zlatan Seferović
„Vožnja Priusa me oduševila, što dinamičnošću, opremom, a i ponudom prostora. Oba motora su vrlo usklađena, promjena pogona iz elektromotora u benzinca trenutna i bez trzaja, a CVT mjenjač nudi uglađenost kakvu je teško postići s bilo kojim drugim automatskim, a kamoli ručnim mjenjačem.“
/
Dražen Kalabić
„Sve sam isprobao, ali najviše me dojmio upravo najmanji Yaris. Izuzetno je prostran za svoju klasu automobila, a u hibridnom izdanju poletan i uglađen. Oduševljava i tihom vožnjom te bogatom opremom, a cijenom – posebice s poticajima – je praktički bez konkurencije.“
/
Hrvoje Kostelac
„Isprobao sam sva tri modela, a najviše mi se svidio Prius. Iskustvo vožnje ovakvog hibrida je neusporedivo s ostalim konvencionalnim vozilima. Sve je uglađeno, ubrzanja su kontinuirana zbog odličnog CVT mjenjača, promjena s elektromotora na benzinski motor se ne osjeti, a sve radi u savršenoj mehaničkoj simbiozi.“
/
Možda potrošnja goriva nije mogla biti testirana u uvjetima poligona, ali iz navedenog je sasvim jasno i očito da hibridni modeli itekako mogu biti dinamični i zabavni, te pri tome vrlo uglađeni u vožnji i tihi. Dokazali smo jedno, a za drugi „hibridni dan“ ciljamo na postizanje što manje potrošnje goriva i organizacije natjecanja u potrošnji goriva.
Pratite nas na stranici I Love Hybrid gdje objavljujemo sve informacije o sljedećim druženjima i drugom „hibridnom danu“ koji će se održati 18.4. u Zagrebu, a kroz svibanj u Puli, Splitu i Osijeku.
Zanimljivosti sa prvog hibridnog dana
Uvodno predavanje o hibridnoj tehnologiji i dostupnosti hibridnih modela u prodaji. Pitanja nije nedostajalo, na što je stručnjak za hibridna vozila i trener hibridne vožnje, Sandi Štukelj iz Toyote odgovorio na zadovoljstvo svih prisutnih.
/
Dok su jedni vozili razne modele na poligonu, drugi su imali još poneko pitanje o hibridnom sklopu ispod lima.
/
Toyota Auris Hybrid: kompaktne dimenzije za hibridni pogon iz Priusa. Mnogi su nakon vožnje primijetili vrlo izravan upravljač, uglađenost i dinamičnost u zavojima te bogatu opremu.
/
Prius je sve započeo: prvi hibridni model pojavio se daleke 1997. godine, a aktualni je izdanje treće generacije nakon redizajna. Sljedeće četvrta generacija Priusa očekuje se do kraja 2016. godine.
/

Pročitajte više o Toyota hibridima

Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK