Besplatno isprobajte Toyotu
Sastavite svoju Toyotu
Cjenici i katalozi
Pronađite Toyotinog partnera
Moja Toyota

Hibridni izazov

Toyota

Veliko natjecanje u ostvarivanju što manje potrošnje u vožnji Toyota hibridnog automobila završilo je finalom na nacionalnoj razini, gdje su snage odmjerili najštedljiviji vozači iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Pule.

Više od dva mjeseca trajala su lokalna natjecanja Hibridni izazov po Toyota salonima diljem Hrvatske, u kojem su kandidati ostvarivali iznimno male brojke potrošnje u vožnji hibridnih modela Aurisa i Yarisa.
Ali samo najštedljiviji su mogli u finale! S prosječnom potrošnjom ispod 3 l/100 km pri normalnim uvjetima vožnje na javnoj prometnici, konkurencija je u još uvijek lokalnoj fazi Hibridnog izazova bila vrlo velika, a gledalo se i vrijeme odvožene rute.
/
Oni najštedljiviji u Zagrebu stigli su u finalno natjecanje Hibridnog izazova s brojkama potrošnje od 2,3 l/100 km s hibridnim modelom Yarisa, odnosno čak 2,1 l/100 km s hibridnim Aurisom – s velikim očekivanjima za osvajanje titule najštedljivijeg hibridnog vozača u Hrvatskoj.
Kandidati iz Rijeke i Pule zaključili su svoje lokalno natjecanje s brojkama potrošnje oko 3 l/100 km zbog drukčijeg terena s uzbrdicama i bržih ruta na autocestama, dok je kandidat iz Osijeka Božo Majić također pristigao s vjerom u pobjedu – s prosječnom potrošnjom od 3,6 l/100 km.
Sudionici nacionalnog natjecanja Hibridni izazov:
 • Auto Hrvatska Automobili - Vesna Sagaj – prosječna potrošnja: 3,9
 • Toyota centar Zagreb - Zvonimir Kranjčec - prosječna potrošnja: 2,3
 • Integra Dundović – Božo Majić - prosječna potrošnja: 3,6
 • Rotus Novosel - Dubravko Obadić  - prosječna potrošnja: 2,1
 • Autonippon - Viktor Lenac - prosječna potrošnja: 2,6
Nacionalno finale Hibridnog izazova održano je u subotu 4. srpnja, u prostoru salona Toyota centar Zagreb, gdje su kandidati prije finalnih vožnji prisustvovali kratkoj prezentaciji o načelima ekonomične i štedljive hibridne vožnje, te su ukratko objašnjene sve mogućnosti rada i različiti načini vožnje Toyota Full Hybrid modela.
/
Ruta finalnog natjecanja Hibridnog izazova bila je duga 8 kilometara i nepoznata kandidatima, a uključivala je većinom naseljeno područje i u manjoj mjeri otvorenu cestu, pri čemu su se kandidati morali pridržavati cestovnih ograničenja – ne voziti ispod ograničenja – te su imali pravo na poništavanje vožnje ukoliko bi bili zakinuti tijekom rute zbog uvjeta prometa i sl.
Prema tome, svi su u finalne vožnje Hibridnog izazova ulazili s potpuno istovjetnim uvjetima u vidu napunjenosti hibridne baterije te su vozili oba automobila –Yaris hibrid i Auris hibrid, pri čemu se mjerila konačna prosječna potrošnja nakon dviju vožnji.
/
Kada se krenulo u finale, sav razgovor je prestao, klima se ugasila i pazilo na svaki milimetar ceste, obraćalo pažnju na instrumente, stanje napunjenosti hibridne baterije i brzinu kretanja. I bilo je neizvjesno do samog kraja.
Uz prosjek dviju vožnji od 2,25 l/100 km, kandidat Zvonimir Kranjčec iz Velike Gorice bio je uvjeren u pobjedu, no kandidat iz Rijeke – gospodin Viktor Lenac uspio je ostvariti rekordnu potrošnju u hibridnom Aurisu od svega 1,6 l/100 km i time svoj ukupan prosjek zaokružiti na 2,05 l/100 km – čime je posve zasluženo osvojio glavnu nagradu, Toyotin poklon bon u vrijednosti od 7.500 kuna.
/
Rezultati nacionalnog natjecanja Hibridni izazov – Yaris hibrid:

 1. Zvonimir Kranjčec – 2,2 l/100 km
 2. Vesna Sagaj – 2,4 l/100 km
 3. Viktor Lenac – 2,5 l/100 km
 4. Božo Majić -  2,6 l/100 km
 5. Dubravko Obadić – 2,7 l/100 km

Rezultati nacionalnog natjecanja Hibridni izazov – Auris hibrid:

 1. Viktor Lenac – 1,6 l/100 km
 2. Zvonimir Kranjčec – 2,3 l/100 km
 3. Dubravko Obadić – 2,5 l/100 km
 4. Božo Majić -  2,5 l/100 km
 5. Vesna Sagaj – 2,8 l/100 km

Finalni rezultati nacionalnog natjecanja Hibridni izazov:

 1. Viktor Lenac – 2,05 l/100 km
 2. Zvonimir Kranjčec – 2,25 l/100 km
 3. Božo Majić -  2,55 l/100 km
 4. Dubravko Obadić – 2,6 l/100 km
 5. Vesna Sagaj – 2,6 l/100 km

Saznajte više o Toyoti

Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK