Toyota promovira globalnu elektrifikaciju vozila

odobravanjem gotovo 24.000 besplatnih licencija

Toyota City, Japan, 3. travnja 2019.

• Uključuje patente stečene kroz više od 20 godina razvoja tehnologije hibridnih električnih vozila
• Na raspolaganju je tehnička podrška radi pomoći proizvođačima gotovih vozila u dosezanju ciljeva performansi uz pomoć kupljenih sustava za elektrifikaciju vozila
• Prilika za promicanje daljnjeg globalnog rasta elektrificiranih vozila

Toyota City, Japan, 3. travnja 2019. ― Imajući na umu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi smanjenja rasta emisija i nastavka korištenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation (Toyota) je danas objavila dvije mjere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi daljnjeg promicanja sve šire upotrebe elektrificiranih vozila.

Prvo, Toyota je objavila da će odobriti besplatne licencije za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku) za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila. Drugo, Toyota će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sustave upravljanja snagom, upravljačka računala i druge tehnologije sustava elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sustava.

/

Na kraju krajeva, odobravanjem besplatnih licencija i pružanjem tehničke podrške za svoje sustave elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno promicati širenje elektrificiranih vozila te tako pomoći vladama, proizvođačima automobila i društvu u cjelini da ostvare ciljeve povezane s klimatskim promjenama.

„Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sustavima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za suradnju! kaže Shigeki Terashi, Član upravnog odbora i Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation. „Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u sljedećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.”

Patenti na koje se odnose ove besplatne licencije su napredne tehnologije ugrađene u elektrificirana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koji su pomogli Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za dijelove i sustave, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primijeniti za razvoj različitih vrsta elektificiranih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV).

Sve u svemu, Toyota će ponuditi otprilike 23.740 patenata stečenih kroz preko 20 godina razvoja tehnologije elektrificiranih vozila. Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajat će do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje će biti moguće dobiti tako da zainteresirane strane kontaktiraju Toyotu i usuglase posebne uvjete i odredbe licencija.

Toyota već nudi 5.680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od siječnja 2015. Sada Toyota dodaje otprilike 2.590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2.020 patenata u vezi s PCS, 7.550 patenata u vezi s upravljanjem sustavima, 1.320 patenata u vezi s prijenosom snage toplinskog motora, 2.200 patenata za punjač i 2.380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8.060).

Što se tiče besplatne tehničke podrške koju će Toyota nuditi, pojedinosti uključuju pružanje uvida u sustave elektrifikacije vozila, upravljačke smjernice i podrobna objašnjenja smjernica za podešavanja za vozila koja će koristiti njene sustave. Smjernice koje će Toyota pružiti, na primjer, uključuju pomoć drugim proizvođačima automobila u ostvarivanju visoke performanse proizvoda u pogledu štedljive potrošnje goriva, snage i tihog rada prilagođenih vozilima na čijem razvoju rade. Ove usluge će biti potkrijepljene ugovorima. Zainteresirane strane će moći dobiti više pojedinosti.

Nudeći besplatne patentne licencije i tehničku podršku za elektrificirana vozila, Toyota vidi priliku da potakne razvoj i uvođenje na tržište elektrificiranih vozila širom svijeta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom za upravu na temelju snažnog uvjerenja da će vozila s manjim utjecajem na okoliš pomoći u borbi protiv klimatskih promjena samo ako uđu u široku primjenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.

Toyota je 2015. godine identificirala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite okoliša 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i tvornica, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrificiranih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.

Saznajte više o Toyoti

Toyota Yaris proslavila dvadeseti rođendan Toyota Yaris proslavila dvadeseti rođendan Predstavljena ograničena serija Toyote Yaris u zlatnoj boji ''Y20'' Trostruki uspjeh za Toyotu Prius kroz nagrade Driver Power Auto Expressa za 2019. godinu Trostruki uspjeh za Toyotu Prius kroz nagrade Driver Power Auto Expressa za 2019. godinu Toyota Prius je nadmašila sve konkurente u istraživanju Auto Expressa Driver Power za 2019. godinu i odnijela zlatnu nagradu kao Novi automobil godine. Nova Toyota Proace City Nova Toyota Proace City Nova paleta kompaktnog furgona ojačat će Toyotinu zastupljenost na europskom tržištu lakih teretnih vozila Hrvatska domaćin za premijeru nove Toyote Camry Hrvatska domaćin za premijeru nove Toyote Camry Najprodavanija poslovna limuzina u svijetu, Toyota CAMRY doživljava svoje premijerno izdanje u Hrvatskoj.