Toyota Motor Europe u Francuskoj započinje proizvodnju novog Yarisa svog prvog kompaktnog automobila stvorenog na Toyotinoj novoj TNGA platformi

• Yaris demonstrira prve primjene Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture - TNGA) na kompaktnim automobilima
• Platforma TNGA GA-B doprinosi dizajnu, praktičnosti, užitku u vožnji i sigurnosti četvrte generacije najprodavanijeg Toyotinog modela u Europi
• Ulaganje od 300 milijuna eura u izmjene proizvodnih pogona, dodatno jača strategiju Toyota Motor Europe (TME) usmjerenu u lokalizaciju proizvodnje i maksimalno korištenje proizvodnih kapaciteta
• Velika pažnja je posvećena usklađivanju s mjerama zaštite i socijalnog distanciranja koje su uvedene radi očuvanja zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika i dionika

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je danas pokrenula proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svojem proizvodnom pogonu u Valenciennesu u sjevernoj Francuskoj. Četvrta generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u Europi je prvi kompaktni automobil izgrađen na platformi Toyotina nova globalna arhitektura (Toyota New Global Architecture -TNGA) GA-B, koja predstavlja temelj za unapređene dinamičke performanse, poboljšanu voznost, upravljivost i sigurnost, kao i privlačan izgled.

TMMF je postala četvrta tvornica u Europi koja je uvela proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA nakon Toyota Motor Manufacturing Turkey (Toyota C-HR i Corolla Sedan), Toyota Motor Manufacturing UK u Burnaston (Corolla Hatchback i Touring Sports) te Toyota Motor Russia (Camry i RAV4). Ovo ulaganje dodatno jača strategiju TME-ja za lokalizaciju proizvodnje i maksimalno korištenje proizvodnih kapaciteta. Toyotina strategija lokalizacije podjednako obuhvaća proizvodnju glavnih sklopova vozila: novi Yaris je opremljen zadnjom generacijom 1,5-litarskog motora TNGA koji se isto tako proizvodi u Europi – u Toyota Motor Manufacturing Poland.

/
Dodatna ulaganja i drugi model na putu

Dodatno ulaganje od 300 milijuna eura, što iznosi pola početnog ulaganja TMMF-a, je omogućilo proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA. Svi proizvodni pogoni su osuvremenjeni novom opremom i tehnologijom radi bolje ergonomije i kvalitetnijeg rada. Od tih postupaka osuvremenjivanja, najveće izmjene su uvedene u radionice za plastiku koje su proširene za dodatnih 3.500 m2 radi smještanja novih pogona za brizganje i bojanje, čime je omogućena vlastita proizvodnja novih plastičnih dijelova. TMMF očekuje da ukupni broj stalnih zaposlenika dosegne 3.600 do kraja 2020. godine.

Luciano Biondo, Predsjednik i Izvršni direktor TMMF je rekao: „Početak proizvodnje četvrte generacije Yaris označava prvi korak prema našem cilju godišnje proizvodnje od 300.000 vozila. Uz potpuno novi kompaktni SUV, Yaris Cross koji će biti drugi model na našim proizvodnim linijama, sredinom 2021., na putu smo ostvarenja naših planova. Za proizvodnju Yarisa Cross bit će potrebno uložiti dodatnih 100 milijuna eura.”

Uvođenje filozofije TNGA u segment kompaktnih automobila po prvi put

Toyota Yaris je u srcu priče o Toyotinom uspjehu u Europi ubirući plodove stalne popularnosti i odlične reputacije zahvaljujući dosljednom uvođenju inovacija. Yaris je 2019. predstavljao više od 20% Toyotine prodaje u Europi (224.368 vozila).

/
Konstruiran za Europu, proizvodi se u Europi

Kao i njegova prva generacija, potpuno novi Yaris se odlikuje potpuno novim, zbijenim proporcijama koje zrače njegov karakter „spreman za pokret“, „veliko-malo“ pakiranje s prostranom unutrašnjošću unatoč kompaktnim vanjskim dimenzijama i napredna vozna dinamičnost, a sve to zahvaljujući platformi TNGA GA-B. Zadnja, četvrta generacija hibridnog sustava omogućava veći doseg na električni pogon, dodatno smanjenje emisije CO2 i potrošnje goriva za preko 20% u usporedbi s trenutnom generacijom*1 uz iznenađujuće poboljšanje odziva i voznih svojstava.

Ovaj automobil je isto tako konstruiran da bude najsigurniji kompaktni automobil na svijetu, opremljen najnaprednijim sustavima aktivne i pasivne sigurnosti u segmentu. Ovi sustavi uključuju Toyota Safety Sense (TSS), niz tehnologija aktivne sigurnosti osmišljenih kao pomoć u sprečavanju ili ublažavanju sudara u jako širokom spektru prometnih situacija, te prvi središnji zračni jastuk na svijetu u segmentu kompaktnih automobila.

Proizvodnja u skladu s mjerama protiv COVID-19

Nakon pet tjedana kontroliranog prekida proizvodnje u skladu s mjerama izolacije zbog COVID-19 u Francuskoj, TMMF je 22. travnja nastavio s proizvodnjom. Početne proizvodne količine se zadržane na znatno nižim razinama u usporedbi s normalnim poslovanjem, radi brige o najvažnijem aspektu – održavanju sigurnosti i zdravlja naših zaposlenika i partnera te potpunom pridržavanju novih protokola i postupaka održavanja higijene i socijalne distance. Uprava proizvodnih pogona će i dalje održavati budnost i osigurati nastavak provođenja mjera zaštite i sigurnosti protiv COVID-19.

*1: Homologirane mjere nove generacije Yarisa prema postupku ispitivanja za Globalna harmonizirana laka vozila (Worldwide Harmonised Light Vehicles - WLTP): emisija CO2 85 g/km, a potrošnja goriva 3,7 l/100km

Saznajte više o Toyoti

Toyota Gazoo Racing na Goodwood Speedweek Toyota Gazoo Racing na Goodwood Speedweek TOYOTA GAZOO Racing je potvrdio dolazak više automobila i vozača na prvi Goodwood Speedweek, koji će se održati za vikend 16.-18. listopada na Goodwood Race Circuit u zapadnom Sussexu. Započeta je proizvodnja modela GR Yaris Započeta je proizvodnja modela GR Yaris Dana 26. kolovoza 2020. prvi je primjerak modela GR Yaris iz serijske proizvodnje sišao s proizvodne trake u tvornici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu. Ta potpuno nova tvornica posebno je osmišljena i dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe proizvodnje novog modela GR Yaris. Toyota predstavlja novi dizajn marke u cjelokupnoj svojoj komunikaciji Toyota predstavlja novi dizajn marke u cjelokupnoj svojoj komunikaciji Toyota predstavlja novi dizajn marke u Cjelokupnoj svojoj komunikaciji Toyota premašila 15 milijuna hibridnih  električnih vozila prodanih u svijetu Toyota premašila 15 milijuna hibridnih električnih vozila prodanih u svijetu Toyota je širom svijeta prodala preko 15 milijuna hibridnih električnih vozila od predstavljanja Priusa 1997. godine do siječnja 2020. U Europi je prodaja HEV (hibridnih električnih vozila) premašila brojku od 2,8 milijuna, zahvaljujući širokoj paleti od čak 19 različitih HEV modela marki Toyota i Lexus.