Započeta je proizvodnja modela GR Yaris

• Proizvodnja željno iščekivanog modela GR Yaris započela je 26. kolovoza
• Proizvodi se u tvornici Motomachi, ne tako daleko od tvornice LFA u kojoj je prvotno nastao
• Prve isporuke za kupce u Europi očekuju se krajem 2020.

Dana 26. kolovoza 2020. prvi je primjerak modela GR Yaris iz serijske proizvodnje sišao s proizvodne trake u tvornici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu. Ta potpuno nova tvornica posebno je osmišljena i dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe proizvodnje novog modela GR Yaris.

Zapravo, Toyotin povratak u proizvodnju sportskih automobila u Japanu otvorio je mogućnost proizvodnim inženjerima da nanovo osmisle procese sklapanja vozila posebno za GR Yaris. Osim toga, tim Toyota Gazoo Racing osnovao je „GR factory”, tvornicu posebno namijenjenu proizvodnji sportskih automobila iz serije GR.

Tvornica se sastoji od nekoliko različitih ćelija za sklapanje vozila koje su međusobno povezane vozilima s automatskim navođenje (AGV – eng. Automatic Guided Vehicles) s proizvodnim trakama za sklapanje vozila i karoserije bez transportera. Takvi radni procesi tvornici omogućuju proizvodnju iznimno krutih karoserije, nužnih za sportske automobile, te jamče iznimno precizno sklapanje, a obje su stavke iznimno zahtjevne za provedbu na klasičnim proizvodnim trakama za masovnu proizvodnju.

Odan svom uvjerenju da se sve temelji na razvoju ljudi i njihovom neprekidnom učenju, tim TOYOTA GAZOO Racing u tvornici je okupio iznimno vješte tehničare iz čitave tvrtke Toyota. Poznati pod nazivom „Takumi” ti su članovi tima dobro poznati po izvrsnim vještinama izrade. Ova nova tvornica TGR upotrebljava se u za obučavanje djelatnika iz drugih Toyotinih tvornica u vještinama izrade te za njihovu tehničku izobrazbu.

Nastao iz WRC-a, model GR Yaris jedinstven je sportski automobil s novom platformom i potpuno novim 1,6-litrenim turbo motorom s 3 cilindra, snage 261 ks i s okretnim momentom od 360 NM te besprijekornim sustavom pogona na sva 4 kotača GR-FOUR za koji inspiracija potječe izravno s trkaćih staza, a teži samo 1280 kg.

Još u ožujku 2020. uspješno je započeo proces online rezervacija, a upravo ti kupci će imati prioritet kod prve isporuke vozila koje započinju krajem 2020. i početkom 2021. godine.

(cijene, specifikacija i termin dostupnosti na području Republike Hrvatske biti će definiran naknadno)

Saznajte više o Toyoti

Tänak je osvojio povijesnu prvu titulu s Toyotom Yaris WRC Tänak je osvojio povijesnu prvu titulu s Toyotom Yaris WRC TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team i njihov vozač Ott Tänak sa suvozačem Martinom Järveojom su ispisali povijest osiguravanjem svojih prvih titula u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju zahvaljujući zadivljujućem drugom mjestu na Španjolskom reliju. TOYOTA YARIS Challenge na 38. INA Buzetskim danima TOYOTA YARIS Challenge na 38. INA Buzetskim danima TOYOTA YARIS Challenge od 13.-15.09. bio je gost na 38. INA Buzetskim danima, u okviru kojeg se i održava FIA Europsko prvenstvo na brdskim stazama. Toyota Yaris Challenge kup 2020. –  2022. Toyota Yaris Challenge kup 2020. – 2022. Još od 1957. godine Toyota je uspješan natjecatelj u području auto-moto sportova uključujući FIA World Rally prvenstvo (WRC) te Svjetsko prvenstvo izdržljivosti (WEC). Pobjeda na Finskom reliju Pobjeda na Finskom reliju Tänak i Toyota Yaris WRC osvojili su još jednu pobjedu u Finskoj
Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.