Izazov 2

Izazov nulte emisije CO2 u životnom vijeku

Kako bismo postigli ciljeve našeg Izazova nulte emisije CO2 u životnom vijeku radimo na konstrukciji ekološki povoljnijih vozila koji koriste sirovine s manjom količinom ugljika. Osim toga, konstruiramo i vozila s manje dijelova. U većoj mjeri koristimo biomaterijale iz obnovljivih izvora čineći pri tome naša vozila jednostavnijima za rastavljanje i recikliranje.

Globalni izazov 2050.

Naš cilj je eliminirati emisiju CO2 iz cijelog životnog vijeka vozila do 2050. godine.

/
/
Globalni međucilj za 2030.

Naš cilj je do 2030. smanjiti emisiju CO2 za 25 posto ili više kroz cijeli životni vijek vozila, u usporedbi s razinom iz 2013.

Neka od dosadašnjih Toyotinih globalnih postignuća
/
Emisija CO2 iz novog hibridnog električnog vozila Prius plug-in su bile 5% manje nego za prethodni model; emisiju CO2 je moguće dodatno smanjiti za 31% korištenjem obnovljive energije
/
Organizacija CDP (Carbon Disclosure Project - Projekt praćenja emisije ugljika) u svojem godišnjem postupku ocjenjivanja prepoznaje tvrtke sa smanjenim utjecajem na okoliš. Vrhunske tvrtke dospijevaju na A listu CDP-a. Godine 2017. Toyota je ostvarila rezultat za A listu po klimatskim promjenama.
Neka od dosadašnjih postignuća Toyote Europe
/
Emisija CO2 iz novog Yarisa Hybrida je bila 38,4% manja u usporedbi s prethodnim Yarisom
Izazov 2 na djelu
Toyota podržava prvi brod na svijetu na pogon vodikom

Porinut 2017. godine u francuskoj luci Saint-Malo, Energy Observer je prvi autonomni brod na pogon vodikom koji uopće ne ispušta stakleničke plinove niti dimne čestice. Ovaj brod budućnosti s električnim pogonom koristi mješavinu obnovljive energije i sustav koji stvara vodik bez ugljika iz morske vode.

Kako je vodik u središtu projekta Energy Observer, Toyota Motor Europe je imala dobar razlog postati partner projekta. Ponosni smo što smo dio 6-godišnjeg putovanja oko svijeta radi provjere ovog broda u različitim klimatskim uvjetima.

Toyota je predvodnik vodikove tehnologije zadnjih 20 godina. Provođena su opsežna ispitivanja u zahtjevnim uvjetima kako bi se potvrdilo da vodik može biti praktično alternativno gorivo. Vodik pruža pogodnosti brzog punjenja, značajnog dosega vožnje te sjajno iskustvo vožnje bez emisije što ga čini odličnim pogonskim gorivom za automobile, autobuse, kamione, viličare – a sada, naravno, i brodove!

/
FCEV kamioni prijevoze robu bez emisije u Los Angelesu

Odličan primjer uspješne primjene tehnologije FCEV na teškim kamionima u inovativnom logističkom projektu koji je pokrenut u luci Los Angeles. Ovaj projekt prijevoza tereta na pogon vodikom, s nultom emisijom, među ostalim partnerima, podržava i Toyota. Projekt će uključivati 10 teških električnih kamiona s gorivnim člancima te četiri stroja s nultom emisijom, za rukovanje teretom.

Povrh toga, dvije punionice će biti pridodane trima postojećima smještenima na Toyotinim lokacijama oko Los Angelesa.

Ovaj obimni projekt će značajno pridonijeti prijevozu robe „od obale do dućana“ uz nultu emisiju, širom područja Los Angelesa, a u konačnici i do lokacija dublje u unutrašnjosti. On će pomoći smanjiti godišnju emisiju ispuha motora za 465 tona stakleničkih plinova te 0,72 tone čestica i dušičnih oksida.

To je dodatni dokaz da je vodik obećavajuće rješenje za nultu emisiju i u sektoru teških kamiona.

/
Proizvodnja vodikovog goriva iz zraka

Zvuči kao čarolija: stavite poseban uređaj u dodir sa zrakom, izložite ga sunčevom svjetlu i on počinje proizvoditi gorivo, besplatno! To je osnovna ideja na kojoj se temelje istraživanja koja provodi Nizozemski institut za fundamentalna energetska istraživanja (DIFFER) u suradnji s Toyotom u Europi. Ovo partnerstvo ima za cilj razvoj uređaja koji upija vodenu paru i cijepa je na vodik i kisik koristeći sunčevu energiju.

Do danas su DIFFER i Toyota u Europi pokazali u zajedničkog studiji izvedivosti da ovaj princip stvarno radi. Istraživači su razvili novu foto elektrokemijsku ćeliju u krutom stanju koja može uhvatiti vodu iz okolnog zraka, a zatim stvoriti vodik pod sunčevim svjetlom.

/

U sljedećem koraku projekta, partneri namjeravaju značajno unaprijediti djelovanje. Ta poboljšanja će uključivati primjenu vrhunskih materijala i optimiranje arhitekture sustava radi povećanja unosa vode i količine upijenog sunčevog svjetla. Nakon što savladaju ovu prepreku, istraživanje će se usmjeriti na povećavanje kapaciteta ove tehnologije.

Tko zna, možda jednog dana takav sustav bude korišten za pogon automobila!

/

Saznajte više

Osiguranje kvalitete Osiguranje kvalitete Posvećeni smo pružanju najviše kvalitete i osiguravanju potpunog zadovoljstva stranaka neprekidnim poboljšavanjem naših proizvoda i usluga. Toyota Kvaliteta Kvaliteta Kupci određuju kvalitetu. Naš zadatak nikada ne završava. Dom Toyotine sigurnosti Dom Toyotine sigurnosti Kako bismo osigurali dojam sigurnosti za upravljačem naših automobila u svim ujvetima, razvili smo Toyota Safety Sense, niz tehnologija i aktivnih sigurnosnih sustava. Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense donosi niz novorazvijenih sigurnosnih tehnologija: sustav upozorenja na predstojeći sudar, sustav upozorenja na napuštanje prometne trake, sustav automatskog snopa svjetala i sustav očitanja prometnih znakova.
Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.