Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Podij Za Naše Hibridne Heroje

Utrka uspona i padova za TOYOTA Racing u Le Mansu

U bilo kojoj drugoj utrci, ako imate vodstvo s time da je ostalo manje od polovine utrke, mogli bi ste si dozvoliti razmišljanje da je pobjeda možda, doista možda, na vidiku. Ali ovo nije bilo kakva utrka. Ovo je 24 sata Le Mansa.

Nesreća za TOYOTA Racing

Počevši od prve startne pozicije, automobil s brojem sedam TS040 HYBRID za čijim upravljačem su se izmjenjivali Alex Wurz, Stéphane Sarrazin i Kazuki Nakajima, kontrolirao je utrku dok se nije dogodio nesretni slučaj - kvar u električkom sustavu prisilio je ovaj automobil da prekine utrku. Raspoloženje ekipe, sa svojim trećim mjestom podigao je drugi TS040 HYBRID s brojem 8, za čijim upravljačem su se izmjenjivali Anthony Davidson, Nicolas Lapierre i Sébastien Buemi, koji su se uspjeli izboriti za ovu poziciju nakon ranije nezgode koja ih je koštala kašnjenja od 50 minuta zbog popravka.

Prva startna pozicija i treće mjesto na ovoj utrci, značilo je da je trkaći vikend dobro započeo za TOYOTA Racing tim, čime je nastavljen pozitivan moment od prethodne dvije pobjede ove godine.

Vrijeme je odigralo svoju ulogu

Samouvjerenost tima je bila visoka i vozači oba automobila su očekivali borbu za pobjedu. Nažalost, bilo kakva realistična nada o pobjedi automobila s brojem 8 TS040 HYBRID nestala je nakon 90 minuta utrke, kada se nebo otvorili i vožnja na slick gumama na mokroj stazi dovela je do toga da je vozač Lapierre sudjelovao u sudaru s više automobila na pravcu Mulsanne.

Srećom, uspio je odvesti jako oštećeni automobil do boksa, gdje su mehaničari uspjeli brzo napraviti popravke i poslati ga nazad u utrku.

Ova nesreća uzrokovala je dodatno kašnjenje, kada je problem s aerodinamičnom ravnotežom uzrokovao dodatno zaustavljanje nakon osam sati utrke, te su mehaničari morali obaviti dodatne popravke karoserije.

/
Vodstvo

U međuvremenu, TS040 HYBRID s brojem 7 zadržavao je vodstvo iz kruga u krug jer su vozači našli svoj ritam oko Circuit de la Sarthe, i sve je radilo kao švicarski sat.

Tada, 13 sati i 53 minute nakon početka utrke, neočekivani električki problem povezan sa ožičenjem, prisilio je vozača Nakajimu da zaustavi automobil u zavoju Arnage, čime je uništen san o pobjedi za još jednu godinu. Nakon svih napora tima, ovo je bio bolan udarac.

Toyota Racing

24hrs Le Mans highlights

Odgovor

Čak i uz bolan udarac povlačenja iz utrke još uvijek je postojala nada za pozitivan rezultat tima, jer su se vozači modela TS040 HYBRID s brojem 8 grčevito borili kako bi smanjili svoj zaostatak. Uz konstantni ritam na kraju su se uspjeli ugurati među prva četiri i približili poziciji na podiju, ali kako svatko zna, ništa nije gotovo dok ne prođete ciljnu ravninu.

/

I uspjeli su. S rezultatom koji je izgledao potpuno nemoguć nakon prva dva sata, tehnički problem na automobilu konkurenata, značio je da su vozači Davidson, Lapierre i Buemi mogli preuzeti nagradu nakon teške borbe, i to u obliku trećeg mjesta, čime su povećali svoje vodstvo u Svjetskom prvenstvu, te za Toyotu osvojili peto mjesto na podiju na utrci 24 sata Le Mansa.

Nakon utrke Alex Wurz ukratko je opisao raspoloženje tima "Nema se što reći osim da smo razočarani. Ranije sam rekao da ne osvajaš Le Mans, nego ti on dozvoljava da ga osvojiš, a danas nam nije dozvolio da ga osvojimo”.

Nakon razočaravajućeg vikenda TOYOTA Racing tim sada ima priliku napuniti baterije i s novom odlučnošću gledati naprijed prema utrci u Austinu 20. rujna. Uz novu odlučnost, nadajmo se da će se tim vratiti pobjedama...

/

Ako vas je akcija u Le Mansu zainteresirala, provjerite nekoliko zanimljivih činjenica o našim pobjedničkim trkaćim automobilima i timu u našoj TOYOTA Racing ikonografiji.

Više o ovoj temi

Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK