1. Company
  2. Toyota Vijesti I Događanja
  3. Potpuno nova Toyota Corolla Cross
Odaberite

Potpuno nova Toyota Corolla Cross

· Potpuno nova Corolla Cross je SUV izvedba najprodavanijeg automobila na svijetu


· Prva Toyota koja se odlikuje 5. generacijom hibrida s automatskim punjenjem uz prednji pogon (FWD) ili pametni pogon na sve kotače (AWD-i)
· Sadrži novi multimedijski sustav sa širokom paletom funkcija za

povezivanje i Toyotinom prvom digitalnom pločom s instrumentima od 12,3“
· Nudi visoku razinu sigurnosti uz T-Mate: kombinacija zadnje generacije

sustava Toyota Safety Sense, uključujući novi sustav zaustavljanja vožnje u nuždi (Emergency Driving Stop System) kao i dodatni napredni aktivni sustavi pomoći u vožnji i pri parkiranju
· Upotpunjava paletu SUV-ova, a Toyota sad kupcima nudi najširu paletu na europskom tržištu


· Podržava Toyotine planove za prodaju 400.000 vozila, što predstavlja tržišni udio od 9% u kategoriji u kojoj u Europi vlada najjača konkurencija - do 2025. godine


· Planirani dolazak u Hrvatsku je u jesen 2022. godine


Potpuno nova Toyota Corolla Cross po prvi put donosi prostranost, praktičnost te čvrstu i solidnu konstrukciju SUV-a u segmentu C. Ne samo da novi SUV upotpunjuje obitelj Corolle - smještajući se uz bok hatchbacka,

Touring Sports i sedana - nego upotpunjuje i Toyotinu ponudu SUV-ova. S ovim modelom Toyota sad strankama nudi najširu paletu SUv-ova na europskom tržištu.

Oslanjajući se na Toyotinu filozofiju TNGA (Toyota Global New Architecture), Corolla Cross se ponosi najnovijom izvedbom platforme GA-C s pogodnostima dizajna, rasporeda, tehnologije i vozne dinamike ovog vozila.

Dizajn i paketi

Snažan i robustan izgled novog Toyotinog SUV-a je krojen posebno za europsko tržište, s jedinstvenom kombinacijom sklopova glavnih i stražnjih svjetala koji upotpunjuju masku hladnjaka s oblikom dvostrukog trapezoida, istaknute, trodimenzionalne blatobrane i skošenu kabinu čvrstog gradskog SUV-a.

Corolla Cross je dugačka 4460 mm, široka 1825 mm, visoka 1620 mm, uz osovinski razmak od 2640 mm. Smještena je između Toyote C-HR i RAV4 u središtu europskog segmenta C-SUV u kojem vlada izuzetna konkurencija, nudeći udobnost, praktičnost i svestranost koji su ključni za aktivne obitelji s malom djecom.

Unutrašnjost nudi izuzetnu preglednost svim putnicima, izdašan prostor za glavu i noge i sprijeda i straga, velike otvore vrata, povećanu svjetloću i osjećaj prostranosti koje pruža panoramski krovni prozor. Prtljažnik se odlikuje olakšanim utovarom zahvaljujući obliku i veličini njegovog otvora za utovar velikih predmeta kao što su dječja kolica ili bicikl. 

Nova, 5. generacija hibridnog sustava

Corolla Cross je prvi Toyotin model u koji će se ugrađivati nova, 5. generacija hibridnog sustava. Toyotina 5. generacija punog hibridnog pogonskog sklopa s automatskim punjenjem i pogonom na prednje kotače (FWD) ili pametnim pogonom na sve kotače (AWD-i) oslanja se na svoje prethodnike uz veći okretni moment, veću snagu elektromotora, veću učinkovitost i veći užitak u vožnji.

Prijenos snage je dorađen novim sustavom podmazivanja i raspodjele ulja koji koristi ulje male viskoznosti.

Time se povećava učinkovitost i snaga zahvaljujući manjim električnim i mehaničkim gubicima. Odlikujući se najnovijim izvedbama litij-ionskih baterija, novi baterijski paket je snažniji i 40% lakši nego prije.

I elektromotor i benzinski motor su poboljšani, pa je ukupna najveća snaga cijelog sustava povećana za više od 8%. Novi 2,0-litarski hibridni pogonski sklop s pogonom na prednje kotače daje 146 kW/197 KS, a ubrzanje 0-100 km/h traje 8,1 sekundu. Izvedba AWD-i se odlikuje dodatnim, snažnim elektromotorom na stražnjoj osovini zavidne snage od 30,6 kW.

Stražnji elektromotor se automatski uključuje radi postizanja boljeg prijenosa snage na kolnik, pouzdanosti vožnje i bezbrižnosti na skliskom kolniku. Tako opremljena Corolla Cross AWD-i ostvaruje jednako ubrzanje kao i izvedba FWD.

Vozne osobine 5. generacije hibridnog sustava također su poboljšane. Ovaj sustav sada ima još izraženiju linearnu karakteristiku, predvidljiviji je i lakše se njime upravlja tijekom ubrzavanja, jer je brzina vozila bliskija broju okretaja motora čime se postiže intuitivnije i prirodnije iskustvo vožnje.

To je postignuto podešavanjem odnosa između pritiska noge na papučicu gasa i stvarnog odziva pogonskog sklopa.


Napredne tehnologije

U potpuno novu Corollu Cross se ugrađuju brojne napredne tehnologije. Tu se ističe, prije svega, unapređeno strojno sučelje (HMI - Human Machine Interface) s najnovijom multimedijskom tehnologijom,

a raspored pokazivača je posebno prilagođen europskom tržištu i odlikuje se potpuno novom višestrukom konfiguracijom, digitalnom pločom s instrumentima od 12,3“ i središnjim zaslonom multimedijskog sustava od 10,5“.

Digitalnu ploču s instrumentima od 12,3“ čine potpuno novi hardver i softver. Ona je najveća u segmentu i nudi obilje prostora za prikaz sadržaja, velike mogućnosti prilagodbe i prikaza podataka kao što su potrošnja goriva, djelovanje hibridnog sustava i navigacijskog sustava.

Zahvaljujući novom, bržem procesoru, najnoviji HD dodirni zaslon multimedije od 10,5“ pruža mogućnost bežičnog povezivanja putem Apple CarPlaya, odnosno putem žice za Android Auto, kao i paket Toyota Smart Connect. U Toyota Corolla Cross vozači mogu iskusiti praktičnost navigacije putem oblaka, primanja prometnih obavijesti, glasovnih uputa i osvježavanja preko zraka. Osim toga, niz internetskih usluga putem aplikacije

MyT uključuje analitiku vožnje, položaj automobila, pa čak i daljinsko upravljanje funkcijama kao što su zadavanje vremena uključivanja klima uređaja i zaključavanje vrata.

Sigurnost

Potpuno nova Corolla Cross je opremljena sustavom T-Mate, koji spaja zadnju generaciju paketa Toyota Safety Sense i druge aktivne sustave pomoći u vožnji i prilikom parkiranja. Tako, ne samo da čini vožnju lakšom i sigurnijom, nego i štiti sve putnike u vozilu, kao i druge sudionike u prometu.

Sustav predsudarne zaštite, po prvi put, nudi suzbijanje ubrzanja (Acceleration Suppression) pri malim brzinama i pomoć u vožnji kroz križanje (Intersection Cut-In Traffic Assist), te poboljšano otkrivanje vozila iz suprotnog smjera (Oncoming Traffic) i sustav pomoći pri skretanju u križanju (Intersection Turn Assist).

Ostale nove funkcije paketa Toyota Safety Sense uključuju sustav zaustavljanja u nuždi (Emergency Driving Stop System - EDSS), te osvježavanje preko zraka (Over The Air - OTA) koje pomaže da sve funkcije raspolažu najnovijim verzijama, te dodaje nove tijekom životnog vijeka vozila. Povrh toga, napravljena su poboljšanja prilagodljivog tempomata s radarom punog raspona brzine (Full Speed Range Adaptive Cruise Control - FSR ACC), te sustava praćenja prometnog traka (Lane Trace Assist - LTA) i sustava čitanja prometnih znakova (Road Sign Assist - RSA).

T-Mate nudi pomoć u vožnji putem monitora mrtvog kuta (Blind Spot Monitor - BSM), pomoć pri sigurnom izlasku (Safety Exit Assist - SEA), prilagodljiva duga svjetla (Adaptive High-Beam System - AHS), pomoć pri parkiranju s Toyotinim sustavom naprednog parkiranja (Toyota Teammate Advanced Park), panoramski prikaz vozila (Panoramic View Monitor - PVM), upozorenje za promet s boka iza vozila s automatskim kočenjem (Rear Cross Traffic Alert with Automatic Braking - RCTAB) i pametni sonar prepreka (Intelligent Clearance Sonar - ICS).

Dodatno podižući ionako visoku razinu pasivne sigurnosti platforme GA-C velike krutosti na novoj Corolli Cross, novi prednji središnji zračni jastuk ima ulogu sprečavanja međusobnog sudara vozača i suvozača u slučaju bočnog naleta.

Od predstavljanja 1966. godine prodano je više od 50 milijuna Corolla širom svijeta. Nova Corolla Cross će dodatno ojačati Toyotinu prisutnost u segmentu C i pridonijeti ostvarenju Toyotinog ambicioznog cilja prodaje 400.000 vozila, što predstavlja tržišni udio od 9% u segmentu s najjačom konkurencijom u Europi - do 2025. godine.

Zahvaljujući praktičnosti prostranog SUV-a i dinamičnosti najnaprednije hibridne tehnologije, povezivanja i sigurnosnih sustava, potpuno nova Toyota Corolla Cross pomaže suvremenoj obitelji da uživa u svakodnevnim izazovima.

 Planirani dolazak Toyota Corolle Cross u Hrvatsku je u jesen 2022. godine.