1. Discover Toyota
 2. Safety
 3. T-Mate
Odaberite

TOYOTA T-MATE

UZ VAS RADI SIGURNIJEG PUTOVANJA
T-Mate je niz sustava konstruiranih kako bi vam pomagali i činili vožnju sigurnijom, bilo da parkirate ili vozite autocestom ili po gradu. Ovi sustavi ne samo da pridonose zaštiti vas i vaših putnika, nego i drugih sudionika u prometu. Sve to je dio Toyotine posvećenosti sigurnosti cestovnog prometa i naše misije da se prometne nesreće više ne događaju.

TOYOTA SAFETY SENSE

 • SUSTAV PREDSUDARNE ZAŠTITE

  Naš sustav predsudarne zaštite može otkriti i pomoći vam izbjeći sudare s drugim vozilima, kao i nalete na pješake i bicikliste. Djeluje upozoravanjem vozača svjetlosnim i zvučnim signalima, a uključuje i pomoć pri kočenju. Ako vozač ne uspije kočiti na vrijeme, kočnice se automatski uključuju radi sprečavanja ili umanjivanja sudara. 

 • ČITANJE PROMETNIH ZNAKOVA (ROAD SIGN ASSIST - RSA)

  Čitanje prometnih znakova prati prometne znakove na cesti ispred vas, prikazujući na vašem zaslonu korisne informacije kao što su trenutačno ograničenje brzine ili ograničenja pretjecanja. Ovaj sustav isto tako upozorava vozača vizualnim i zvučnim signalima ako se ne pridržava prometnih znakova. 

 • PRILAGODLJIVI TEMPOMAT (ADAPTIVE CRUISE CONTROL - ACC)

  Ovaj sustav vas održava na minimalnom postavljenom razmaku od vozila ispred. Ako se ovaj razmak smanji, sustav smanjuje vašu brzinu, a na kraju i koči te se stop svjetla uključuju. Ako je vaš automobil opremljen sustavom čitanja prometnih znakova (RSA), ovaj sustav će prepoznati ograničenja brzine na vašoj ruti i predložiti vam potrebnu promjenu brzine. 

 • POMOĆ U ZADRŽAVANJU U PROMETNOM TRAKU (LANE TRACE ASSIST - LTA)

  Naš sustav pomoći u zadržavanju u prometnom traku je konstruiran sa svrhom povećanja sigurnosti vožnje autocestom. On održava vaše vozilo u središtu vašeg prometnog traka, a ako ono počne krivudati, sustav će nježno zakrenuti upravljač kako bi vas vratio na ispravnu putanju. 

 • AUTOMATSKA DUGA SVJETLA (AUTOMATIC HIGH BEAM - AHB)

  Sustav automatskih dugih svjetala prati cestu ispred vas i uočava svjetla vozila iz suprotnog smjera. Ako prepozna svjetla nekog vozila, automatski isključuje duga svjetla i uključuje kratka. Kada vozilo prođe, sustav automatski ponovno uključuje duga svjetla. Rezultat? Sigurnija vožnja noću za vas i druge sudionike u prometu. 

POMOĆ PRI PARKIRANJU

 • TOYOTA TEAMMATE ADVANCED PARK (ADC)

  Ovaj sustav nadzire snagu pogona, upravljač, kočenje i ručicu mjenjača* kako bi pridonio sigurnosti vašeg parkiranja. On čak može i upamtiti vaša omiljena parkirna mjesta koja nisu određena kolničkim crtama ili predmetima u okolini.

  *Nije dostupno na automobilima s ručnim mjenjačem.

 • PANORAMSKI PRIKAZ VOZILA (PVM)

  Parkiranje je lakše i sigurnije uz ovaj sustav koji kombinira slike s četiri kamere radi stvaranja prikaza vaše okoline od gotovo 360°.

 • UPOZORENJE ZA PROMET IZA VOZILA I KOČENJE (RCTAB)

  Kada izlazite iz nekog parkirnog mjesta, ovaj sustav će prepoznati vozila koja vam se približavaju s boka, upozoriti vas na njih i kočiti radi izbjegavanja sudara. 

 • PAMETNI SONAR PREPREKA (ICS)

  Pametan i po imenu i po prirodi – ovaj sustav upozorava vozača na prepreke ispred ili iza automobila i automatski koči radi izbjegavanja sudara. 

POMOĆ U VOŽNJI

 • MONITOR MRTVOG KUTA (BSM)

  Naš monitor mrtvog kuta upozorava vozača na vozila koja možda ne vidi u vanjskim retrovizorima. Ovo je posebno korisno prilikom pretjecanja. 

 • PRILAGODLJIVA DUGA SVJETLA

  Ovaj sustav je osmišljen radi osiguravanja najbolje moguće vidljivosti za sve sudionike u prometu u vožnji noću. On automatski optimira oblik snopa glavnih svjetala, zasjenjujući područje na kojem se nalaze vozila iz suprotnog smjera, tako da vaša duga svjetla ne zaslijepe druge vozače, ali vam istovremeno osigurava dobru osvijetljenost.

Vozači su uvijek odgovorni za sigurnost vožnje.
Ovi sustavi djeluju unutar uvjeta rada i svojih ograničenja.
Uvijek potražite dodatne informacije u Uputama za rukovanje. Dostupnost pojedinih funkcija može ovisiti o zemlji, modelu vozila i razini opreme.