1. Discover Toyota
 2. Safety
 3. T-Mate
Odaberite

TOYOTA T-MATE Uz vas radi sigurnijeg putovanja

T-Mate je niz sustava konstruiranih kako bi vam pomagali i činili vožnju sigurnijom, bilo da parkirate ili vozite autocestom ili po gradu. Ovi sustavi ne samo da pridonose zaštiti vas i vaših putnika, nego i drugih sudionika u prometu. Sve to je dio Toyotine posvećenosti sigurnosti cestovnog prometa i naše misije da se prometne nesreće više ne događaju.

TOYOTA SAFETY SENSE

 • SUSTAV PREDSUDARNE ZAŠTITE

  Naš sustav predsudarne zaštite može otkriti i pomoći vam izbjeći sudare s drugim vozilima, kao i nalete na pješake i bicikliste. Djeluje upozoravanjem vozača svjetlosnim i zvučnim signalima, a uključuje i pomoć pri kočenju. Ako vozač ne uspije kočiti na vrijeme, kočnice se automatski uključuju radi sprečavanja ili umanjivanja sudara. 

 • Sustav za prepoznavanje prometnih znakova (RSA)

  Sustav za prepoznavanje prometnih znakova prati prometne znakove pred vama i prikazuje korisne informacije, primjerice aktualno ograničenje brzine ili zabranu pretjecanja te vam prikazuje te podatke u kokpitu. Sustav također emitira vizualna i zvučna upozorenja ako se vozač ne pridržava uputa i preporučenih prometnih znakova.
 • Komanda prilagodljivog regulatora brzine / potpuno prilagodljivi regulator brzine (ACC)

  Ovaj sustav drži vaš automobil na minimalnoj, unaprijed zadanoj udaljenosti (automatski drži propisani razmak) od vozila ispred. Ako se taj razmak od vozila ispred smanji, sustav smanjuje brzinu kretanja automobila i prema potrebi koči i uključuje stop svjetla. 

  Potpuno prilagodljivi ACC može u potpunosti zaustaviti vozilo ako se zaustavi vozilo koje je ispred njega. Laganim pritiskanjem papučice gasa ili prekidača ACC sustav će se ponovno aktivirati.

  Ako je vaš automobil opremljen sustavom za prepoznavanje prometnih znakova, prepoznaje i znakove ograničenja brzine na cesti po kojoj vozite i u skladu s njima preporučuje potrebne prilagodbe brzine vožnje.

 • Pomoć u zadržavanju u prometnom traku (Lane trace assist - LTA)

  Naš sustav pomoći u zadržavanju u prometnom traku je konstruiran sa svrhom povećanja sigurnosti vožnje autocestom. On održava vaše vozilo u središtu vašeg prometnog traka, a ako ono počne krivudati, sustav će nježno zakrenuti upravljač kako bi vas vratio na ispravnu putanju. 

 • Automatska duga svjetla (Automatic high beam - AHB)

  Sustav automatskih dugih svjetala prati cestu ispred vas i uočava svjetla vozila iz suprotnog smjera. Ako prepozna svjetla nekog vozila, automatski isključuje duga svjetla i uključuje kratka. Kada vozilo prođe, sustav automatski ponovno uključuje duga svjetla. Rezultat? Sigurnija vožnja noću za vas i druge sudionike u prometu. 

Sustav za zaustavljanje u slučaju nužde, eng. Emergency Driving Stop System (EDSS)

Ako sustav neko vrijeme ne detektira nikakve pokrete vozača, uključuje se zvučni upozoritelj kako bi upozorio vozača. Ako vozač ne reagira ni nakon toga, EDSS započinje postepeno zaustavljati vozilo zadržavajući ga pritom u njegovom prometnom traku. Uključuju se svjetla upozorenja (sva četiri pokazivača smjera) kako bi upozorila ostale sudionike u prometu, a vrata se otključavaju kako bi hitne službe prema potrebi imale jednostavan pristup.
Saznajte više Opens in new window

Proaktivni sustav za pomoć pri vožnji – sustav za pomoć pri usporavanju (DA)

Ovaj sustav omogućuje lagano usporavanje nakon otpuštanja papučice gasa kad se približite automobilu koji vozi ispred vas.
Saznajte više Opens in new window

Blokiranje ubrzavanja pri malim brzinama

Ako kad vozite malenom brzinom snažno pritisnete gas dok se ispred vas nalazi neka prepreka, primjerice drugi automobil, biciklist ili pješak, sustav će blokirati snažno ubrzavanje kako bi se smanjila mogućnost sudara.

TSS bežično ažuriranje (OTA)

Ažuriranja softvera OTA omogućuju ažuriranje sustava Toyota Safety Sense (TSS) sa svim najnovijim značajkama i poboljšanjima.

Proaktivni sustav za pomoć pri vožnji – sustav za pomoć pri upravljanju

Ova funkcija pomaže vozaču da nehotično ne skrene iz svog prometnog traka. Sustav i detektira zavoje ispred vas i prilagođava snagu servo upravljanja za lakše i preciznije upravljanje. Također doprinosi većoj stabilnosti pri vožnji ravno.
Saznajte više Opens in new window

POMOĆ PRI PARKIRANJU

 • Toyota Teammate advanced park (ADC)

  Ovaj sustav nadzire snagu pogona, upravljač, kočenje i ručicu mjenjača* kako bi pridonio sigurnosti vašeg parkiranja. On čak može i upamtiti vaša omiljena parkirna mjesta koja nisu određena kolničkim crtama ili predmetima u okolini.

  *Nije dostupno na automobilima s ručnim mjenjačem.

 • Panoramski prikaz vozila (PVM)

  Parkiranje je lakše i sigurnije uz ovaj sustav koji kombinira slike s četiri kamere radi stvaranja prikaza vaše okoline od gotovo 360°.

 • Upozorenje za promet iza vozila I kočenje (RCTAB)

  Kada izlazite iz nekog parkirnog mjesta, ovaj sustav će prepoznati vozila koja vam se približavaju s boka, upozoriti vas na njih i kočiti radi izbjegavanja sudara. 

 • Pametni sonar prepreka (ICS)

  Pametan i po imenu i po prirodi – ovaj sustav upozorava vozača na prepreke ispred ili iza automobila i automatski koči radi izbjegavanja sudara. 

Sustav s elektroničkim zaporom Safe Exit Assist (SEA)

Ovaj sustav upotrebljava radar za sustav za nadzor mrtvog kuta kako bi spriječio udar u slučaju da putnik otvori vrata kad mu se drugo vozilo ili biciklist približavaju straga. Ako postoji opasnost od sudara, uključuju se indikatori u vanjskim retrovizorima i na višefunkcijskom zaslonu te se uključuje zvučni upozoritelj kako bi upozorio putnike.
Saznajte više Opens in new window

Sustav za upozorenje na stražnjem sjedalu, eng. Rear Seat Reminder System (RSRS)

Ovaj sustav upozorava vozača (prikazom upozorenja na brojčaniku na kokpitu) ako neka osoba/kućni ljubimac ili predmet ostanu u vozilu nakon što vozač iz njega izađe. 

Ovisno o modelu vozila, nakon što se vozilo zaključa uključuju se kontrolna svjetla upozorenja i aktivira se zvučni upozoritelj.

Sustav za pomoć pri parkiranju Toyota Teammate Advanced Park (s daljinskim upravljanjem)

Ovaj sustav omogućuje vozaču da putem svog pametnog telefona, dok se ne nalazi u vozilu, upravlja parkiranjem automobil. Sustav se jednostavno i lako upotrebljava, a omogućuje izvođenje svih vrsta manevara za parkiranje. Za još veću sigurnost, ako vozač makne prst s pametnog telefona, vozilo se odmah zaustavlja.
Saznajte više Opens in new window

POMOĆ U VOŽNJI

 • MONITOR MRTVOG KUTA (BSM)

  Naš monitor mrtvog kuta upozorava vozača na vozila koja možda ne vidi u vanjskim retrovizorima. Ovo je posebno korisno prilikom pretjecanja. 

 • PRILAGODLJIVA DUGA SVJETLA

  Ovaj sustav je osmišljen radi osiguravanja najbolje moguće vidljivosti za sve sudionike u prometu u vožnji noću. On automatski optimira oblik snopa glavnih svjetala, zasjenjujući područje na kojem se nalaze vozila iz suprotnog smjera, tako da vaša duga svjetla ne zaslijepe druge vozače, ali vam istovremeno osigurava dobru osvijetljenost.

Toyota Smart Connect – stanje na cesti

Ovaj sustav upozorava vozača kad postoje neke lokalne opasnosti, primjerice sudar na cesti ispred vas ili neka skliska dionica na cesti, a čini to tako što prikuplja podatke od drugih vozača i prikazuje upozorenja na zaslonu za prikaz multimedijskih sadržaja. Ovisno o tome kojom je vrstom multimedijskog sustava vozilo opremljeno, moguće je prijaviti potencijalne opasnosti i time pridonijeti povećanju sigurnosti u prometu općenito.

 

 

 

Hitni poziv (E-CALL)

Ovaj sustav omogućuje putnicima upućivanje poziva hitnim službama pritiskanjem prekidača u vozilu. Ako se dogodi nesreća ili kad se otvore zračni jastuci u vozilu, sustav se aktivira automatski.

 

 

 

Prednji sustav za otkrivanje vozila pod pravim kutom (FCTA)

FCTA štiti vaše vozilo od vozila koja vam se približavaju pod pravim kutom u vrlo prometnim raskršćima. Detektiraju vozila koja prolaze ispred automobila i upozoravaju vozača putem „head-up” zaslona (HUD), ako je vozilo opremljeno, prije nego što aktivira zvučni upozoritelj ako detektira da je sudar neizbježan. 

Saznajte više Opens in new window

Sustav za aktivno zadržavanje u prometnom traku (LCA)

Ovaj se sustav može upotrebljavati na autocesti kad su uključeni prilagodljiv regulator brzine (ACC) i sustav za sprečavanje nehotičnog napuštanja prometnog traka (LTA). Ako vozač uključi pokazivač smjera i želi se prestrojiti, sustav će se pobrinuti da se to odvije na siguran način, a servo upravljanje će se aktivirati i usmjeriti automobil u željeni prometni trak.

 

Saznajte više Opens in new window

Sustav za pomoć pri upravljanju u slučaju nužde s aktivnom podrškom (ESA s aktivnom podrškom)

Ovaj sustav pomaže pri izbjegavanju sudara tako što automatski zakreće upravljač kako bi se izbjegla prepreka, a time i sudar. Isto tako služi kao aktivna podrška i sprečava prelazak automobilom u drugi prometni trak prilikom izbjegavanja prepreka.

 

Automatsko uključivanje stražnjih svjetala upozorenja (ARFHL)

Ovaj sustav uključuje pokazivače smjera na niskoj frekvenciji kako bi upozorio vozila koja vam prilaze straga kad postoji velika vjerojatnost udarca straga. Pomaže smanjiti mogućnost udarca straga tako što upozorava vozača u vozilu iza da treba zakočiti.

Napominjemo da popis značajki koji je naveden nije potpun.

Dostupnost nekih značajki može se razlikovati ovisno o zemlji, modelu vozila i razini opreme.

Sustavi rade u okviru dopuštenih uvjeta rada i u skladu sa svojim ograničenjima. 

Vozači su uvijek sami odgovorni za sigurnu vožnju. 

Dodatne informacije uvijek možete pronaći u korisničkom priručniku. 

Vozači su uvijek odgovorni za sigurnost vožnje.
Ovi sustavi djeluju unutar uvjeta rada i svojih ograničenja.
Uvijek potražite dodatne informacije u Uputama za rukovanje. Dostupnost pojedinih funkcija može ovisiti o zemlji, modelu vozila i razini opreme.