1. Company
  2. Toyota Vijesti I Događanja
  3. Toyota počinje s proizvodnjom 5. generacije hibridnog pogonskog sklopa u Europi
Odaberite

Toyota počinje s proizvodnjom 5. generacije hibridnog pogonskog sklopa u Europi

·        Toyotina najnovija hibridna elektrificirana tehnologija bit će prisutna u novoj Corolli

·        Ulaganja ukupno iznose 77,5 milijuna eura za Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) u Poljskoj i Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) u Ujedinjenoj Kraljevini, a obnovit će se sedam proizvodnih linija

·        Nova, 5. generacija hibridne tehnologije donosi bolje performanse i manje emisije CO2

 

Tvrtka Toyota Motor Europe kreće s proizvodnjom svoje 5. generacije hibridnih pogonskih sklopova za novi model vozila Corolla. Najnoviji, hibridni elektrificirani pogonski sklopovi niske razine emisije iz Toyote proizvodit će se u Poljskoj (tvornica Toyota Motor Manufacturing Poland - TMMP) i u Ujedinjenoj Kraljevini (tvornica Toyota Motor Manufacturing UK - TMUK) – i to za sve Corolle koje se proizvode u tvornici TMUK i TMMT (Toyota Motor Manufacturing Turkey, tvornica u Turskoj).

U tvornicama u Poljskoj i UK započinje proizvodnja 5. generacije hibridnih motora i mjenjača, nakon čega slijedi obnavljanje sedam proizvodnih linija, uz nova ulaganja od 77 milijuna i 554 tisuće eura. TMMP proizvodi hibridne, električne prijenose uključujući motore MG1 i MG2, kao i sastavne električne komponente za hibridne sustave prijenosa. (*) Ovi proizvodi kombinirat će se s novim 1,8-litrenim benzinskim motorom koji se proizvodi u tvornici TMUK za sklapanje nove, 5. generacije hibridnog elektrificiranog pogonskog sklopa. 

Ova 5. generacija Toyotine hibridne tehnologije ima lakše, kompaktnije i snažnije elektromotore, što poboljšava omjer električnog pogona u sklopu hibridnog sustava. Rezultat su bolje kalibracije motora, vozilo je snažnije, sveukupne performanse su bolje, a u vožnji se emitiranju manje razine CO2 na 1,8-litrenoj verziji. Ukupna snaga hibridnog pogonskog sustava s 1,8-litrenim motorom je 140 ks, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h skraćenim za 1,7 sekundi na 9,2 sekunde. (svi su podaci privremeni i čeka se homologacija)

Nova, 5. generacija hibridnog elektrificiranog pogonskog sklopa zamjenjuje 4. generaciju sustava koji se ranije proizvodio u tvornicama TMMP (od 2018.) i TMUK (od 2016.). Za to je vrijeme tvrtka Toyota Motor Europe sve više ulagala u hibridnu tehnologiju, a u zadnje četiri godine sveukupni udio elektrificiranih modela u ukupnom broju prodanih vozila marke Toyota u Europi porastao je s 30% na 60%.

Toyotina pristupačna, hibridna elektrificirana vozila s niskom razinom emisija, igraju važnu ulogu u našoj strategiji primjene više tehnologija širom Europe, a kako bi se pomoglo svima da smanje svoje ugljične otiske. Hibridna tehnologija sad je prisutna kod 70% i 85% motora i mjenjača koji se proizvode u tvornicama TMMP i TMUK, što je rezultat sve veće potražnje kupaca za hibridnim Toyotinim proizvodima” kazao je Marvin Cooke, izvršni dopredsjednik Odjela za proizvodnju tvrtke Toyota Motor Europe

(*) MG1 je pomoćni motor, koji se još naziva „generator”, a djeluje kao elektropokretač za benzinski motor, generira električnu energiju za napajanje motora MG2 i puni akumulator. MG2 je glavni elektromotor koji pogoni kotače putem električne energije koju generiraju MG1 i akumulator. Također obnavlja dio kinetičke energije koja se generira prilikom kočenja i usporavanja, pa hibridni pogon troši manje goriva u odnosu na klasični pogon.
Toyota Manufacturing UK (TMUK) u Ujedinjenoj Kraljevini proizvodi modele Corolla Hatchback i Corolla Touring Sport u tvornici u Burnastonu, Derbyshireu, dok benzinske i hibridne motore proizvodi u tvornici u Deesideu, u Sjevernom Walesu. Godine 2021., u tvornicama TMUK proizvedeno je 131.024 vozila, 257.395 motora za izvoz i lokalno sklapanje u tvornicama širom svijeta. Toyota je do danas uložila više od 2,75 milijarde funta u svoje proizvodne pogone u Ujedinjenoj Kraljevini, gdje trenutačno radi više od 3000 ljudi.
Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) u Poljskoj proizvodi hibridne prijenose i benzinske motore TNGA koji se kombiniraju s hibridnim prijenosima. Ovi se proizvodi ugrađuju u hibridna vozila Toyota s niskim razinama emisija koja se proizvode u Europi. TMMP ima dvije tvornice u Donjoj Silesiji. Tvornica u Walbrzychu proizvodi klasične i hibridne prijenose, kao i benzinske motore za klasične i hibridne pogonske sklopove. U tvornici Jelcz-Laskowice proizvode se benzinski motori za klasične i hibridne pogonske sklopove. Godine 2021., TMMP je proizveo 475.000 mjenjača i 438.000 motora za Toyotine tvornice za proizvodnju vozila širom Europe (u Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Turskoj), kao i izvan Europe (u Južnoj Africi). TMMP ima ukupno 3400 zaposlenih.