1. Company
  2. Adaptirani autobusi s modulima gorivih članaka vodika
Odaberite

Adaptirani autobusi s modulima gorivih članaka vodika

na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024.

  • Toyota će osigurati module gorivih ćelija vodika koje će zamijeniti dizelske motore u adaptiranim autobusima
  • Toyota će upotrebljavati deset adaptiranih autobusa tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024. 
Toyota, globalni partner za mobilnost Međunarodnog olimpijskog odbora i Međunarodnog paraolimpijskog odbora, upotrebljavat će adaptirane autobuse na gorive članke za prijevoz više od 5000 posjetitelja u okviru programa prijevoza svojih gostiju tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. Nakon Olimpijskih igara u Parizu 2024. autobusi na gorive članke vodika nastavit će se upotrebljavati u javne i privatne svrhe u regiji Ile de France.
Toyota će grupi GCK, grupi industrijskih kompanija koje nude tehnološka rješenja za ubrzavanje dekarbonizacije u autoprijevozništvu, isporučiti module gorivih članaka vodika kako bi adaptirali deset rabljenih autobusa Iveco u električna vozila s nula štetnih emisija. Tako adaptirane autobuse kupit će tvrtka B.E. Green – francuska tvrtka koja pruža ugljični neutralne usluge prijevoza, a koja će ova vozila na gorive članke vodika uklopiti u svoju postojeću flotu vozila kad OIimpijske igre završe. Prvi tako adaptirani putnički autobus s Toyotinim modulom gorivih članka vodika predstavljen je na RNTP Transport Event u Clermont-Ferrnadu u Francuskoj.

U okviru adaptacije dizelski motor i mjenjač na prednjem dijelu autobusa zamijenit će se elektromotorom od 370 kW, baterijama i Toyotinim modulom gorivih članka vodika TFCM2-B. Ovim inovativnim pristupom i suradnjom Toyota je pokazala fleksibilnost svojih modula gorivih ćelija vodika i potencijal pretvaranja klasičnih vozila za prijevoz u ona s nula štetnih emisija.

„Adaptacija i pretvaranje autobusa u električna vozila na gorive članke još je jedan važan korak ka ostvarenju ugljične neutralnosti u sektoru autoprijevozništva. Ova suradnja jasno pokazuje koje su prednosti primjene vodika za sve poslovne partnere te zašto ima potencijal postati dugoročno rješenje. 

Svih deset autobusa na gorive članke Toyota će upotrebljavati za prijevoz svojih gostiju tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024. uz nula štetnih emisija. Ovom se prilikom želimo zahvaliti svih partnerima za uložen trud i što su pokazali dobru volju da budu pioniri i da doprinesu ubrzanju primjene vodika te što su sve ovo omogućili na vrijeme za Olimpijske igre.”

Thiebault Paquet, dopredsjednik tvrtke Toyota Motor Europe, Odjela Hydrogen Factory

Ovom suradnjom u segmentu putničkih autobusa Toyota je dodatno proširila svoj portfelj partnera i otvorila put za primjenu tehnologije gorivih članaka vodika u raznim sektorima. Moduli gorivih članaka vodika već se upotrebljavaju u kamionima, autobusima, vlakovima, generatorima i u raznim morskim primjenama. Ovo najnovije razvojno postignuće pomaže dodatno ubrzati prelazak na novi izvor energije i brže ostvarenje ugljične neutralnosti.