1. Company
  2. Toyota Vijesti I Događanja
  3. Kalle Rovanperä, najmlađi WRC prvak u povijesti: Pregled impresivne karijere reli vozača
Odaberite

FINSKA WRC SENZACIJA

Kalle Rovanperä, najmlađi WRC prvak u povijesti: Pregled impresivne karijere reli vozača

Finski vozač Kalle Rovanperä je rođen 1. listopada 2000. u gradu Jyväskylä, u Finskoj, a u svojoj tek trećoj WRC sezoni je osvojio i naslov prvaka u reliju. Zasad ima osam WRC pobjeda u svojoj mladoj karijeri, no čini se da je za njega samo nebo granica u WRC natjecanju.

Mladi je Finac privukao pažnju kada je, u dobi od samo osam godina, postao viralan video na kojem drifta malim reli automobilom snježnom šumom poput pravog, odraslog majstora reli vožnje. Sada, 15 godina kasnije, on je najzanimljiviji vozač  WRC reli prvenstva s rekordnom svjetskom titulom koja to i dokazuje.

Kalleu Rovanperi je reli „u krvi“, jer je i njegov otac, Harri Rovanperä, bio  tvornički vozač za nekoliko timova osvojivši jednu WRC utrku, i to onu u Švedskoj 2001. godine.

Za Kallea se zanimljivosti vežu jedna na drugu, jer budući da finski zakon obično ne dopušta sudjelovanje u relijima prije 18. godine, Rovanperä je otišao u Latviju, počevši s reli sprintevima u dobi od 12 godina. Sljedećih nekoliko godina, njegov tadašnji suvozač Risto Pietiläinen, bivši suvozač oca Harrija, morao je umjesto njega voziti dionice javnih cesta između brzinskih ispita. To nije spriječilo mladog Kallea da osvoji juniorsko prvenstvo Latvije 2015., nakon čega je nastavio s glavnim prvenstvom 2016. i 2017. u Škodi Fabiji.

Rovanperä je došao pod pokroviteljstvo menadžerske legende Tima Jouhkija, koji ga je poslao u talijansko prvenstvo 2016. po iskustvo na asfaltu.

Rovanperä je položio vozački ispit 2017., dan nakon svog 17. rođendana, zahvaljujući dopuštenju Finskih vlasti. Tri tjedna kasnije započeo je Rally Velike Britanije, a u finalu sezone je u Australiji postao najmlađi vozač ikada koji je pobijedio u WRC2 utrci.

Potpisao je za Škodu Motorsport 2018. i vozio je Fabiu R5 u WRC2 prvenstvu, završivši treći s dvije pobjede. Dvanaest mjeseci kasnije postao je najmlađi osvajač WRC2 naslova.  

Kalle Rovanperä se pridružio TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team-u 2020. i već na svojoj drugoj utrci u Švedskoj postao je najmlađi osvajač postolja u povijesti WRC-a sa 19 godina i 139 dana.

Godine 2021., s 20 godina i 290 dana, postao je najmlađi pobjednik relija u povijesti WRC-a u Estoniji. Dodao je još jednu pobjedu svom zbiru ubrzo nakon toga u Grčkoj, prije nego što je sezonu završio na četvrtom mjestu.

Vrhunac njegove mlade karijere je uslijedio 2022. godine, kada je Rovanperä postao najmlađi svjetski prvak u reliju svih vremena, sa 22 godine i jednim danom. Mladi je Finac preuzeo titulu najmlađeg svjetskog WRC prvaka od pokojnog Colina McRaea, koji je to učinio 1995. s navršenih 27 godina i 89 dana.

Kao uvod u predstojeću utrku Croatia Rally, četvrtu utrku WRC sezone 2023, Kalle Rovanperä trenutno zauzima treće mjesto među vozačima s jednim 2. i dva 4. mjesta. Spomenimo i da je vodeći vozač s 4 boda više (unatoč samo dva nastupa), osmerostruki svjetski WRC prvak Francuz Sébastien Ogier također vozač momčadi TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team-a, u dosadašnjem tijeku sezone osvojio dvije pobjede.

2022. godina osvajanja naslova svjetskog WRC prvaka

Rovanperä je završio četvrti na reliju Monte Carlo koji je otvorio WRC sezonu, kao i u sezoni 2021. Rovanperä je osvojio punih pet bodova s ​​Power Stagea relija Monte Carlo, otišavši na švedski reli kao vodeći vozač. Sébastien Loeb i Sébastien Ogier, koji su bili ispred u prvenstvu, nisu sudjelovali na drugoj utrci sezone. Vozeći uvjerljivo tijekom vikenda, Rovanperä je stigao do pobjede, uzevši četiri dodatna boda drugim mjestom na Power Stageu.

 

Tako je Rovanperä osvojio ukupno 29 bodova na drugom reliju sezone 2022. Nakon prolaska kroz cilj, Rovanperä i suvozač Jonne Halttunen se nisu popeli na krov svog  pobjedničkog automobila Toyota GR YARIS Rally1 kako bi proslavili pobjedu i prvo mjesto u Svjetskom WRC prvenstvu. Rovanperä je razlog pripisao upravo započetom ruskom napadu na Ukrajinu i rekao kako nije trenutak za slavljeničku proslavu.

Krajem travnja Rovanperä je briljirao na utrci Croatia Rally u Hrvatskoj, koja je vožena u različitim vremenskim uvjetima. Rovanperino vodstvo bilo je i više od minute tijekom utrke, ali na kraju je pobijedio s tek 4,3 sekunde razlike u odnosu na Otta Tänaka.

Odvozio je sedam najboljih vremena u utrci i jurio prema ukupnoj pobjedi zadnjeg dana, sve dok na pretposljednjem brzinskom ispitu Tänak nije iskoristio svoje mekane gume, koje su bile bolje prilagođene mokrom vremenu, i prestigao Rovanperu za 1,4 sekundi.

Rovanperä je, međutim, riješio situaciju u svoju korist na Power stageu, gdje je bio 5,7 sekundi ispred Tänaka i također dobio pet dodatnih bodova za pobjedu u brzinskom ispitu. Za Rovanperu je ta pobjeda bila druga uzastopna i četvrta u karijeri.

Već s 21 godinom Rovanperä je postao jedan od rijetkih reli vozača s pobjedom na asfaltu, jer je dosad samo 12 vozača uspjelo osvojiti natjecanje na snijegu, makadamu i asfaltu tijekom pedeset godina Svjetskog prvenstva u reliju. Markku Alén, Ari Vatanen, Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm i Jari-Matti Latvala su Finci među ovim vozačima. Zadnji put je Finac pobijedio na asfaltu 2015., kada je Latvala bio prvi na WRC utrci na Korzici.

Uslijedila je pobjeda na portugaskom reliju. Rovanperä je bio peti na WRC utrci na Sardiniji u Italiji i drugi u Power Stageu. Mladi je Finac ponovno pokazao svoje vještine na reliju Kenyan Safari u Keniji koji se održao tijekom ljetnog vikenda. Pažljivo je vozio zahtjevne dionice i ubrzavao na onim lakšim, povećavajući prednost pred vozačima koji su griješili.

Rovanperä je odnio pet pobjeda na brzinskim etapama tijekom vikenda, što je bilo dovoljno za pobjedu na afričkom reliju. Na kraju je njegova razlika na kraju utrke bila 52,8 sekundi. Nakon toga je stigla i pobjeda na estonskom reliju te drugo mjesto na domaćem finskom reliju.

Rovanperä je odustao na belgijskom reliju u kolovozu tijekom drugog specijalnog ispita, ali se vratio na reli u subotu uz pomoć Super Rally pravila. Finac je u nedjelju pobijedio na Power Stageu, ali je na kraju zauzeo 62. mjesto u ukupnom poretku. Svjetsko WRC prvenstvo se nastavilo relijem u Grčkoj, gdje mu također nije bilo nimalo lagano, završivši na kraju ukupno na 15. mjestu.

Na idućoj utrci, reliju na Novom Zelandu održanom početkom listopada, Rovanperä je osigurao svoju titulu svjetskog prvaka, pobijedivši u ukupnom poretku i osvojivši punih pet dodatnih bodova na Power Stage ispitu. Uslijedilo je 3. mjesto na španjolskom reliju te 12. mjesto na japanskoj utrci. 

Rezime WRC sezone 2022. za mladog Finca je izgledao ovako: 6 pobjeda, 8 postolja i 255 bodova ili 50 više od drugoplasiranog Tänaka. Naslov WRC prvaka među proizvođačima je nakon 2021. osvojila i 2022. godine momčad TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT).

Zanimljivo, u rujnu 2022. Rovanperä je sudjelovao i u natjecanju u driftanju na Venice Drifting događaju, gdje je u finalu pobijedio Latvijca Nikolassa Bertansa.