1. Company
  2. Novi Yaris Cross
Odaberite

Novi Yaris Cross: više snage i tehnologije s dodanim stilom

za Toyotin vodeći kompaktni SUV u segmentu

  • Dodatak novog, snažnijeg elektrificiranog pogonskog sklopa Hybrid 130, koji se nalazi u svim modelima visoke kvalitete Yaris Cross uključujući GR SPORT i novo Premiere Edition
  • Potpuno digitalno korisničko iskustvo s najnovijim multimedijskim paketom Toyota Smart Connect, prilagodljivim zaslonom s instrumentima za vozača i aplikacijom za pametni telefon s digitalnim ključem
  • Značajne nadogradnje u performansama i funkcionalnosti Toyotinih T-Mate sigurnosnih sustava i sustava za pomoć u vožnji, uključujući najnovije značajke Toyota Safety Sense     
  • Novi Yaris Cross Premiere Edition s vrhunskim specifikacijama i ekskluzivnom Urban Khaki bojom. 

Toyota jača svaki ključni aspekt popularnog Yarisa Cross, nadovezujući se na kvalitete koje su ovom kompaktnom SUV-u donijele titulu Svjetskog urbanog automobila među mnogim drugim nagradama tijekom njegove prve godine u prodaji.

Ova prva serija poboljšanja za model usredotočena je na glavna razmatranja kupnje za kupce u segmentu, osiguravajući da Yaris Cross zadrži svoju sveobuhvatnu privlačnost kupcima. Od svog predstavljanja 2021., brzo se etablirao kao snažan i vrlo konkurentan izazivač na brzorastućem europskom tržištu B-SUV vozila i do sada je ove godine vodeći u svom segmentu.

Novi Yaris Cross donosi jaču i korisniju izvedbu svog hibridnog električnog pogona; sigurnija i lakša vožnja s najnovijim Toyotinim T-Mate sigurnosnim sustavima i sustavima pomoći u vožnji; potpuno digitalno korisničko iskustvo; i stilske detalje koji naglašavaju njegov moderan urbani stil. Njegovo uvođenje dovršava potpunu reviziju Toyotine linije malih automobila s novim Aygom X i Yarisom u hatchbacku; također je dio moćne nove obitelji Yarisa uz hatchback i GR Yaris čistih performansi.

 

Snaga i užitak u vožnji

 

Yaris Cross pridružuje se svom srodnom hatchback modelu Yaris s novom ponudom "dvostrukog hibridnog" pogonskog sklopa usvajanjem pete generacije Toyotine hibridne tehnologije u novoj opciji pogonskog sklopa, "Hybrid 130". Ovo nudi veći izbor novim kupcima B-segmenta koji smanjuju veličinu vozila, bez žrtvovanja performansi.
Utvrđeni 1,5-litreni puni hibridni električni sustav opremljen je novim sklopom mjenjač-diferencijal koji ima veći i snažniji električni motor-generator (MG1). Ovo, zajedno s prilagodbama jedinice za upravljanje snagom (PCU), daje 14% povećanja ukupne snage sustava, sa 116 DIN hp/85 kW na 132 DIN hp/97 kW. U isto vrijeme, okretni moment motora MG2 je povećan u cijelom rasponu okretaja, s maksimalnim porastom za 30% sa 141 na 185 Nm.

Rezultat je brže ubrzanje, s vremenom od 0-100 km/h smanjenim za pola sekunde na 10,7 sekundi, a referentna vrijednost za pretjecanja 80-120 km/h smanjena je za 0,4 sekunde na 8,9 sekundi. Što se tiče emisija CO2, učinak je skroman s novim sustavom koji postiže najbolje rezultate u klasi od 103-122 g/km.

Ove statistike samo su dio priče; jednako je značajan utjecaj na iskustvo vožnje. Učinkovitost motora, pogonskog motora i hibridne baterije maksimizirana je u Hybridu 130. 

To, zajedno s višom razinom okretnog momenta pri svim brzinama motora, daje automobilu dinamičniji i osjetljiviji osjećaj s performansama ubrzanja i usporavanja koje doprinose užitku svakom voziti, bilo urbanim ulicama ili na otvorenoj cesti. Pomoć motoru vožnje kao odgovor na vozačevo korištenje papučice gasa poboljšana je kako bi pomogla u vjernom upravljanju i osjećaju linearnog ubrzanja.

Agilne performanse automobila koje ulijevaju povjerenje dodatno su podržane sposobnošću njegove GA-B platforme, s temeljnim prednostima niskog težišta i vrlo krute karoserije.

Novi pogonski sklop Hybrid 130 bit će predstavljen u modelima visoke razine, uključujući novo Premiere Edition i GR SPORT. Linija će i dalje nuditi uspostavljeni hibridni sustav od 116 DIN KS/85 kW, sada poznat kao "Hybrid 115".

Hibridni električni pogon je odlučujući faktor broj jedan za ljude koji se odlučuju kupiti Yaris Cross. Sa svojom 100% hibridnom linijom i jedinstvenom u klasi opcijom dvaju različitih pogonskih sklopova, kupci sada imaju više izbora nego ikad da zadovolje svoje potrebe.

 

Potpuno digitalno korisničko iskustvo

Pristup informacijama, povezanost i zabava transformirani su uvođenjem potpuno novog digitalnog korisničkog iskustva. To uključuje i zaslon s instrumentima za vozača koji se može konfigurirati i prilagoditi kako bi odgovarao željama vozača i multimedijski sustav koji je snažniji, brže reagira i nudi širi raspon funkcija. Zasloni su vodeći u klasi po veličini: sedam ili 12,3 inča za vozačev kombimetar i devet ili 10,5 inča za multimedijski zaslon osjetljiv na dodir, ovisno o stupnju opreme.

Kombinirani mjerač od 12,3 inča prikazuje brojčanike, informacije i grafiku u oštroj definiciji za dobru vidljivost pri svim razinama osvjetljenja. Vozač može prilagoditi izgled zaslona prema svom raspoloženju ili vrsti putovanja s četiri opcije stila: Smart, Casual, Sporty i Tough.

Verzija od sedam inča standardna je za Mid i Mid+ razrede; 12,3-inčni je predstavljen na modelima visoke kvalitete, GR SPORT i Premiere Edition.

Multimedijski sustav Toyota Smart Connect dizajniran je za jednostavnu, intuitivnu upotrebu s bržim odgovorom na unose zahvaljujući povećanoj računalnoj snazi. Njegove funkcije uključuju navigaciju temeljenu na oblaku kao standard, sustav "uvijek povezani" koji pristupa najnovijim informacijama o rutama, prometu i kašnjenjima za bolje planiranje putovanja.

Sustav ima poboljšani sustav za prepoznavanje glasa s boljim odzivom i ugrađeni glasovni agent "Hey Toyota" koji može prepoznati prirodan, razgovorni jezik i zahtjeve. Na primjer, recite "Hej Toyota, hladno mi je" i sustav će automatski povisiti temperaturu kontrole klime.

Osmišljeno je jednostavno povezivanje s integracijom bežičnog pametnog telefona za Apple CarPlay i Android Auto. Kao i kod sustava Toyota Safety Sense, multimedijske nadogradnje i nove funkcije mogu se neprimjetno instalirati bežičnim putem.

 

Jednostavan pristup uz pametni digitalni ključ

Yaris Cross pridružuje se novom Yarisu hatchbacku nudeći vlasnicima praktičnost i sigurnost pametnog digitalnog ključa. Povezano s aplikacijom MyT, ovo omogućuje do pet korisnika pristup vozilu putem pametnog telefona. Digitalni ključ se može koristiti za zaključavanje, otključavanje i pokretanje vozila – bez potrebe da korisnik vadi telefon iz torbe ili džepa.

Ključ je kompatibilan s Apple i Android uređajima i standardno je uključen u Premiere Edition. Jednogodišnji priključak uključen je u cijenu kupnje automobila.

Aplikacija MyT pruža druge korisne funkcije, uključujući daljinsko zaključavanje/otključavanje, upravljanje klimom prije putovanja i aktivaciju svjetala za opasnost kako bi se lakše lociralo vozilo – na primjer, na prometnom parkiralištu.

 

Sigurnija, manje stresna vožnja s toyotom t-mate

Toyota je odlučila napraviti trenutnu generaciju Yaris hatchbacka najsigurnijim malim automobilom na svijetu, opremivši ga mnoštvom aktivnih i pasivnih sigurnosnih mjera i značajki koje mogu ukloniti velik dio poznatog stresa vožnje. Yaris Cross je imao koristi od istog širokog raspona Toyota T-Mate paketa.

Toyota T-Mate je krovni izraz za napredne značajke koje automobil čine sigurnijim i lakšim za vožnju i parkiranje. U novom Yarisu Cross, oni su poboljšani i prošireni kako bi bili učinkovitiji nego ikad, uključujući uvođenje najnovije generacije sustava Toyota Safety Sense. Ove značajke, koje se često dodatno naplaćuju ili jednostavno nisu dostupne na drugim B-SUV modelima, dio su standardne opreme za Yaris Cross ponudu.

Novi multimedijski sustav i podatkovni komunikacijski modul (DCM) omogućuju isporuku ažuriranja softvera bežičnim putem.

To znači da se Toyota Safety Sense i multimedijske funkcije mogu neprimjetno nadograditi, bez potrebe za odnošenjem automobila u servisni centar. Preuzimanja se mogu odvijati dok se automobil vozi, spreman za instalaciju kada to bude odgovaralo vozaču.

 

Dodan stil s novim Premiere izdanjem

Cool suvremeni stil Yarisa Crossa snažno je odjeknuo kod kupaca od lansiranja, hvatajući stav i imidž SUV-a u automobilu koji je kompaktan i upravljiv na urbanim ulicama. Njegova vizualna privlačnost poboljšana je u novom halo modelu za asortiman, Premiere Edition.

Nudi se u ekskluzivnoj novoj Urban Khaki boji u dvobojnoj izvedbi i s ekskluzivnim novim 18-inčnim tamno sivim/strojno obrađenim aluminijskim naplatcima s pet krakova koji poboljšavaju dinamičan, robustan izgled. U unutrašnjosti, šavovi presvlaka i dekorativne linije na ploči s instrumentima i vratima odgovaraju zelenoj boji karoserije. Dostupne su i opcije platinasto biserno bijele i srebrno metalik dvotonske boje.

Unutarnje presvlake sjedala također su osvježene novim uzorkom, a mekana presvlaka donje ploče s instrumentima uvedena je na svim razinama. Nova opcija boje Juniper Blue dostupna je u cijeloj ponudi.

U Hrvatskoj ovaj model očekujemo u svibnju 2024. godine.