1. Company
  2. Toyota bZ4X – pobjednik Elbil24 zimskog testa u obje discipline
Odaberite

Toyota bZ4X – pobjednik Elbil24 zimskog testa u obje discipline

U sklopu Elbil24 zimskog testa na ledu i snijegu testirani su modeli: Tesla Model Y, Volvo XC40, VW ID.4 i Toyota BZ4X, a pobjednik, Bz4X se pokazao najboljim.

Sudionici testa: Steinar A. Danielsen, Pål Joakim Pollen i Bjørn Eirik Loftås

 

Na test s pogonom na sva četiri kotača dovedena su četiri aktualna modela s ciljem da ih se testira u težim zimskim uvjetima. Testirano je njihovo manevriranje i vožnja na ledu te način usporavanja.  

Ova četiri automobila su odabrana iz specifičnih razloga. Sva četiri automobila su SUV vozila srednje klase s pogonom na sva četiri kotača.

Prvi automobil bio je Toyota bZ4X, budući da je Toyota istaknula pogon na sve kotače kao jednu od pozitivnih karakteristika automobila.

Prema analizi Elbil24, Bz4X je najbolje opremljen u smislu pristupačnosti, zahvaljujući mnoštvu funkcija koje bi trebale pomoći kada se nađete u nevolji. Ističe se paket sustava X-Mode koji pruža nekoliko načina rada za različite vrste vožnje. Od programa za vožnju po blatu, spuštanja niz strmine, reguliranja brzine u nepredvidivim situacijama i sl. Ističe se njegov razmak od tla od 20 centimetara.

Sljedeći automobil je Tesla Model Y Long Range , koji je postao tržišni bestseler u protekloj godini. Tesla ističe svoju značajku “Slip Control” kao odličnu prednost u težim vremenskim uvjetima i programske funkcije podrške za pogon na sva četiri kotača.

Treći automobil bio je VW ID.4 GTX , verzija ID.4 s pogonom na sva četiri kotača, također jedan od bestsellera u prošloj godini. ID.4 GTX ima vlastite programe za pomoć. Ističe se način rada “Traction”, u kojem je optimiziran pogon na sva četiri kotača.

Četvrti automobil je bio Volvo XC40 I njegova coupé verzija C40, koji je postigao izrazitu veliku popularnost. Za potrebe navedenog testa ističe se njegov pogon na sva četiri kotača i funkcija "Off Road".

Za potrebe testa, sva četiri automobila su bila opremljena identičnim gumama. Time je eliminirana najvažnija varijabla.

Postoji mnogo načina za testiranje prianjanja i pogona na sva četiri kotače. Prvo je proveden tipičan test trenja i ubrzanja u normalnom načinu rada, zatim su testirani posebni programi, a naknadno su se testirale karakteristike kočenja.

Automobili su testirani na podlozi od leda i snijega.

Najbolje rezultate testiranja ubrzanja i manevriranja po teškom terenu leda i snijega, kao i u testu kočenja, pokazala je Toyota bZ4X, koja je na najbolji način prianjala uz tlo u testovima ubrzanja, i to s vrlo velikom razlikom u odnosu na druge modele. 

Test pokazuje da je bz4X model izrađen po Toyotinim strogim mjerilima kvalitete i predstavlja ipak puno više od električnog automobila. Osim same pristupačnosti, Bz4X se može pohvaliti nešto manjom baterijom, a samim time i manjom ukupnom masom, što zasigurno doprinosi rezultatima ovog testa.

Link na orginalni članak: https://www.elbil24.no/pro/fire-elbil-favoritter-i-test-pa-is-og-sno-snakk-om-revansj/78482080