1. Company
  2. Toyota Vijesti I Događanja
  3. Toyota GAZOO Racing ponovno pobjednik Croatia Rally-a
Odaberite

Toyota GAZOO Racing ponovno pobjednik Croatia Rally-a

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team osvojio je prvo i drugo mjesto na Croatia Rallyju nakon dramatične završnice uzbudljivog događaja, gdje je Sébastien Ogier odnio pobjedu nad timskim kolegom Elfynom Evansom. Gazoo Racing Team bodrili su i Toyotini partneri, zaljubljenici u moto sport iz oredivnog srednjovjekovnog dvorca u Novigadu na Dobri.

TGR-WRT održava svoj 100-postotni pobjednički rekord na zahtjevnoj asfaltnoj utrci otkako se pridružio FIA-inom kalendaru Svjetskog prvenstva u reliju 2021. godine. Etape oko hrvatskog glavnog grada Zagreba ponovno su pružile izazovne uvjete i tijesnu konkurenciju, s manje od 10 sekundi odvajanja od prva dva u ukupnom poretku tijekom vikenda.

Evans je nakon petka bio izjednačen u vodstvu sa svojim glavnim suparnikom u prvenstvu Thierryjem Neuvilleom (Hyundai), s Ogierom koji je zaostao samo 6,6s nakon što mu je zadivljujuće vrijeme završne etape pomoglo da povrati velik dio vremena. Dvojac TGR držao je pritisak sve do posljednjeg dana i dramatične druge etape jutra u kojoj su i Neuville i Evans gubili vrijeme na incidentima. Čista vožnja za Ogiera omogućila mu je preuzimanje vodstva, dok je Evans preživio svoje okretanje bez veće štete i nastavio na drugom mjestu u ukupnom poretku.

Kroz još dvije etape, Ogier je uspio osvojiti 59. pobjedu i 100. postolje u WRC karijeri. On i suvozač Vincent Landais na kraju su završili 9,7s ispred Evansa i Scotta Martina.

S trećim postoljem u četiri runde i nadmašivši svog glavnog rivala u nedjelju, Evans ostaje samo šest bodova od vodstva u prvenstvu vozača.

Takamoto Katsuta poboljšao je svoj tempo i samopouzdanje tijekom natjecanja zajedno sa suvozačem Aaronom Johnstonom. Bio je prvi u odvojenoj Super nedjeljnoj klasifikaciji, pobijedivši na oba prolaza na stazi Trakošćan – Vrbno, te se popeo na ukupno peto mjesto.

Zahvaljujući naporima sve tri posade tijekom vikenda, TGR-WRT nastavlja voditi u poretku proizvođača s povećanom razlikom od sedam bodova.

U samo svojoj drugoj WRC utrci na asfaltu, GR Yaris Rally2 završio je treći u svojoj kategoriji i 10. u ukupnom poretku u rukama Samija Pajarija i Ennija Mälkönena, koji su postavili četiri najbrža vremena u svom automobilu za Printsport.

Akio Toyoda (predsjednik TGR-WRT-a)

“Seb, Vincent, čestitamo! Donijeli ste velike bodove timu za prvenstvo proizvođača. Elfyn i Scott osvojili su važne bodove i drugim mjestom, iako su možda razočarani. Takamoto i Aaron također su mnogo pridonijeli timu osvojivši maksimalne Super Sunday bodove za njihovu sjajnu vožnju posljednjeg dana. Zahvaljujem se svima jer su sve naše posade završile ovaj težak rally po nepredvidivom vremenu.

TOYOTA GAZOO Racing ostvario je četiri uzastopne pobjede u Hrvatskoj. No, to ne znači da su hrvatske pozornice te na kojima briljiramo. Momčad je uvijek pripremala razne stvari za promjenjivo vrijeme u Hrvatskoj u ovo doba godine, a vozači su odgovorili agresivnom vožnjom i odnijeli pobjedu. Možda je Kristian, timski meteorolog, ovaj put bio pod najvećim pritiskom. Vrijeme nije moguće pogoditi 100 posto, ali on ga predviđa s akumuliranim znanjem i iskustvom kojim vodi momčad. To je vrlo težak posao i stvarno cijenim njegov doprinos momčadi.“ 

Sébastien Ogier (vozač automobila 17)

“Jako sam sretan zbog ove pobjede. Bio je to težak vikend: znali smo da dolazimo ovamo s naše početne pozicije, ali gurali smo cijeli vikend, nikada nismo odustajali i vršili smo pritisak koliko god smo mogli. Mislim da nikada nisam imao toliko trenutaka u jednom reliju, pomičući granice ovako, ali što je najvažnije, vratili smo to kući pobjedom. Sto postolja je lijepa brojka i super je doći do nje pobjedom. Uživam u svakoj prilici koju imam da vozim ove automobile i lijepo je vidjeti da još uvijek imamo malo brzine. 

Jako sam sretan zbog momčadi, čak i ako ne možemo napraviti toliku razliku u bodovima. Bila je to sjajna momčadska izvedba i nastavimo gurati ovako."

 

PRIVREMENI KONAČNI POREDAK, CROATIA RALLY

1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h40m23.6s

2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +9,7 s

3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +45,8 s

4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +58,6 s

5 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m55.5s

6 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +4m01.0s

7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5m11.0s

8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +9m21.3s

9 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +9m59.5s

10 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +10m22.7s

(Rezultati od 14:20 u nedjelju, za najnovije rezultate posjetite www.wrc.com)

2024. FIA Svjetsko prvenstvo u reliju za vozače nakon 4. kruga:

1 Thierry Neuville 86 bodova

2 Elfyn Evans 80

3 Adrien Fourmaux 59

4 Ott Tänak 53

5 Sébastien Ogier 45

6 Takamoto Katsuta 45

7 Kalle Rovanperä 31

8 Esapekka Lappi 23

9 Andreas Mikkelsen 14

10 Oliver Solberg 12

 

2024. FIA Svjetsko prvenstvo u reliju za proizvođače nakon 4. runde:

1 TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 176 bodova

2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 169

3 M-Sport Ford World Rally Team 96