1. Discover Toyota
 2. About us
 3. Toyotina vizija i filozofija
 4. Toyota production system
Odaberite

Toyotin proizvodni sustav (Toyota Production System)

Naš svjetski poznati sustav ekonomične proizvodnje
Način na koji proizvodimo vozila definiran je Toyotinim proizvodnim sustavom (TPS). Radi se o originalnoj proizvodnoj filozofiji kojom se nastoji eliminirati otpad i ostvarivati maksimalna učinkovitosti, a taj se sustav često naziva „ekonomičnim“ ili „točno na vrijeme“ sustavom. 
 • Ekonomični sustav proizvodnje

  Toyotin proizvodni sustav odavno je prepoznat kao rješenje za eliminiranje otpada i ostvarivanje visoke razine učinkovitosti. No, u biti je predviđeno da radnicima olakša posao i rastereti ih, s naglaskom na smisleno obavljanje radnih zadaća. U središtu su TPS-a koncepti Jidoka i „točno na vrijeme“. Primjenom tih koncepata svoje proizvode proizvodimo na ekonomičan način, a tempo prati potražnju kupaca. To znači da svako vozilo zadovoljava standarde visoke kvalitete te ispunjava individualne zahtjeve naših kupaca. 

Dva ključna koncepta

Jidoka je japanski pojam koji se može prevesti kao „automatizacija bez ljudskog dodira“ ili „inteligentna automatizacija“, a radi se o metodi za brzo prepoznavanje i otklanjanje svih problema koji bi mogli dovesti do neispravnosti proizvoda. U svakom trenutku ili koraku procesa proizvodnje naši članovi mogu „povući ručnu“ te doslovno zaustaviti tvorničku traku kako bi se izbjegli problemi koji bi se u suprotnom tek naknadno otkrili. Istovremeno se sve članove tima upozorava na nedostatak ili problem na tvorničkoj traci te se cijela proizvodnja zaustavlja dok se problem ne riješi. 

Koncept „točno na vrijeme“ usmjeren je na dorađivanje i koordiniranje svakog proizvodnog procesa kako bismo u sljedećem procesu pravovremeno proizvodili isključivo ono što je potrebno. 

TPS: usvojen u cijelom svijetu

Prve koncepte TPS-a uspostavio je Sakichi Toyoda, osnivač Toyote. Njegove je tkalačke izume pokretala želja da majci olakša posao i ugradi kvalitetu u proizvod. Kako se Toyota pretvorila u proizvođača automobila, TPS se razvio na način da se prepoznavanje otpada koristi kao pokretač Kaizen filozofije, odnosno stalnog unapređivanja u pogledu kvalitete, učinkovitosti i načela „točno na vrijeme“. TPS sustav su diljem svijeta proučavali, prilagođavali i stavljali u primjenu ne samo proizvođači, već sva poduzeća koja su željela svoje poslovanje učiniti učinkovitijim.  
 • Jidoka

  Jidoka je način prepoznavanja problema i promptnog djelovanja s ciljem ispravljanja grešaka u bilo kojoj fazi proizvodnog procesa. Tvornički radnici ovlašteni su zaustaviti traku ako postoji problem te informacije prenijeti na „andon“ signalnu ploču kako bi se omogućilo brzo rješavanje problema. Zahvaljujući primjeni ovog načina razmišljanja, automatizirani procesi i strojevi programirani su na način da automatski otkrivaju probleme i na siguran se način zaustavljaju. Time se omogućuje pregled te provedba potrebnih prilagodbi. Na taj način sustav pomaže u sprječavanju ponavljanja problema pa se kvaliteta i produktivnost održavaju na visokoj razini. 

 • „Točno na vrijeme“

  „Točno na vrijeme“ znači da se radi samo ono što je potrebno, kada je potrebno te u potrebnoj količini, u svakoj fazi proizvodnje. To znači da nastojimo održavati dosljednu kvalitetu, ravnomjeran tijek proizvodnje te usmjereno postupanje s dijelovima. Zato proizvodna traka mora biti opskrbljena svim odgovarajućim dijelovima. Kako se dijelove troše, nove se zalihe dostavljaju točno na vrijeme i u odgovarajućim količinama pa se izbjegavaju zastoji ili usporavanja proizvodnog procesa. Kanban sustav od najveće je važnosti za proces „točno na vrijeme“. Taj nam sustav stavlja na raspolaganje automatsku metodu popunjavanja zaliha u stvarnom vremenu pokraj proizvodne trake i održavanja minimalnih količina zaliha.  

 • TPS u uredu

  TPS se primjenjuje i na uredske poslove. Ovdje se Jidoka u cijelosti koristi kako bi se radni zadaci pojasnili i kako bi se pobrinulo da svaki radni zadatak zadovoljava potrebe naših internih korisnika. To znači da se manje vremena troši na ponavljanje poslova i ostale aktivnosti bez dodane vrijednosti. Unutar ureda pronalazimo pametne načine osiguravanja ugradnje kvalitete u naše procese primjenom inteligentne automatizacije usmjerene na tokove rada. Usto se primjena koncepta „točno na vrijeme“ iskazuje na način da stalno nastojimo skraćivati rokove obavljanja radnih zadataka. Brže reagiranje na promjene na tržištu omogućava nam da dodatno optimiziramo resurse.