1. Discover Toyota
  2. Innovation
  3. Hydrogen-economy
  4. Fuel-cell-applications
Odaberite

Namjene gorivnih ćelija

Toyotini moduli gorivnih ćelija pokreću razne sustave s nultom razinom emisija
Toyotina rješenja na bazi gorivnih ćelija prikladna su za prijevoz teških tereta na dugim relacijama, primjerice autobusom, kamionom i vlakom. Usto su se pokazale uspješnima za stacionarne agregate.

Ubrzavanje usvajanja tehnologije gorivnih ćelija

Toyotin je sustav gorivnih ćelija fleksibilan te se može koristiti za čitav niz namjena temeljenih na vodiku. Naši se kompaktni moduli gorivnih ćelija već koriste u raznim velikim vozilima. Među primjerima su Toyota Sora autobus u Japanu i Caetano autobusi u Portugalu. Usto demonstriramo na koji se način naša tehnologija može koristiti u kamionima, a ispituje se i na vlakovima, plovilima i viličarima. Osim transporta, naši se moduli integriraju u agregate koji proizvode energiju za tvornice, veće manifestacije ili izvanredne situacije. Usmjereni smo na područja gdje vodikove gorivne ćelije imaju jasnu prednost. 

Nulta razina emisija u pomorstvu

Izmislili smo gorivne ćelije za primjenu u pomorstvu na način da smo pružali podršku brodu Energy Observer, prvom plovilu na vodik koje je oplovilo svijet. Time je obilježeno naše širenje na novo poslovno područje gdje surađujemo sa specijaliziranim partnerima u pomorskoj industriji. U suradnji s tvrtkom EODev razvili smo rješenje na bazi vodika posebno za primjenu u pomorstvu. Plovilo na vodik Range Extender (REXH2®) tvrtke EODev ostvaruje nultu razinu emisija CO2 i finih čestica te omogućuje pomorsku mobilnost bez buke. Ugrađeno je i u plovila proizvođača Hynova Yachts na kojima se provode ispitivanja na moru.