1. Company
  2. U Češkoj počela proizvodnja Toyota Yaris automobila
Odaberite

U Češkoj počela proizvodnja Toyota Yaris automobila

  • Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) postaje druga tvornica u Europi koja će proizvoditi Yaris - Europski automobil godine 2021. i Hrvatski automobil godine 2021.
  • Toyota je uložila više od 180 milijuna eura kako bi tvornica u češkom gradu Kolinu mogla proizvoditi hibridna električna vozila konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA)
  • Osim Yarisa, Toyotina tvornica u Češkoj proizvodit će i Aygo X
  • U tvornici u Češkoj zaposleno je gotovo 1600 novih ljudi
 
Tvornica Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) u svom proizvodnom pogonu u češkom gradu Kolinu započela je proizvodnju Yarisa – vozila koji nosi titulu Europskog automobila 2021. godine te Hrvatskog automobila 2021. godine. Time je TMMCZ postala druga europska tvornica (uz tvornicu u Francuskoj) koja proizvodi Toyota Yaris.

Ovo označava važnu prekretnicu za TMMCZ (bivši TPCA) nakon što je prešao u potpuno vlasništvo Toyota Motor Europe u siječnju 2021. Toyota je u tvornicu u Češkoj uložila više od 180 milijuna eura, transformirajući ju za proizvodnju vozila A i B segmenta koja su konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture TNGA). Kapacitet tvornice sada je proširen, a uvedene su tri smjene za povećanje proizvodnje Yarisa te uvođenje Toyota Aygo X koje je planirano u 2022. godini.

“U posljednje tri godine izgradili smo nove proizvodne prostore, postavili nove logističke rute, instalirali novu tehnologiju i što je najvažnije, u našoj Toyotinoj tvornici zaposlili smo gotovo 1600 novih zaposlenika. Također bih želio izraziti zahvalnost našim vrijednim dobavljačima i vanjskim partnerima u regiji na njihovoj velikoj suradnji i kontinuiranoj podršci”, rekao je Koreatsu Aoki, predsjednik TMMCZ-a.

Toyotina investicija također omogućuje proizvodnju hibridnih električnih vozila u tvornici u Češkoj. To odražava uspjeh Yarisa hibrida, koji predstavlja 80% Yarisovog prodajnog miksa u Europi. Hibridni električni pogoni za tvornice u Češkoj i Francuskoj proizvode se u Toyota Motor Manufacturing Poland (Poljska).

“Ovo predstavlja uzbudljiv korak naprijed za budućnost TMMCZ-a jer počinje proizvoditi naš najprodavaniji automobil u Europi. Toyotin europski cilj prodaje do 2025. godine je 1,5 milijuna vozila, a Yaris će igrati ključnu ulogu u postizanju tog cilja. Uvođenje TNGA i hibridnih pogonskih sklopova u TMMCZ u skladu je s našom strategijom ”, rekao je Marvin Cooke, izvršni potpredsjednik proizvodnje Toyota Motor Europe.