1. Company
  2. Toyota Vijesti I Događanja
  3. Toyota Yaris Cross je najbolji urbani automobil na svijetu
Odaberite

Toyota Yaris Cross je najbolji urbani automobil na svijetu

Na prestižnoj svjetskoj dodjeli nagrada za automobil godine „World Car Awards“, uživo na Sajmu automobila u New Yorku, Yaris Cross je proglašen pobjednikom u kategoriji „World Urban Car of the Year 2022“ (najbolji urbani automobil na svijetu za 2022. godinu).

Nagrade u raznim kategorijama dodjeljivao je, tajnim glasanjem, stručni žiri koji je sačinjavalo 102 ugledna međunarodna automobilska novinara iz 33 zemlje.  

„Počašćeni smo što smo dobili nagradu „World Urban Car“. Temelj našeg poslovanja je oduvijek bilo stvaranje dobrih kompaktnih automobila, a ta nas je filozofija vodila da razvijemo Yaris Cross kao kompaktni automobil s prostranim prtljažnim prostorom, kao i dovoljno snage i ekonomičnosti. Ova nagrada bit će nam motivacija za daljnji rad, dok nastavljamo razvijati visokokvalitetne automobile koji mogu zadovoljiti potrebe naših kupaca i promovirati ekološki prihvatljiva vozila koja mogu pomoći u smanjenju emisije CO2“, rekao je glavni inženjer Takatomo Suzuki, Toyota Compact Car Company, Toyota Motor Corporation.

Toyota Yaris Cross odabran je s početnog popisa od pet automobila iz cijelog svijeta, a zatim i s užeg popisa od tri finalista koji su objavljeni 15. ožujka ove godine. Vozila koja ispunjavaju uvjete za nagradu u kategoriji „World Urban Car“ moraju se proizvoditi u količinama od najmanje 5000 jedinica godišnje i moraju biti u prodaji na najmanje dva velika tržišta (Kina, Europa, Indija, Japan, Koreja, Latinska Amerika, SAD) na najmanje dva odvojena kontinenta u određenom trenutku u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 30. ožujka 2022. Vozila moraju imati maksimalnu dužinu do 4,20 metara i biti odobrena za vožnju na javnim cestama.

Godina 2022. obilježava 17 godina partnerstva „World Car Awards“ s Međunarodnim sajmom automobila u New Yorku. “Ponosni smo što smo dio najvažnijeg programa - dodjele svjetskih automobilskih nagrada”, rekao je predsjednik New York Auto Showa, Mark Schienberg. “Drago nam je što smo se svi vratili na Sajam i što je ove godine proglašenje pobjednika uživo. Čestitke svim dobitnicima! Iako su posljednje dvije godine bile izazovne za sve, kupci automobila spremni su izaći i iskusiti sva nevjerojatna nova vozila i tehnologije koje industrija nudi.”

Nagrade „World Car Awards“ službeno su pokrenute 2004. godine, a njihova misija je prepoznati, nagraditi i inspirirati izvrsnost, vodstvo i inovacije u automobilskoj industriji. U tu svrhu međunarodni žiri od više od sto članova testira i ocjenjuje nova ili potpuno redizajnirana vozila koja se prodaju na više tržišta na više od jednog kontinenta svake godine. Svoju recenziju i ocjene žiri daje u šest kategorija nagrada: World Urban Car (najbolji urbani automobil na svijetu), World Luxury Car (najbolji luksuzni automobil na svijetu), World Performance Car (najbolji automobil s performansama na svijetu),  World Electric Car (najbolji električni automobil na svijetu) World Car Design (najbolji auto dizajn na svijetu) te sveukupna nagrada World Car of the Year (najbolji automobil na svijetu).

Više o nagradi nalazi se na službenoj stranici https://www.worldcarawards.com/web/