1. Discover Toyota
  2. Naši brendovi i usluge
  3. Toyota Gazoo Racing
  4. WRC
  5. rally croatia
Odaberite

WRC ponovno stiže u Hrvatsku

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team juri prema četvrtoj pobjedi
WRC Croatia Rally 2024, četvrta utrka ovogodišnjeg FIA Svjetskog prvenstva u reliju 2024. (WRC), se vozi od 18. do 21. travnja. Ovogodišnje izdanje je isto tako i četvrto izdanje ovog relija, koji iako tek tri godine u službenom kalendaru, već poprima karakteristike prave triler utrke.
TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team posebno ima puno razloga da ovu stepenicu na putu do još jednog naslova svjetskih prvaka u sve tri kategorije – konstruktor, vozač i suvozač – smatra ujedno i 'svojom utrkom'. Naime, u sva tri dosadašnja izdanja slavile su posade TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team-a. I to s tri različite vozačke posade!
Sébastien Ogier, osmerostruki svjetski WRC prvak, je 2021. na prvom izdanju ove utrke doživio slast pobjede pred svojim momčadskim kolegom Elfynom Evansom. Još je zanimljivije da mu je Velšanin prepustio gotovo osiguranu pobjedu skliznuvši na travu u posljednjem zavoju utrke. Pobjednička razlika od 0,6 sekundi bila je treća najbliža WRC završnica ikada.
Godine 2022. doživjeli smo još jednu spektakularnu utrku kada je olujna kiša tijekom nedjeljne posljednje etape 'skrojila' i ukupan poredak cijele utrke. Pobjeda je ponovno pripala vozaču Toyote – posada Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen je na cilju utrke slavila ispred Otta Tänaka za samo 4,3 sekunde.
Konačno, ali ne i posljednje, na izdanju utrke 2023. je slavila i treća posada Toyota Gazoo Racing WRT Teama - Elfyn Evans/Scott Martin. Kad to kažemo, mislimo prije svega na činjenicu da je močad Toyote Gazoo Racing WRT Teama slavila u ožujku s posadom Rovanperä/Haltunen na posljednjoj održanoj utrci, iscrpljujućem reliju u Keniji. 
U trenutnom ukupnom poretku za konstruktorski naslov momčad Toyota Gazoo Racing WRT vodi ispred konkurencije nakon tri dosad održane utrke u WRC sezoni 2024.
Organizator domaćeg relija u Hrvatskoj je prije utrke naveo zanimljive podatke o ovogodošnjem izdanju. WRC Croatia Rally 2024 ima prijavljenih 68 posada iz 35 zemalja. Osam će se vozača natjecati u najjačoj, Rally1 klasi. Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans iz Toyota Gazoo Racing WRT Teama, a u Hrvatsku stižu i Francuz Sebastien Ogier (Toyota Gazoo Racing WRT Team), trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta (Toyota Gazoo Racing WRT Team), Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.
Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg natjecanja je i nova lokacija servisnog parka koji je zbog tehničkih zahtjevnosti izmješten iz Novog Zagreba u Westgate Shopping City. Već tradicionalno Croatia Rally počinje Ceremonijalnim startom na kojem će biti predstavljane sve posade ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 18. travnja 2024. u večernjim satima, a završava u nedjelju 21. travnja dodjelom trofeja ispred  INA Poslovne zgrade u Novom Zagrebu. Trasa natjecanja i ove godine prolazi kroz pet županija - Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te kroz grad Zagreb.
Izvor fotografija: toyotagazooracing.com,
Mario Pavlović