1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Environmental challenge 2050
  4. Challege 3
  5. How are our plants reducing their emissions?
Odaberite

Kako naše tvornice smanjuju svoju emisiju?

Značajna posvemašnja ušteda energije u Francuskoj


Iako je potrošnja energije već bila vrlo mala zahvaljujući kompaktnoj gradnji, naš proizvodni pogon u Francuskoj (TMMF) je ostvario dodatna smanjenja. Smanjili su potrošnju energije za 57% u usporedbi s razinom iz 2002. zahvaljujući pažljivom nadzoru, pametnoj izolaciji i vrhunskoj tehnologiji rasvjete.

Povrh toga, TMMF ulaže u obnovljive izvore energije. Svake godine je emisija CO2 manja za 2,5 tone zahvaljujući fotonaponskoj membrani kakva je prikazana na slici desno. Dodatno smanjenje emisije CO2 od 18,4 tone godišnje je postignuto zahvaljujući solarnom zidu koji zagrijava vanjski zrak koji struji u neke od radionica. Nedavno je plinski kotao zamijenjen kotlom na biomasu, zahvaljujući je emisija CO2 dodatno umanjena za 1.285 tona godišnje.

Otpočetka je TMMF konstruiran tako da ima najmanji mogući ekološki otisak. Neki skladišni prostori su i do 10 puta manji od industrijskih standarda za automobilsku industriju, uz sličan obim proizvodnje. Vizualno je niska zgrada diskretno uklopljena u krajolik.

Ne iznenađuje da je TMMF proglašen jednim od Toyotinih najodrživijih pogona na svijetu. Zahvaljujući tome on postaje mjerilo u industriji za sve druge proizvodne pogone Toyota Groupe u pogledu utjecaja na okoliš.

Sami proizvodimo vodik za pogon naših viličara


Kako bismo promicali uvođenje i korištenje tehnologija na bazi vodika s ciljem ostvarivanja ciljeva iz Izazova tvornice s nultom emisijom CO2, uveli smo SimpleFuel™ u našu tvornicu Motomachi u Japanu.

SimpleFuel™ je pojednostavljena stanica za proizvodnju vodika. Ona koristi električnu energiju iz solarnih panela u krugu tvornice za proizvodnju vodika s malim udjelom ugljika putem elektrolize vode. Vodik se zatim komprimira i stavlja pod tlak te koristi za pogon viličara s gorivnim člancima.

Jedna stanica može proizvesti gotovo 9 kg vodika dnevno, što je dovoljno za pokretanje čak osam viličara na pogon gorivnim člancima. Povrh toga, njene male dimenzije znače da ju je moguće smjestiti na malom prostoru, zahvaljujući čemu je moguće brzo i praktično nalijevanje goriva za viličare na pogon gorivnim člancima unutar kruga tvornice.

Vodikova stanica SimpleFuel™ radi u tvornici Motomachi od ožujka 2018. gdje je pridonijela dodatnom smanjenju emisije CO2. Ako se ovaj pilot projekt u Japan pokaže uspješnim uprave Toyotina dva održiva proizvodna pogona u UK i Francuskoj bi mogle uvesti ovo rješenje i u Europi.