1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
  4. Battery electric
  5. Real world urban testing for battery electric vehicles
Odaberite

Ispitivanja baterijskih električnih vozila u stvarnim gradskim uvjetima

Ispitivanja baterijskih električnih vozila u stvarnim gradskim uvjetima

Toyotin doprinos je bio ključan za inovativno partnerstvo u Grenobleu prilikom ispitivanja pogodnosti baterijskih električnih vozila na gradskom prostoru. Osigurala je baterijska električna vozila i sustav za upravljanje dijeljenjem automobila za Cité Lib by Ha:mo kroz strukturirani, trogodišnji pilot projekt (2014.-2017.) radi istraživanja novih mogućnosti integracije privatnog i javnog prijevoza.

Cité Lib by Ha:mo je bilo partnerstvo između Toyote, grada Grenoblea, metropolitanskog područja Grenoble-Alpes-Métropole, dobavljača energije EDF i njegovog povezanog društva Sodetrel te operatora dijeljenja automobila (car sharing) Cité Lib. Pored pružanja flote baterijskih električnih vozila i-ROAD i COMS za program, Toyota je pružila i svoj računalni sustav Ha:mo (harmonious mobility - skladna mobilnost) kako bi pomogla ljudima u planiranju kretanja uz korištenje raznih mogućnosti prijevoza, kao što su autobusi, tramvaji, bicikli i hodanje.
Nakon završetka projekta 2017., ovaj program je privukao preko 1.500 pretplatnika, više od 90% kojih su bili zadovoljni uslugom i načinom na koji su Toyotina baterijska električna vozila i sustav Ha:mo olakšali usklađivanje s gradskim javnim prijevozom. Oko 70% putovanja je bilo radi kupnje u gradskom središtu i zabave, pri čemu su prosječno trajanje putovanja i udaljenost bili 40 minuta i 5 km. Ovi rezultati se sada izučavaju i tumače kao pomoć u tekućim istraživanjima i razvoju te u osmišljavanju daljnjih projekata dijeljenja automobila.