1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
  4. What is our sustainable mobility strategy?
Odaberite

Naša strategija mobilnosti kroz održivu elektrifikaciju

Plan razvoja naše tehnologije spaja široku paletu ekoloških tehnologija za čišću i učinkovitiju mobilnost budućnosti, uključujući hibridne električne, plug-in hibridne električne i baterijske električne sustave, kao i električne sustave s gorivnim člancima. Svaka tehnologija nas primiče našem cilju stvaranja krajnjeg eko-automobila. Do 2050. namjeravamo smanjiti emisiju CO2 naših vozila za 90% u odnosu na vrijednosti iz 2010.

Naša strategija dosezanja ovog cilja je ubrzanje razvoja i popularizacije elektrificiranih vozila – hibridnih električnih, plug-in hibridnih električnih, baterijskih električnih vozila te električnih vozila s gorivnim člancima. Do otprilike 2025. svaki model naših marki Toyota i Lexus će ili biti posebno elektrificirano vozilo ili će biti dostupno i u izvedbi s elektrificiranim pogonom.

Ostvarit ćemo taj plan ubrzavanjem popularizacije elektrificiranih vozila, s ciljem stavljanja više od 5,5 milijuna takvih vozila na cestu svake godine, do 2025. Naš je cilj da do 2030. najmanje jedan milijun tih vozila budu vozila s nultom emisijom.

 

Kako bismo ostvarili naše ciljeve, možemo iskoristiti naše predvodničko iskustvo koje smo stekli prodajom preko 15 milijuna elektrificiranih vozila širom svijeta otkad smo predstavili hibridnu električnu tehnologiju na tržištu automobila originalnom Toyotom Prius 1997. godine. Kroz neprestana unapređenja našeg znanja o hibridima i nadzorom načina na koji ljudi odabiru i koriste svoje automobile, možemo isporučivati tehničke inovacije u sve boljim vozilima koja kombiniraju ekološki povoljnije djelovanje i snažnu privlačnost strankama.

Naš višestruko nagrađivani hibridni sustav Hybrid Synergy Drive je ključna tehnologija koju dijele svi pogonski sklopovi u našem razvojnom planu. Činjenica da je modularne konstrukcije znači da ga je lako moguće prilagoditi za korištenje u različitim tipovima vozila. U plug-in hibridnim električnim vozilima, izmjene su neznatne, uz korištenje snažnije baterije koju je moguće puniti iz vanjskog izvora napajanja. U baterijska električna vozila se ugrađuje u pojednostavljenoj izvedbi, bez benzinskog motora i sa snažnijim elektromotorom. U električnim vozilima s gorivnim člancima, benzinski motor je zamijenjen paketom gorivnih članaka, koji proizvode električnu energiju iz vodika kao goriva, a bez štetnog ispuha.