1. Discover Toyota
  2. Sustainability
  3. Carbon-neutrality
Odaberite

Ugljična neutralnost

Toyota nastoji razviti društvo u kojem će ljudi, mobilnost i priroda ostvarivati skladnu koegzistenciju.
Želimo smanjivati utjecaj naših aktivnosti na okoliš te ga po mogućnosti svoditi na nulu i istovremeno razvijati mjere kojima pozitivno utječemo na planet s ciljem ostvarivanja održivog društva bez emisija. 

Naš put do nulte razine emisija

Sukladno cilju stopostotnog smanjivanja emisija CO2 za sva nova vozila koja se prodaju u zapadnoj Europi do 2035. godine*, postupno širimo ponudu vozila s nultom razinom emisija. Strategija nam nalaže da ugljičnu neutralnost ostvarimo u najkraćem mogućem roku, oslanjajući se pritom na dostupnu infrastrukturu za punjenje, raspoloživost sirovina, obnovljivu energiju i cjenovnu pristupačnost. Emisije ugljika već smo sveli na minimum na način da nudimo čitav niz električnih opcija. Usto nastojimo do 2030. godine u cijelosti eliminirati sve emisije CO2 kroz čitav vijek trajanja vozila, a do 2030. godine ostvariti ugljičnu neutralnost u svim našim europskim postrojenjima.

Dalje od ugljične neutralnosti

Nećemo stati na ugljičnoj neutralnosti, koja je usmjerena isključivo na emisije CO2. Sukladno Toyotinom Okolišnom izazovu za 2050. godinu, obvezali smo se poduzeti posebne mjere za očuvanje vodnih resursa, promicanje gospodarstva temeljenog na recikliranju te biološku raznolikost. Naše postrojenje u Francuskoj, TMMF, predstavlja svjetsko mjerilo u pogledu sakupljanja i recikliranja vode, a od 2014. godine vodi računa da se maksimalna količina vode ponovo koristi u proizvodnim procesima. TMUK u UK-u pokrenuo je snažnu inicijativu za biološku raznolikost u suradnji s lokalnim tijelima vlasti te od 2004. godine služi kao uzor u našoj organizaciji.