1. Owners
 2. Parts & Accessories
 3. Winter Wheels
Odaberite

Toyotini zimski naplatci i gume

Zašto koristiti zimske gume?

Toyotine zimske gume su konstruirane i ispitane kako bi pružale vrhunsko prianjanje na mokrim, zasnježenim i zaleđenim cestama. Zahvaljujući kombinaciji posebnih uzoraka šara i mješavini koja ostaje mekana kada temperature padnu ispod 7ºC, one dramatično smanjuju put kočenja u nepovoljnim uvjetima i tako pomažu da vožnja bude sigurnija. Zimske gume mogu prepoloviti put kočenja na zasnježenim površinama.

ZIMSKE GUME
winter tyres car
16.5 M ZAUSTAVNI PUT
LJETNE GUME
summer tyre cars
34.2 M ZAUSTAVNI PUT
*Prikazuje put kočenja od brzine 40km/h.
Ponovi

Koje su prednosti zimskih guma?

Toyotine zimske gume imaju veći udio prirodne gume nego ljetne gume pa ostaju mekane na niskim temperaturama, poboljšavajući svakodnevnu vožnju i pružajući osjećaj mirnoće. Njihovi jedinstveni uzorci šara su oblikovani tako da izbacuju vodu i bljuzgavicu koja se nađe ispod gume, smanjujući akvaplaning i put kočenja. Osim toga, imaju male utore, zvane lamele, na blokovima šara koji se hvataju za snježnu i ledenu površinu radi boljeg prianjanja.

Kada je potrebno zamijeniti zimske gume?

 •  

  Ispod 7°

  Zahvaljujući posebnim uzorcima šara i mekšim mješavinama, zimske gume osiguravaju bolje prianjanje i smanjuju zaustavni put kada temperature padnu ispod 7°C

 •  

  Snijeg

  Zimske gume imaju mnoštvo malih utora, zvanih lamele, u blokovima šara koji se hvataju za snijeg i bljuzgavicu, pružajući bolje prianjanje i smanjujući put kočenja.

 •  

  Led

  Kombinacija mekših mješavina i posebnog uzoraka šara omogućava da zimske gume pružaju bolje prianjanje i smanjuju put kočenja na zaleđenom kolniku.

Kako uspoređivati različite zimske gume?

Od 2012. zimske gume moraju obavezno imati standardiziranu oznaku za prodaju u EU. Na taj način je lakše uspoređivati prianjanje, utjecaj na potrošnju goriva i buku guma različitih proizvođača.

Razumijevanje EU označavanja guma

 • Potrošnja goriva

  Trenje koje nastaje kada se guma kotrlja po kolniku se zove „otpor kotrljanja“. Što je otpor kotrljanja veći, to je veća potrošnja goriva, kao i emisija ispušnih plinova. Gume s oznakom A nude najmanji otpor, a time su najbolje za štednju goriva.

 • Prianjanje na mokrom

  Ova oznaka govori o apsolutnom zaustavnom putu gume prilikom kočenja od 80 km/h u standardiziranim uvjetima mokrog kolnika. Razlika između svake oznake, pri čemu je A najbolja, a G najlošija, je otprilike 3 do 6 m.

 • Buka

  Prikazana vrijednost je buka koju guma stvara kotrljanjem po cesti u uvjetima ispitivanja. Riječ je o buci koja se širi, mjerenoj u decibelima, pri čemu jedan crni val označava najmanje bučnu gumu, a tri crna vala predstavljaju najveću dozvoljenu buku.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Ne preporučuje se. Radi boljeg ponašanja u uvjetima velike hladnoće, zimske gume su izrađene od gume koja je mekša i fleksibilnija od mješavine za ljetne gume. Shodno tome, na višim temperaturama se zimska guma lakše troši, povećava potrošnju goriva vašeg vozila i produžava put kočenja.

Zimske gume trebate uvijek držati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Ako skladištite gume bez naplataka, vodite računa da stoje uspravno, dok je kompletne kotače, s postavljenim naplatcima uvijek potrebno polegnuti - izbjegavajte dodir s mastima, benzinom i uljem. Neki ovlašteni partneri Toyote nude uslugu skladištenja guma, obratite se obližnjem partneru Toyote da biste saznali više.

Ovisno o godišnjoj kilometraži, zimske gume su konstruirane da traju između jedne i pet godina, ako su pravilno skladištene kada nisu u upotrebi. Fizičke i kemijske reakcije uzrokuju starenje guma, što se može dogoditi i gumama koje su malo ili nimalo korištene. Pravilno skladištena zimska guma će i dalje zadovoljavati specifikacije nove gume i imati jednake performanse.

Vrijednost buke koju stvara zimska guma je moguće očitati na EU naljepnici gume koja mora biti nalijepljena na svaku novu zimsku gumu od 2012. Ocjena bučnosti se prikazuje iskazom vrijednosti u decibelima te prikazom crnih zvučnih valova.

Napredak u tehnologiji guma je doveo do boljih performansi zimskih guma do te mjere da su gume s čavlima nužne samo u ekstremnim uvjetima.

Zimske gume

Suvremene zimske gume su izrađene od mješavine koja ostaje mekana na niskim temperaturama. Prilagođavaju se cijelom nizu okolnosti po hladnom vremenu, uključujući snijeg, led, kao i mokar i suh kolnik. To ih čini dobrim odabirom za cijelo razdoblje od jeseni do proljeća.

Gume s čavlima

Većina guma s čavlima ima metalne čavliće od volframa usađene u šare na gaznoj površini. Ti se čavlići zabijaju u zaleđenu površinu i tako osiguravaju prianjanje u okolnostima kada je cesta potpuno zaleđena. Uobičajeno, takve se gume koriste na područjima na kojima se temperatura zadržava oko nule ili ispod te vrijednosti kroz duga zimska razdoblja.

Koju god vrstu zimskih guma ugradite, imajte na umu da vožnja zimi zahtijeva vještinu vožnje koja nadilazi onu potrebnu za vožnju ljeti. Ostavite veći razmak za usporavanje i zaustavljanje, nježno izvodite skretanja i uvijek smanjite brzinu vožnje.