Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Budućnost je stigla u

Europu

Europa je dočekala novu Toyotu Mirai, prvi u svijetu serijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama.

  • Europa je dočekala novu Toyotu Mirai, prvi u svijetu serijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama.
  • Prvi serijski primjerci Toyote Mirai službeno su dotaknuli europsko tlo prošlog vikenda, u engleskom Bristolu i belgijskom Zeebruggeu.
  • Toyota i dalje prednjači s inovacijama u automobilskoj industriji: okruglih 15 godina razdvaja dolazak prvog serijskog hibrida na europsko tržište, prve generacije Priusa u 2000. godini, te dolazak nove Toyote Mirai danas u 2015.
Bilo je to ljeto 2000. godine. Svijet je s lakoćom preživio Milenijski bug, Kylie Minogue sa svojom pjesmom “Spinning Around” zasjela je na vrh britanskih top lista, a Google je upravo objavio prvih 10 stranojezičnih verzija najpoznatije svjetske tražilice Google.ccom – na francuskom, njemačkom, talijanskom, švedskom, finskom, španjolskom, portugalskom, nizozemskom, norveškom i danskom.
S druge strane, u Rotterdam je pristigao prvi serijski primjerak hibridne Toyote Prius, spreman za prodaju na Starom kontinentu.
Prius znači “ići ispred“ – što je savršeno označilo novu eru u električnoj mobilnosti. Danas, prvi serijski primjerak Toyote Mirai – što na japanskom jeziku stoji za “budućnost“ – pristigao je u izdanju za europsko tržište, te, kao i njegov tehnološki prethodnik, ovdje je kako bi prvi napravio sljedeći korak u još čišćoj mobilnosti, koristeći vodik kao gorivo i pri tome emitirajući ništa više od obične vodene pare.
/
Prvih pet primjeraka Toyote Mirai iskrcano je s broda u Bristolu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Zeebruggeu (Belgija), s preciznim datumom dolaska na europsko tlo 8. i 10. kolovoza.
“Ovime započinje nova era u nikad čišćoj mobilnosti – zaista prekretnica u povijesti automobilske industrije. S novim modelom Mirai, Toyota radi na donošenju čišće, sigurnije i još ugodnije mobilnosti za narednih 100 godina, zahvaljujući tehnologiji vodikovih ćelija. Izuzetno se veselimo prvim isporukama nove Toyote Mirai od rujna, kako bismo vidjeli prve naznake budućnosti na europskim cestama. Kao što je bio slučaj s Priusom prije 15 godina, ponosni smo na lansiranje još jedne revolucionarne inovacije na europskom tlu“, rekao je gospodin Karl Schlicht, izvršni potpredsjednik Toyote Motor Europe.
/
/
Toyota Mirai je prvi u svijetu serijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama. Nakon prvog javnog europskog predstavljanja u ožujku na Ženevskom salonu automobila, današnji dan označava dolazak prvih serijskih primjeraka na europsko tlo. Već dostupan u prodaji na japanskom tržištu, još od prošlog prosinca, Toyota Mirai će se službeno pronaći u prodaji od rujna, na engleskom, danskom i njemačkom1 tržištu.
S novim modelom Mirai, Toyota je na samome vrhu napretka tehnologije vodikovih ćelija, prvenstveno zahvaljujući iznimnim inženjerskim sposobnostima te velikom iskustvu i znanju u hibridnoj tehnologiji.
Mirai će uvelike pridonijeti osvještavanju, podizanju znanja i prihvaćanju tehnologije vodikovih ćelija, kao i promicanju daljnjeg razvitka infrastrukturne mreže vodikovih punionica. Također će pomoći u razumijevanju korisničkog iskustva s novom naprednom tehnologijom, s iskonskim pionirima koji žele biti pokretači novog vodikovog pokreta.
/
Mirai koristi revolucionarnu tehnologiju Toyota Fuel Cell System (TFCS) – Toyotin pogonski sustav vodikovih ćelija – koja u najboljem izdanju kombinira naprednu tehnologiju vodikovih ćelija i provjerenu hibridnu tehnologiju, a ujedno uključuje samostalno razvijeni sklop vodikovih ćelija i visokotlačnih spremnika vodika.
Koristeći vodik kao gorivo za generiranje električne energije, Mirai postiže superiorne ekološke performanse bez i najmanjeg emitiranja CO2 ili ostalih zagađivača tijekom vožnje, uz zadržavanje iste autonomije i jednostavnosti korištenja kao kod automobila s benzinskim motorom, te s velikim dometom i vremenom punjenja visokotlačnih vodikovih spremnika kroz 3 do 5 minuta.
Prodaja u Europi
Lansiranje: rujan, 2015.
Tržišta: Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Njemačka za 2015., nova tržišta će se uvesti 2017. širenjem infrastrukturne mreže vodikovih punionica
Godišnji volumen: 50 – 100 automobila/godišnje tijekom 2015. i 2016.
Cijena: 66,000€ + porez (Njemačka)
Bilješka: 1 Prodaja Toyote Mirai započinje na tržištima gdje je dostupna mreža vodikovih punionica, počevši s Ujedinjenim Kraljevstvom, Danskom i Njemačkom

Saznajte više o Toyoti

Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK