1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
  4. Plug-in Hybrid
Odaberite

Plug-in hibridna električna vozila

Saznajte više o našem prvom plug-in hibridnom vozilu

Prius Plug-in je naše prvo plug-in hibridno električno vozilo, opremljeno punjivom baterijom koja vam omogućava savladavanje veće udaljenosti na električnu energiju uz nultu emisiju.

 

Veća ostvarenja uz hibridnu tehnologiju

Naša plug-in električna tehnologija vam omogućava veća ostvarenja uz naš potpuno hibridni električni sustav, koji vam pruža veći doseg, većom brzinom, uz korištenje isključivo električne energije u automobilu. Prius Plug-in koristi punjivu litij-ionsku hibridnu bateriju koja može pogoniti automobil duže od 50 km, te brzinom do 135 km/h bez emisije i bez potrošnje goriva.

Nakon što se baterija isprazni, benzinski motor hibridnog sustava automatski preuzima pogon, pa nema „brige o dosegu“ koju vozači mogu iskusiti s baterijskim električnim vozilima, koja je potrebno puniti kada se baterija isprazni. Plug-in električna tehnologija omogućava i dodatno smanjenje ukupne potrošnje goriva: što češće punite bateriju, veća je ušteda.

Kako rade plug-in hibridna električna vozila

 

Litij-ionska baterija u Priusu Plug-inu je manja nego nikal-metal hidridna koja se koristi u standardnom Priusu, ali može proizvesti veću snagu. Kao što najavljuje ime „plug-in“ (uključivanje u struju), moguće ga je jednostavno i brzo napuniti ili uključivanjem u običnu električnu mrežu kod kuće ili na poslu ili na punionicama uz prometnice. Punjenje „do vrha“ traje malo više od dva sata, a istražujemo kako to možemo dodatno ubrzati tehnologijom bežičnog punjenja, kako ne biste morali koristiti čak niti kabele za punjenje.

Većinu tipičnih dnevnih vožnji moguće je obaviti uz korištenje isključivo električnog pogona (način rada BEV). Nakon punjenja baterije uvečer, automobil je spreman za vožnju sljedeći dan. Na dužim putovanjima, elektromotor i benzinski motor rade zajedno podjednako mirno i učinkovito kao na drugim našim potpuno hibridnim električnim vozilima (način rada HEV). Shodno tome, Prius Plug-in ima izuzetno malu emisiju CO2 od svega 22 g/km.

Budućnost plug-in hibridnih električnih vozila

Hibridno električno vozilo Prius Plug-in je bio prvo plug-in hibridno električno vozilo u masovnoj proizvodnji na svijetu.

U budućnosti očekujemo da će se ova tehnologija primjenjivati na sve većem broju automobila, kako se infrastruktura punionica bude razvijala, a razni proizvođači automobila budu radili na zadovoljavanju sve strožih nacionalnih i međunarodnih propisa o ispuhu.

Vjerujemo da je plug-in hibridno električno vozilo prirodni iskorak naše hibridne električne tehnologije i važno sredstvo pomoći dodatnom smanjenju emisije u budućnosti.

 

Kako smo provjeravali našu plug-in hibridnu tehnologiju?

Saznajte više

Što su naša istraživanja pokazala?

Saznajte više