1. Discover Toyota
  2. Innovation
  3. Hydrogen-economy
Odaberite

Vodikova ekonomija

Tehnologija gorivnih ćelija za čišća energetska rješenja
Toyota je izmislila tehnologiju gorivnih ćelija prije 30 godina i otada je razvija. Naše poslovanje na području gorivnih ćelija iznimno brzo raste. Vodikovu tehnologiju koristimo kako bismo ostvarili ugljičnu neutralnost izvan okvira osobnih vozila i pomogli u realizaciji vodikove ekonomije.

Uloga vodika u ugljičnoj neutralnosti

Napredak prema ugljičnoj neutralnosti brže se odvija u Europi nego u ostalim dijelovima svijeta. Opskrba čistom, cjenovno pristupačnom i sigurnom energijom glavni je cilj europskog Zelenog plana kojim je vodik određen kao prioritetno područje za čisto i kružno gospodarstvo. Premda je Toyota 2014. godine uvela tehnologiju gorivnih ćelija u osobne automobile s modelom Mirai, prvim električnim vozilom na gorivne ćelije masovne proizvodnje, naša je tehnologija prikladna i za druge namjene. Može se koristiti za prijevoz težih tereta na dužim relacijama te predstavlja ključno sredstvo za postizanje ugljične neutralnosti unutar društva u cjelini.

Usmjerenost na nultu razinu emisija

Toyota još od 1992. godine ulaže u tehnologiju gorivnih ćelija te je usvojila PEM (membrana za provođenje protona) tehnologiju. Radi se o procesu koji rezultira nultom razinom emisija, osim vode. Osim toga, naša se tehnologija gorivnih ćelija može koristiti i za druge namjene koje zahtijevaju pogonski sustav s nultom razinom emisija. Cilj nam je stoga širiti tehnologiju gorivnih ćelija izvan okvira automobila i doprinositi vodikovoj ekonomiji. Usto stalno radimo na dodatnom smanjivanju ukupnih emisija tijekom vijeka trajanja za sve naše proizvode koji koriste gorivne ćelije.
  • Posebna Grupa za gorivne ćelije

    Europa ima ogroman potencijal za rast vodikove ekonomije. TME je 2020. godine formirao posebnu Grupu za gorivne ćelije kako bi ubrzao realizaciju naše vizije vodikovog društva. Ta Grupa objedinjuje Toyotine europske aktivnosti u vezi vodika na području prodaje, istraživanja i razvoja te proizvodnje. Blizina potencijalnih partnera i mogućnost bliskog praćenja novih poslovnih prilika omogućuju nam brz razvoj poslovanja na tom području. 

  • Vodikovi ekosustavi

    Širenje europske vodikove ekonomije ključno je za ostvarivanje cilja neto nulte razine emisija koje doprinose globalnom zatopljenju do 2050. godine, sukladno cilju predviđenom Zelenim planom. Kako bi se mogla nositi s tim izazovom, industriji će biti potrebni „predvodnici na području klimatskih promjena i resursa“ koji će do 2030. godine razvijati načine komercijalne primjene revolucionarnih tehnologija u ključnim sektorima. Vodikovi ekosustavi u Europi uključuju sektore koji objedinjavaju i stavljaju na raspolaganje svoje vještine, tehnologije i sustave, poput flota kamiona, autobusa i taksija te infrastrukture za vodik, s ciljem stvaranja održivih poslovnih prilika koje se mogu uspješno iskorištavati i postati osnova aktivnosti većeg opsega.