1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. 4 r's for a better earth
  4. Reduce
Odaberite

Smanjiti

Neprestano tražimo načine za smanjenje našeg utjecaja na okoliš.

Smanjivanjem materijala, resursa i energije koji su nam potrebni za proizvodnju automobila, možemo smanjiti naš utjecaj na okoliš. Ako koristimo manje, onda je i otpada manje. Na taj način koncept smanjivanja igra značajnu ulogu na našem putu stvaranja istinskog eko-automobila – onoga koji nema utjecaja na okoliš u bilo kojem trenutku tijekom svog životnog vijeka. Nastojimo koristiti manje energije, manje vode i manje sirovina kada proizvodimo naše automobile, zahvaljujući pametnoj konstrukciji i učinkovitim proizvodnim postupcima.

Istražujemo i primjenjujemo inovativne materijale, nove postupke i pametnije načine rada i nadziremo naš napredak u odnosu na postavljene ciljeve za svako vozilo na svakom koraku od konstrukcije, preko proizvodnje, pa do korištenja i konačnog zbrinjavanja.

Konstrukcija i inovacije

Naši napori za smanjenje utjecaja na okoliš naših vozila počinju na samom začetku postupka konstruiranja, nadahnjujući pametno novo razmišljanje o svemu, od toga kako automobil djeluje do vrste materijala koje ćemo koristiti za njegovu proizvodnju.

 

Održiva konstrukcija: ECO-VAS

Kako bismo mogli isporučivati zelenija vozila s manjom emisijom i manjim utjecajem na svijet oko nas, ključno je da imamo jasnu strategiju i da možemo mjeriti naš napredak. Osmislili smo strukturirani način kako bismo to činili – Toyota Ecological Vehicle Assessment System, odnosno Eco-VAS (Toyotin sustav ekološke ocjene vozila).

Koristeći Eco-VAS možemo postaviti ciljeve za smanjenje učinka na okoliš čim započnemo planirati i razvijati novo vozilo. Izrađujemo ocjenu životnog ciklusa kako bismo prikazali njegov utjecaj na okoliš, od konstrukcije, preko proizvodnje, pa do korištenja i konačnog zbrinjavanja.

Kako se projekt pomiče od konstruiranja do prototipa i proizvodnje, stalno mjerimo performanse u odnosu na ciljeve Eco-VAS. Ovako precizan pristup je potaknuo razvoj novih materijala, kao što je bio-plastika i Toyota Super Olefin Polymer (TSOP), polipropilenska smola koja je vrlo čvrsta, ima veliku otpornost na udarce, a može se reciklirati i spajati s drugim materijalima.

U velikoj mjeri koristimo TSOP unutar i izvan naših vozila; za armaturne ploče, obloge, pa čak i branike. Naš rad na ovom području nam je, isto tako, pomogao u pronalaženju novih načina iskorištavanja recikliranih materijala.

Inovativne funkcije

Smanjenje težine vozila je ključan način za smanjenje količine goriva koju ono troši i emisije koju stvara. Kako bismo postigli maksimalno smanjenje težine, tražimo kako i gdje je moguće uštedjeti na težini od samog početka postupka konstruiranja. Pažljivo razmatramo svaki sklop kako bismo vidjeli kako ga je moguće učiniti lakšim, bez ugrožavanja njegove funkcije. Uspjeh naših novih laganih konstrukcija je moguće zamijetiti na pogonskom sklopu Hybrid Synergy Drive, koji je postupno postao manjih dimenzija i ukupno 20% lakši.

Pametna konstrukcija

Naši konstruktorski timovi pažljivo promišljaju načine na koje će se neko vozilo koristiti i u kojim okolnostima vožnje. Ovaj pametan pristup konstruiranju pomaže u smanjivanju utjecaja na okoliš i približava nas razvoju istinskog eko-automobila. i-ROAD je dobar primjer; kompaktno, potpuno električno vozilo koje lako manevrira gradskim ulicama, pomažući u smanjivanju prometnih gužvi, ne stvarajući, istovremeno, nikakvu štetnu emisiju.

Ekološka plastika

Pioniri smo u razvoju i korištenju plastike koja se izrađuje od organskih materijala, umjesto na bazi nafte. Proizvodimo ove ugljično neutralne bio plastike od održivih usjeva od 2003., smanjujući emisiju CO2 tijekom životnog vijeka vozila.

Bili smo prvi proizvođač na svijetu koji je razvio bio-plastiku za injekcijsko brizganje, što je omogućilo korištenje ovog materijala za dijelove kao što je armaturna ploča u Priusu. Bio plastiku možete naći i u materijalima za zvučnu izolaciju, tepisima i oblogama prtljažnika.

Kako smanjujemo utjecaj našeg poslovanja na okoliš?

Saznajte više