1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. 4 r's for a better earth
  4. Reuse
Odaberite

Ponovno upotrijebiti

Otkrijte načine koje pronalazimo za oporabu dijelova i resursa

Smanjujemo našu upotrebu sirovina, štedeći energiju i pomažući u zaštiti okoliša.

Znamo da si ne možemo priuštiti biti društvo koje baca, te da trebamo pronaći bolji i lakši način oporabe stvari koje proizvodimo i resursa koje koristimo u njihovoj proizvodnji. 
Uspostavili smo mnoštvo sustava koji su osmišljeni za produživanje životnog vijeka dijelova i sklopova, dajući im, u nekim slučajevima, novu i drukčiju primjenu. Na primjer, imamo vrlo veliki pogon za obnovu dijelova, a, na globalnoj razini, hibridne baterije prikupljamo iz naših vozila i koristimo za pohranu čiste energije dobivene od sunca.

Koncept oporabe se, isto tako, odnosi na našu misiju očuvanja vode korištenjem čim je manje moguće količine vode i recikliranjem svog otpada koji nastane u našim proizvodnim postupcima. Naša posvećenost detaljima znači, na primjer, da vodimo računa da kutije u kojima se naši dijelovi isporučuju, budu oblikovane za tu namjenu i da se mogu višekratno koristiti.

Ovdje su neki načini na koje redovito koristimo dijelove i resurse 

Obnovljeni dijelovi

 

 

Održavamo sveobuhvatni program obnove dijelova kroz koji vraćamo korištene dijelove od naše europske maloprodajne mreže. Vraćeni sklopovi se provjeravaju i obnavljaju u centru za obnovu, pri čemu se zamjenjuju svi istrošeni dijelovi. Sklop se nanovo sklapa, pakira i stavlja na raspolaganje strankama po povoljnoj cijeni, pa tako i oni mogu podržavati održivost. Glavni sklopovi koje obnavljamo uključuju kompresore klima uređaja, automatske mjenjače, zupčaste letve upravljača, glave motora, motore i komplete spojke.

 

Oporaba hibridnih baterija

Baterije koje koristimo u našim hibridima su konstruirane da budu pouzdane te da traju cijeli životni vijek vozila koje napajaju. Čak i kada hibridno električno vozilo dosegne kraj svog korisnog život, za njegovu hibridnu bateriju je moguće pronaći novu ulogu, jer i dalje ima stanoviti kapacitet. Različite vrste baterija – na bazi nikla i litija – koje koristimo u našim hibridima su konstruirane da budu dugovječne i nikada se ne bi trebale mijenjati tijekom života vozila.

Vrlo često, one traju duže nego vozilo koje napajaju. Tražimo načine na koje te baterije možemo obnoviti za novu upotrebu u našim vozilima kako bi nastavile imati korisnu ulogu u našim primjenama, prije svega kao stacionarni ili izvor napajanja za nuždu.

Stacionarna pohrana

 

Kada hibridno vozilo dođe do kraja svog života, protokom vremena ili uranjeno zbog neke nesreće, sva je prilika da je njegova hibridna baterija još uvijek ispravna i spremna za neku novu namjenu, za pohranu energije proizvedene na održiv način. Nakon što neko hibridno vozilo dođe do kraja svog životnog vijeka, njegova pogonska baterija će možda još uvijek biti ispravna. U takvim slučajevima, bateriju je moguće izvaditi i koristiti kao samostalnu, stacionarnu jedinicu za pohranu energije. Kada se koriste u skupinama, ove baterije mogu pohraniti veliku količinu električne energije koju se može koristiti kao dio usklađenog sustava za pohranu energije ili kao pričuvni izvor napajanja u nuždi.

Širom svijeta već postoje dobri primjeri korištenja hibridnih baterija na ovaj način. U SAD se koriste za pohranu električne energije proizvedene od sunca u programu zaštite okoliša u Nacionalnom parku Yellowstone, a u Japanu, Toyotina maloprodajna mreža koristi sličan pristup za napajanje energijom svojih prodajnih salona. Istražujemo mogućnosti ove vrste aktivnosti u Europi, gdje je trenutno broj dostupnih baterija ograničen zbog njihove pouzdanosti.

Pohrana zelene energije u Nacionalnom parku

Više od 200 hibridnih baterija recikliranih iz vozila Toyota Camry se koristi kao dio projekta obnovljive energije u Yellowstoneu, najstarijem nacionalnom parku u SAD. Oni zajedno čine stacionarnu jedinicu za pohranu u koju se sprema električna energija proizvedena u solarnim panelima parka. Ukupnog kapaciteta 85 kWh, bez problema mogu napajati strujom zgrade kampusa Lamar Buffalo Ranch.

Vjerujemo da korištenje baterija na ovaj način može udvostručiti njihov korisni životni vijek, stvarajući sustav koji ne stvara emisiju ugljika prilikom proizvodnje, pohrane i distribucije energije.
Trajanje baterije nakon automobila: Toyota efekt


 

Učinkovito planiranje energije u Japanu

Nekoliko trgovaca Toyotom u Japanu su počeli koristiti Pametne zelene baterije – hibridne baterije koje se koriste za stacionarnu pohranu električne energije dobivene od sunca. Deset baterija iz automobila Prius su spojene radi pohrane električne energije koja je lokalno proizvedena iz fotonaponskih panela. Ova energija se zatim koristi pri vršnoj potražnji, radi smanjenja troška energije.

Još veću učinkovitost je moguće postići korištenjem baterija kao dijela sustava upravljanja energijom zgrade, zajedno s funkcijama kao što je energetski učinkovit klima uređaj i LED rasvjeta. Hibridne baterije se uspješno koriste i za pohranu energije za slučaj nužde u trenucima prirodnih katastrofa u Japanu.