1. Company
  2. Toyota će osigurati održivu „Mobilnost za sve“ tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024.
Odaberite

Toyota će osigurati održivu „Mobilnost za sve“ tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024.

  • Toyotin koncept mobilnosti za Pariz 2024. nadahnut je sportašima i osmišljen kao podrška njihovom putovanju ka Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.
  • Omogućavanje održive, pristupačne i inkluzivne mobilnosti okosnica je Toyotinog koncepta mobilnosti za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024.
  • Toyota će uložiti u trajno nasljeđe održive mobilnosti u Parizu s 100% elektrificiranom flotom putničkih vozila kako bi doprinijela cilju Pariških igara 2024. smanjiti emisije za 50% u usporedbi s prethodno održanim igrama.
  • Toyota će predstaviti do 10 različitih primjena vodika u području mobilnosti i prikazati ekosustav zasnovan na vodiku te podržati daljnje uvođenje potrebne infrastrukture za punjenje.  

 

Toyota je kao svjetski partner mobilnosti Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) predstavila svoj koncept mobilnosti za Pariz 2024. Toyota će sportašima, dužnosnicima, volonterima, akreditiranim medijima i gledateljima osigurati održiva rješenja mobilnosti usmjerena na inkluziju, održivost i mobilnost za sve – vrijednosti zajedničke Toyoti, Međunarodnom olimpijskom odboru, Međunarodnom paraolimpijskom odboru i Organizacijskom odboru Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024.

Toyotina filozofija „Sve bolje mobilnost“ zasnovana je na uvjerenju da je sloboda kretanja temelj društva raznolikosti. Toyota je na putu postati tvrtka mobilnosti, koja radi na smanjenju ograničenja kretanja za sve, bez obzira na njihove fizičke sposobnosti.

„Sloboda kretanja svakog pojedinca vodi nas korak bliže inkluzivnom i održivom društvu koje Toyota predano gradi. To je ono što mi u Toyoti mislimo kada govorimo o „Mobilnosti za sve“. Vizija je to koju dijelimo s MOK-om i IPC-om. Želimo podržati sportaše koji živote posvećuju sportu i ukloniti prepreke njihovoj slobodi kretanja”, Yoshihiro Nakata, predsjednik i glavni izvršni direktor Toyota Motor Europe.

 

Zajamčena „Mobilnost za sve“

Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., Toyota će osigurati rješenja koja će svima omogućiti jednostavnost kretanja. U tu svrhu Toyota će ponuditi proizvode za osobnu i grupnu mobilnost posebno osmišljene kako bi svima omogućili jednostavnost kretanja.

U Parizu 2024. Toyota će omogućiti korištenje 250 osobnih baterijskih električnih vozila C+walks za sjedenje i C+walkT za stajanje. Oba tipa vozila razvijaju maksimalnu brzinu od 6 km/h i opremljena su sustavima za prepoznavanje prednjih prepreka, čime je osiguranja sigurnost vozača i osoba koje se nalaze u blizini. 

Za korisnike invalidskih kolica, Toyota će osigurati električne dodatne pogone za invalidska kolica. U sportskom selu za vrijeme održavanja Pariških igara 2024. bit će dostupno 50 e-pogona. Dodatnih 150 e-pogona bit će dostupno tijekom ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara, kako bi se sportašima u invalidskim kolicima omogućilo lakše sudjelovanje u ovom jedinstvenom događaju.

Kako bi pristup osobnim rješenjima mikromobilnosti u Paraolimpijskom selu bio pravedan i jednostavan, Toyota će ih ponuditi kao zajedničku uslugu mobilnosti uz podršku mobilne aplikacije KINTO Share. Dijeljenje ovih proizvoda osigurat će maksimalnu iskorištenost od strane paraolimpijaca i osoblja, a time će i samo odvijanje događaja biti učinkovitije.

Uz rješenja za osobnu mikromobilnost, Toyota će osigurati 250 električnih APM vozila s nultom emisijom ispušnih plinova. Nadovezujući se na uspjeh vozila u Tokiju 2020., novo APM vozilo redizajnirano je i proizvedeno u Europi u duhu inkluzije.

Toyotina APM vozila dizajnirana su za podršku svim sportašima, ali i organizatorima, volonterima i gledateljima s fizičkim invaliditetom, uključujući korisnike invalidskih kolica.

Toyota će osigurati i 150 prilagođenih baterijskih električnih vozila Toyota Proace Verso za podršku mobilnosti članova obitelji olimpijaca i paraolimpijaca u invalidskim kolicima. Nakon Pariza 2024. sva će vozila ostati u pariškoj regiji gdje će se koristiti za pružanje specijaliziranih usluga osobnog prijevoza osobama u invalidskim kolicima.

Toyota, među raznovrsnim rješenjima mobilnosti, ukupno planira ponuditi 700 osobnih proizvoda mobilnosti posljednje milje, kao što su C+walkS, C+walkT, e-pogoni za invalidska kolica, 250 APM-ova, kao i 150 Toyota Proace vozila s pristupom za invalidska kolica. Na ovaj će način Toyota osigurati da sportaši, volonteri i organizatori imaju pristup najobuhvatnijoj i najodrživijoj floti dosad viđenoj na ovim sportskim događajima.

Održivija flota

Održivost je značajan dio Toyotine predanosti izgradnji boljeg svijeta, što je naglašeno njezinim Izazovom zaštite okoliša 2050., do kada tvrtka namjerava postići ugljičnu neutralnost na globalnoj razini, dok bi u Europi taj cilj trebao biti ostvaren do 2040. To je razlog zašto je Toyotina višestazna strategija spajanjem različitih elektrificiranih vozila okosnica Toyotine flote koja će biti dostupna olimpijskoj i paraolimpijskoj obitelji u Parizu 2024. Toyota će u Pariz dovesti 100% elektrificiranu flotu osobnih vozila, u skladu sa svojim opredjeljenjem za smanjenje emisija ugljika.

Toyota će ukupno osigurati više od 2650 elektrificiranih osobnih vozila za korištenje tijekom Pariza 2024., od kojih će 150 biti prilagođeno invalidskim kolicima. Otprilike 60% voznog parka imat će nulte emisije iz ispušne cijevi, uključujući baterijska električna vozila (BEV) Toyotu bZ4X, Proace i Proace Verso te Lexus RZ i električna vozila na gorive ćelije (FCEV) Toyota Mirai.

Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., Toyota će osigurati 500 svojih FCEV-ova Mirai s pogonom na vodik kako bi olimpijskoj i paraolimpijskoj obitelji, sportašima, organizatorima i volonterima omogućila kretanje s nultom emisijom ispušnih plinova. Nakon igara, svih 500 vozila pridružit će se postojećoj pariškoj floti vodikovih taksija, čime će se broj FCEV vozila povećati na 1500.

Uz vozila s nultom emisijom ispušnih plinova, Toyota će osigurati i oko 1000 hibridnih (HEV) i plug-in hibridnih (PHEV) vozila, i to Toyotin globalno najprodavaniji RAV4 u PHEV i HEV verzijama, kao i modele Corolla TS, Yaris Cross i Highlander, sve s hibridnom tehnologijom.

 

Izgradnja nasljeđa održive mobilnosti temeljene na vodiku

Toyota vjeruje da je vodik ključni stup za stvaranje održivijeg društva s niskim emisijama ugljika.

Uz 500 Toyota Mirai električnih vozila na gorive ćelije, Toyota će predstaviti i posebne primjene koje nadilaze tradicionalnu automobilsku ponudu. Toyota i njezini partneri planiraju predstaviti do 10 različitih primjera primjene vodika u svrhu mobilnosti, uglavnom pogona na gorive ćelije – što što predstavlja značajno povećanje u odnosu na Tokio 2020. i Peking 2022. Te primjene uključuju autobuse i kamione, brodove i viličare, a sve to je prikaz mogućnosti društva s pogonom na vodik. Ove su primjene rezultat Toyotine integracije vlastite tehnologije gorivih ćelija u suradnji s partnerima, s ciljem rješavanja najhitnijih izazova mobilnosti današnjice.

 

Usmjerenost na ljude i sportaši okupljeni u Globalni Toyota tim 

Toyotino partnerstvo s Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama rezultat je Toyotine predanosti izgradnji boljeg svijeta sutrašnjice. Sport i načini na koji se sportaši suočavaju s izazovima i savladavaju ih kako bi postigli svoje ciljeve nadahnjuju i pokazuju put prema održivijem i inkluzivnijem društvu.

Zbog toga je Toyota ponosni partner oko 200 sportaša iz 40 zemalja na njihovom putu kvalificiranja i natjecanja u Parizu 2024., a svi oni treniraju kao dio Globalnog Toyota tima. Ovi olimpijci i paraolimpijci utjelovljuju Toyotinu temeljnu vrijednost kontinuiranog poboljšanja i želje za prevladavanjem izazova.

Toyota će otkrivati još više svojih planova i doprinosa, uključujući one koji se odnose na nove proizvode i rješenja mobilnosti, počevši od sada, pa do početka održavanja Pariških igara 2024.