Besplatno isprobajte
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota edukacija Vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta

Tunel Mala Kapela o hibridnim vozilima

Na poziv Vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta, odazvali smo se educiranju vatrogasnog osoblja o načinima postupanja s hibridnim vozilima u neželjenim slučajevima prometne nesreće

Obzirom na sve veći broj Toyota hibrida na hrvatskim cestama, ali i povećani broj ulazaka turista u državu tijekom ljetnih mjeseci, među kojima je velik broj vozača upravo hibridnih vozila – sigurnosne službe moraju biti upoznate o načinima postupanja s hibridnim vozilima u neželjenom slučaju prometne nesreće. U takvim tužnim slučajevima prvi na mjestu nesreću su vatrogasci, nakon kojih tek dolaze ekipe hitne pomoći i prometna policija. Vatrogasne postrojbe tada čine sve kako bi unesrećene što prije izvukli iz vozila i pružili prvu pomoć, ali pri tome također moraju obratiti pažnju i na vlastitu sigurnost.
/
U vatrogasnoj postaji Hrvatskih autocesta Tunel Mala Kapela okupilo se 35 vatrogasaca i 10 cestara službe ophodnje autocesta, a pridružio im se Toyotin ovlašteni trener za hibridna vozila, koji je kroz zanimljivo predavanje od 45 minuta objasnio načine pristupanja s hibridnim vozilima. Toyota je svakako pri proizvodnji hibridnih automobila predvidjela takve neželjene situacije, te uvela nekoliko sigurnosnih procedura za pristupanje spasioca u slučaju prometne nesreće.
Najvažnije, u slučaju prometne nesreće, sustav automatski prekida napon i povezanost elektromotora između visokonaponske baterije, no iako uvijek može postojati zaostali visoki napon u kablovima, isto se rješava automatski u vremenskom periodu od 7 do 10 minuta ili ručno isključivanjem svih osigurača te otkapčanjem standardnog akumulatora koji se također nalazi ispod stražnjih sjedala.
vatrogasci img
U slučaju gašenja požara u području visokonaponske baterije, koja se isto nalazi ispod stražnjih sjedala, može se koristiti voda, no baterija je zaštićena unutar metalnog kućišta koje je također zaštićeno od naponskog proboja. S druge strane, baterija je sačinjena od više NiMH modula koji su izrađeni od materijala koji brzo izgara te ostavlja prah, čime se može pristupiti defenzivnom gušenju požara nakon potpunog izgaranja baterijskih modula unutar metalnog kućišta.
vatrogasci img
U trenucima kada se ne mari za lim vozila, koji se reže snažnim hidrauličnim kliještama, kod pristupanja s hibridnim vozilima jako je važno obratiti pažnju na jasno označene visokonaponske kablove i ostale dijelove hibridnog sustava koji mogu biti pod zaostalim naponom. U Toyota hibridima, pogonski sustav sastoji se od sljedećih dijelova: visokonaponske baterije koja je smještena ispod stražnjih sjedala i prema inverteru šalje istosmjerni napon od 144 V, koji se potom pretvara u izmjenični trofazni napon od 540 V i šalje prema pogonskom elektromotoru. Navedeni dijelovi povezani su jasno označenim narančastim visokonaponskim kablovima koji prolaze kroz podnicu vozila.
Svi navedeni savjeti i još mnoštvo korisnih informacija koje su pripadnici vatrogasnih postrojbi Hrvatskih autocesta dobili tijekom Toyotine edukacije o hibridima značajno će pomoći u pridržavanju svih aspekata sigurnosti u slučaju pristupanja hibridnom vozilu koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, kojih je na cesti svakim danom sve više te su najpopularnija EKO vozila u Hrvatskoj.
vatrogasci img

Saznajte više o Toyoti

Toyota Prius Plug-in  - savršen spoj mirne vožnje i snažnih performansi uz eko poticaje Toyota Prius Plug-in - savršen spoj mirne vožnje i snažnih performansi uz eko poticaje U okviru lansiranih poticaja u Toyotinoj gami Prius Plug-in je dostupan za iznos od oko 260.000 kn. Prodaja hibrida u prvom tromjesečju 2018. Prodaja hibrida u prvom tromjesečju 2018. 45% prodaje Toyota Motor Europe (TME) u prvom tromjesečju su hibridna električna vozila Toyota i Lexus na Zagreb Auto Show 2018. Toyota i Lexus na Zagreb Auto Show 2018. Toyota kao lider u razvoju i implementaciji hibridne tehnologije na ovogodišnjem će sajmu pokazati da ima hibrid za svakoga, predstavljajući ponudu svojih hibridnih modela. Prodaja Toyota Motor Europe (TME) 2017. dosegnula 1 milijun vozila uz preko 40% hibridnih vozila Prodaja Toyota Motor Europe (TME) 2017. dosegnula 1 milijun vozila uz preko 40% hibridnih vozila Toyota Motor Europe je objavila prodaju u 2017. godini 1.001.700 Toyotinih i Lexusovih vozila, što je povećanje od 8% u odnosu na 2016. Ukupni tržišni udio grupe narastao je na 4,8%.