Besplatno isprobajte
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota edukacija Vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta

Tunel Mala Kapela o hibridnim vozilima

Na poziv Vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta, odazvali smo se educiranju vatrogasnog osoblja o načinima postupanja s hibridnim vozilima u neželjenim slučajevima prometne nesreće

Obzirom na sve veći broj Toyota hibrida na hrvatskim cestama, ali i povećani broj ulazaka turista u državu tijekom ljetnih mjeseci, među kojima je velik broj vozača upravo hibridnih vozila – sigurnosne službe moraju biti upoznate o načinima postupanja s hibridnim vozilima u neželjenom slučaju prometne nesreće. U takvim tužnim slučajevima prvi na mjestu nesreću su vatrogasci, nakon kojih tek dolaze ekipe hitne pomoći i prometna policija. Vatrogasne postrojbe tada čine sve kako bi unesrećene što prije izvukli iz vozila i pružili prvu pomoć, ali pri tome također moraju obratiti pažnju i na vlastitu sigurnost.
/
U vatrogasnoj postaji Hrvatskih autocesta Tunel Mala Kapela okupilo se 35 vatrogasaca i 10 cestara službe ophodnje autocesta, a pridružio im se Toyotin ovlašteni trener za hibridna vozila, koji je kroz zanimljivo predavanje od 45 minuta objasnio načine pristupanja s hibridnim vozilima. Toyota je svakako pri proizvodnji hibridnih automobila predvidjela takve neželjene situacije, te uvela nekoliko sigurnosnih procedura za pristupanje spasioca u slučaju prometne nesreće.
Najvažnije, u slučaju prometne nesreće, sustav automatski prekida napon i povezanost elektromotora između visokonaponske baterije, no iako uvijek može postojati zaostali visoki napon u kablovima, isto se rješava automatski u vremenskom periodu od 7 do 10 minuta ili ručno isključivanjem svih osigurača te otkapčanjem standardnog akumulatora koji se također nalazi ispod stražnjih sjedala.
vatrogasci img
U slučaju gašenja požara u području visokonaponske baterije, koja se isto nalazi ispod stražnjih sjedala, može se koristiti voda, no baterija je zaštićena unutar metalnog kućišta koje je također zaštićeno od naponskog proboja. S druge strane, baterija je sačinjena od više NiMH modula koji su izrađeni od materijala koji brzo izgara te ostavlja prah, čime se može pristupiti defenzivnom gušenju požara nakon potpunog izgaranja baterijskih modula unutar metalnog kućišta.
vatrogasci img
U trenucima kada se ne mari za lim vozila, koji se reže snažnim hidrauličnim kliještama, kod pristupanja s hibridnim vozilima jako je važno obratiti pažnju na jasno označene visokonaponske kablove i ostale dijelove hibridnog sustava koji mogu biti pod zaostalim naponom. U Toyota hibridima, pogonski sustav sastoji se od sljedećih dijelova: visokonaponske baterije koja je smještena ispod stražnjih sjedala i prema inverteru šalje istosmjerni napon od 144 V, koji se potom pretvara u izmjenični trofazni napon od 540 V i šalje prema pogonskom elektromotoru. Navedeni dijelovi povezani su jasno označenim narančastim visokonaponskim kablovima koji prolaze kroz podnicu vozila.
Svi navedeni savjeti i još mnoštvo korisnih informacija koje su pripadnici vatrogasnih postrojbi Hrvatskih autocesta dobili tijekom Toyotine edukacije o hibridima značajno će pomoći u pridržavanju svih aspekata sigurnosti u slučaju pristupanja hibridnom vozilu koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, kojih je na cesti svakim danom sve više te su najpopularnija EKO vozila u Hrvatskoj.
vatrogasci img

Saznajte više o Toyoti

Toyota Motor Europe u Francuskoj  započinje proizvodnju novog Yarisa Toyota Motor Europe u Francuskoj započinje proizvodnju novog Yarisa Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je danas pokrenula proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svojem proizvodnom pogonu u Valenciennesu u sjevernoj Francuskoj. Toyota premašila 15 milijuna hibridnih  električnih vozila prodanih u svijetu Toyota premašila 15 milijuna hibridnih električnih vozila prodanih u svijetu Toyota je širom svijeta prodala preko 15 milijuna hibridnih električnih vozila od predstavljanja Priusa 1997. godine do siječnja 2020. U Europi je prodaja HEV (hibridnih električnih vozila) premašila brojku od 2,8 milijuna, zahvaljujući širokoj paleti od čak 19 različitih HEV modela marki Toyota i Lexus. Trostruki uspjeh za Toyotu Prius kroz nagrade Driver Power Auto Expressa za 2019. godinu Trostruki uspjeh za Toyotu Prius kroz nagrade Driver Power Auto Expressa za 2019. godinu Toyota Prius je nadmašila sve konkurente u istraživanju Auto Expressa Driver Power za 2019. godinu i odnijela zlatnu nagradu kao Novi automobil godine. Toyota Prius Plug-in  - savršen spoj mirne vožnje i snažnih performansi uz eko poticaje Toyota Prius Plug-in - savršen spoj mirne vožnje i snažnih performansi uz eko poticaje U okviru lansiranih poticaja u Toyotinoj gami Prius Plug-in je dostupan za iznos od oko 260.000 kn.