Komentar Akija Toyode

o pobjedi na 24 sata Le Mansa

"Konačno smo pobijedili na 24 sata Le Mansa ove godine. Želim uživati u današnjem sjajnom osjećaju i podijeliti ga sa svim navijačima koji nas već tako dugo podržavaju."

„Hvala vam na tako dobroj vožnji!" Dopustite mi da uputim ove riječi našim vozačima koji su vozili naše automobile do najveće udaljenosti u Le Mansu, konačno, u našem 20. pokušaju. Istovremeno, iste riječi želim uputiti i našim automobilima, koji su odvozili 388 krugova, približno 5.300 km.

I, „hvala vam što se nam dozvolili da naši vozači postignu tako dobar rezultat!" Želim ovo reći svim našim navijačima koji nas već dugo podržavaju, našim partnerima i dobavljačima koji su se borili zajedno s nama, te svim članovima ekipe i ljudima povezanima s našom ekipom. Svima želim od srca zahvaliti.

Nikada u našoj povijesti nismo pobijedili u Le Mansu, uvijek smo gledali naše suparnike u leđa, pa smo se posvetili razvoju nove tehnologije, vjerujući da, ako napravimo automobil koji vozi brže od njihovih, možemo pobijediti.

Međutim, nismo uspjeli pobijediti u našoj 19. utrci prošle godine. Nakon utrke, podigao sam glas i rekao našoj ekipi: „Ne možemo pobijediti u Le Mansu ako brinemo samo o tome da napravimo brzi automobil! Nedostaje nam snage. Nismo snažan tim!“ Nakon toga su nanovo izgradili cijelo poslovanje pitajući se zašto nemaju snage od najnižih razina prema gore i na kraju su zaključili da je ideja kaizena ono što nedostaje, ideja stalnog poboljšavanja.

Postoji vrlo podrobna razrada toga što treba napraviti za proizvesti i voziti automobil, i svatko treba razmišljati kako spriječiti pogreške. Tako će znati što sljedeće treba napraviti. Proveli su godinu dana radeći na poboljšanjima, pokušavajući priskrbiti „snagu“.

Porsche, koji nismo uspjeli pobijediti, je možda već imao takvu snagu. Ove godine se nismo se mogli opet s njima natjecati, ali želimo iskoristiti ovu priliku još jednom zahvaliti našim velikim suparnicima.

Prije početka utrke ove godine, primio sam poruku od jednog od članova ekipe. „Osjećam nemir ove godine. Cijelu godinu smo radili poboljšanja, i konačno sam shvatio da kaizen neprekidno traje, da nikada ne završava jer uvijek postoji prostor za poboljšanje. Vjerujem da je to razlog mog nemira. Nastavit ćemo raditi najbolje što možemo i podržavati kaizen zajedno sa svim članovima ekipe dok ne pobijedimo. Morizo san, molim Vas da nas podržavate tijekom utrke."

Nakon što sam ovo pročitao, osjetio sam da su ojačali. Zato sam stvarno želio vidjeti njihovu pobjedu i odlučio sam se boriti se zajedno s njima, iako sam bio u Japanu.
Razvijamo cestovni automobil na temelju trkaćeg automobila koji se natječe u Le Mansu. Kaizen se ne zaustavlja – to je zajednički temelj u Toyoti, a sada i članovi trkaće ekipe razumiju kako je povezan s pobjedom, pa vjerujem da smo prišli korak bliže ostvarenju tog projekta.

Konačno smo pobijedili na 24 sata Le Mansa ove godine. Želim uživati u današnjem sjajnom osjećaju i podijeliti ga sa svim navijačima koji nas već tako dugo podržavaju. Naravno, ovo je još jedan korak prema sljedećem izazovu te vas želim zamoliti da nas i nadalje podržavate. Puno vam hvala.

Akio Toyoda
Predsjednik
Toyota Motor Corporation

Saznajte više o Toyoti

Toyota Gazoo Racing na Goodwood Speedweek Toyota Gazoo Racing na Goodwood Speedweek TOYOTA GAZOO Racing je potvrdio dolazak više automobila i vozača na prvi Goodwood Speedweek, koji će se održati za vikend 16.-18. listopada na Goodwood Race Circuit u zapadnom Sussexu. Toyota predstavlja novi dizajn marke u cjelokupnoj svojoj komunikaciji Toyota predstavlja novi dizajn marke u cjelokupnoj svojoj komunikaciji Toyota predstavlja novi dizajn marke u Cjelokupnoj svojoj komunikaciji Fernando Alonso testirao novu Toyotu Hilux 2020. Fernando Alonso testirao novu Toyotu Hilux 2020. Trenirajući za Reli Dakar 2020. prošle godine u Španjolskoj, legende motosporta Fernando Alonso i Marc Coma dobili su jedinstvenu priliku testirati i prototip nove Toyota Hilux 2020. Po prvi puta u Europi Toyota predstavlja  profinjeni Highlander sa 7 sjedala Po prvi puta u Europi Toyota predstavlja profinjeni Highlander sa 7 sjedala Toyotin najveći hibridni SUV, Highlander, po prvi put kreće u prodaju širom zapadne Europe.