Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota Mirai:

inovacija desetljeća

Toyota Mirai je izuzetna inovacija zadnjeg desetljeća: naše vozilo pogonjeno vodikovim ćelijama smjestilo se na sam vrh liste 100 najznačajnijih inovacija u automobilskoj industriji, koje provodi njemački menadžment centar automobilske industrije.

  • Njemački menadžment centar automobilske industrije odabire 100 najznačajnijih inovacija
  • Usporedba s više od 8.000 inovacija u automobilskoj industriji tijekom zadnjeg desetljeća rezultirala je neprikosnovenim vodstvom tehnologije vodikovih ćelija
  • U prodaji od 2012. godine, Toyota Prius Plug-in Hybrid zauzela je treću poziciju na listi najznačajnijih inovacija
S prvim isporukama Toyote Mirai kupcima u Njemačkoj, Danskoj i Velikoj Britaniji, ova limuzina s nultim emisijama CO2, oživljena naprednom tehnologijom vodikovih ćelija, predstavlja početak nove ere u automobilskoj industriji i svakako je jedan od najznačajnijih automobila u povijesti.
Kako bi sastavili ovu opsežnu listu, tim menadžment centra automobilske industrije predvođeni dr. Stefanom Bratzelom opsežno su proučavali više od 8.000 novih inovacija u periodu od 2005. i 2015. godine. Pri ocjenjivanju i konačnom rangiranju, u obzir su se uzimali faktori poput važnosti na tržištu i industriji općenito, kao i njihova konačna inovativnost i tehnološki napredak.
/
Time je neprikosnoveni pobjednik - prvi u svijetu velikoserijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama – Toyota Mirai. U vodikovim ćelijama, vodik je transformiran u električnu energiju koja pogoni elektromotor snage 114 kW (155 KS).
Vozila pogonjena vodikovim ćelijama ne emitiraju nikakve štetne plinove, a jedino što izlazi kroz ”ispušnu cijev” jest vodena para. Ujedno su vrlo jednostavni u svakodnevnom korištenju kao i konvencionalno vozilo, a dometom i vremenom potrebnim za punjenje spremnika vodika u potpunosti su izjednačeni s istovjetnim benzinskim automobilom.
/
S druge strane, Toyota Prius Plug-in hibrid je drugi Toyotin pobjednik ovog izbora, a također prvi pripadnik svoje vrste – prvi u svijetu velikoserijski plug-in hibrid koji baterije može obnavljati priključkom na standardnu zidnu utičnicu, pri čemu se u vožnji više oslanja na posve električnu autonomiju i time postiže iznimnu potrošnju goriva od svega 2,1 l/100 km.
Navedeno također odgovara izuzetno niskim emisijama CO2, od 49 g/km. U listi 100 najznačajnijih inovacija u automobilskoj industriji, Prius Plug-in Hybrid zauzima treću poziciju.
/
*Za više informacija o „Center of Automotive Management“ molimo klinite ovde.

Saznajte više o Toyoti

Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK