TOYOTA GT86 prelazi posljednju granicu driftovima iz svemira

Vrhunske kvalitete smodela GT86 coupe

Zaboravite na ogromne reklamne plakate i zabavne televizijske reklame, Toyota je htjela puno veći i hrabriji način promidžbe vrhunske kvalitete svog modela GT86 coupe. Htjela je poslati poruku vidljivu iz svemira.

Tako je svjetski pobjednik u driftupalio gume na britanskoj drift stazi i „nacrtao“ slavni logo 86 tragovima guma toliko velikim da su vidljivi iz satelita iz orbite.

Projekt „Donuts from Space“ („Drift iz svemira“) snimljen je u kratkom filmu koji je danas objavljen na Toyotinom službenom YouTube kanalu u Ujedinjenoj Kraljevini te je dostupan za pregled na nižoj poveznici.

Ovdje se nije radilo samo o brzoj vožnji automobilom u krug kako bi se razmazale linije po tlu. Zahtijevalo je to precizno planiranje, vozača, ekipu za snimanje i tim koji je računao točno vrijeme kada će satelit proći iznad lokacije kako bi snimio događaj.

/

Angažiran je FredricAasbø, vjerojatno najbolja osoba za upravljanje i kontroliranje automobila, inačesvjetski prvak u natjecanju Formula Drift. Izazovu je pristupio za upravljačem svog Icom Toyota Express Services 86-X, jedinstvenom verzijom modela GT86 za utrke, opremljenog 3.4 litarskim rednim šestocilindričnim motorom, pojačan turbo punjačem i tuniran da izvuče do 1150 konjskih snaga.

/

„Kad su mi spomenuli ovaj projekt, pomislio sam, „Je li to moguće?“, a onda, „Kvragu, idemo pokušati!“, rekao je. Proizveo je tu sliku na kružnom poligonu za testiranja dijametra 137m u Millbrooku, Bedfordshire, vozeći u savršenom suglasju s dva serijska GT86 automobila.

„Driftanje podrazumijeva kontroliranje automobila koji je u stvari van kontrole“, objasnio je, „ali ovo je bilo prvi put da sam koristio svoj automobil kao kist. Bilo je veličanstveno i vrhunac cijele moje godine.“

Produkcijski tim surađivao je sAirbusom, liderom u području svemirske opreme, kako bi dobio sliku loga 86 velike rezolucije iz jednog od njegovih satelita Pléaides, koji kruže svemirom na visini od 800 km iznad zemlje. Stručnjaci iz National Geo Centre pomogli su nam izračunati točno vrijeme kada će satelit i logo 86 biti savršeno poravnani.

Jedini čimbenik koji nismo mogli kontrolirati bile su vremenske prilike, ali nakon četiri mjeseca planiranja, dvodnevno snimanje u kolovozu obavljeno je u dobrim uvjetima što nam je omogućilo postizanje oštrih slika.