Tänak i Toyota Yaris WRC

pobijedili u Švedskoj

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team slavi svoju prvu pobjedu u sezoni 2019. u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju nakon što je Ott Tänak postigao dominantnu pobjedu u drugoj utrci, Reliju Švedska.

To je druga pobjeda u tri godine za Toyotu Yaris WRC na ovoj utrci koja je bila poprište njezine premijerne pobjede 2017. godine. Tänak je pobijedio i u završnoj etapi, power stageu i tako osvojio maksimalni broj bodova.

Vozači su se suočavali s teškim uvjetima kroz cijeli vikend jer je toplo vrijeme izazvalo otapanje leda i snijega. Tänak je završio petak s manje od dvije sekunde od vodećeg automobila, a zatim je iskoristio svoj bolji položaj na stazi u subotu kako bi stvorio prednost od gotovo minute u odnosu na konkurenciju. U nedjelju je držao stvari pod kontrolom kroz prva dva brzinca, a zatim je bio najbrži u power stageu s prednošću od 3,5 sekundi i tako osvojio dodatnih pet bodova. Uz suvozača Martina Järveoja, Tänak sada vodi u poretku vozača, po prvi put u svojoj karijeri.

Kris Meeke je osvojio ukupno šesto mjesto u svom drugom reliju u ovoj momčadi nakon što je povećao prednost pred najbližim suparnikom tijekom završnog dana. Njegovi bodovi su pomogli momčadi da izbije na prvo mjesto u momčadskom poretku, s jednim bodom prednosti. Jari-Matta Latvala, koji se natjecao pod posebnim režimom nakon izlijetanja u petak, osvojio je prvo mjesto u brzinskom ispitu prvog dana. Marcus Grönholm je isto tako završio svoj povratni reli u Yarisu WRC u privatnoj momčadi.

/
Izjave:

Akio Toyoda (Predsjednik momčadi)
„Osvojili smo prvu pobjedu ove sezone u drugoj utrci prvenstva, na Reliju Švedska. Želim čestitati i izraziti zahvalnost Ottu, Martinu i cijeloj momčadi za postizanje ovog rezultata. Isto tako bih želio izraziti zahvalnost našim navijačima i našim partnerima na njihovoj podršci. Puno vam hvala. Nisam mogao niti zamisliti da bi naša momčad mogla ovdje pobijediti, kada se to dogodilo prije dvije godine, u svom tek drugom nastupu po povratku u Svjetsko prvenstvo. Još uvijek se jasno sjećam tadašnjeg iznenađenja i veselja. Ovogodišnja pobjeda je drukčija; mogli smo se boriti za pobjedu od samog početka.

Uspoređujući ovogodišnji reli s onim radosnim od prije dvije godine i vrlo napornim prošlogodišnjim, jasno je vidljivo kako je momčad sazrela. Zahvaljujem Tommiju na tome što i dalje vodi našu momčad. Vidio sam na postolju Esapekku Lappija i Jannea Ferma u nekim nepoznatim trkaćim odijelima. Naravno, bilo mi je žao što Jari-Matti, Miikka, Kris i Seb nisu uspjeli doći do postolja.

Ali, istovremeno, osjećao sam i malo zadovoljstvo što su bili tamo. Ne samo zato što vidim njihove osmjehe, nego i zato što sam osjećao da smo se borili sa snažnim suparnicima. Vjerujem da Tommi i drugi članovi momčadi dijele moje osjećaje da su svi vozači i suvozači na postolju. To daje veliku snagu TOYOTA GAZOO Racingu za daljnje korake.

Sezona je tek počela. U ostatku sezone, više od 12 utrka, imat ćemo tijesnih borbi s našim snažnim suparnicima. Time će WRC biti uzbudljiviji i pomoći će nam da stvaramo sve bolje automobile. Unaprijed vam hvala na vašoj neprekidnoj podršci.“

Tommi Mäkinen (Šef momčadi)

„Sjajno je ovdje pobijediti u drugoj utrci sezone i voditi u obje konkurencije prvenstva. Ott je dominirao cijeli vikend, pokazujući svima kako voziti u teškim uvjetima. Doista je jak u ovom trenutku. Kada ga sada pogledam, vidim sebe prije više od 20 godina kada sam bio usredotočen na osvajanje titule. Naravno, bio je ovo teži vikend za Krisa i za Jari-Mattija, ali su i oni pokazali brzinu našeg automobila kao i njegovu pouzdanost.“

Ott Tänak (Vozač automobila 8)

„Imali smo vrlo dobar vikend. Petak je bio ključni trenutak u kojem smo se morali izboriti da svedemo zaostatak na najmanju mjeru u nepovoljnim uvjetima, ali nakon toga smo samo vozili u dobrom ritmu i uz čim manje rizika. Danas je najvažnije bilo štedjeti gume za power stage i tamo voziti svom snagom. Odradili smo dobar posao i sve je funkcioniralo jako dobro, pa sam se i ja dobro osjećao u automobilu. Imamo vrlo snažnu momčad i divno je što postižemo ovako dobre rezultate na početku sezone.”

/
Jari-Matti Latvala (Vozač automobila 10)

„Prvi brzinski ispit jutros je bio najbolji dio ovog relija: dobar, čisti led s velikim nanosima snijega uz cestu i brza, glatka cesta preko prijevoja. Stvarno je bio užitak voziti i ugodno vratiti se u dobrom ritmu. Nadao sam se osvojiti nešto bodova na power stageu i tako završiti utrku u pozitivnom ozračju, ali su tamo za mene uvjeti bili vrlo teški, posebno u zadnjem dijelu na kojem je bilo puno snijega i bljuzgavice. Sada se veselimo Meksiku.“

Kris Meeke (Vozač automobila 5)

„Danas su uvjeti bili vrlo dobri, s puno leda: upravo podloga na kojoj volimo voziti. Danas mi je bio cilj pokušati završiti ispred Sebastiena Loeba i uspjeli smo povećati prednost, zbog čega sam sretan. Na power stageu sam doživio jaki udarac u prednji lijevi kraj; nakon toga sam se mučio. Blage temperature ovaj vikend su se jako razlikovale od mojih testiranja prije utrke, pa nisam uspijevao postići brzinu. Svejedno, dobro je stići do kraja utrke i osvojiti nešto bodova za momčad.“

Privremeni završni poredak, reli Švedska

1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2 h 47 min 30,0 s
2. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) +53,7 s
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +56,7 s
4. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 m 5,4 s
5. Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +1 m 8,2 s
6. Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +1 m 38,8 s
7. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 m 49,7 s
8. Pontus Tidemand/Ola Floene (Ford Fiesta WRC) +3 m 37,7 s
9. Ole Christian Veiby/Jonas Andersson (Volkswagen Polo R5) +6 m 34,0 s
10. Janne Tuohino/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +8 m 21,4 s
21. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +14 m 44,4 s

(Rezultati u nedjelju u 15 sati. Konačne rezultate potražite na www.wrc.com)

Što slijedi?

Reli Meksiko (7. do 10. ožujka) je pravi kontrast Švedskoj, za momčadi i vozače, zbog makadamskih cesta i temperature oko 30°C. Velika nadmorska visina je isto tako vrlo važan faktor, jer je najviša točka staze na 2.737 m iznad razine mora, zbog čega motori oskudijevaju zrakom pa im se snaga smanjuje za čak do 20 posto.

/

Saznajte više o Toyoti

Toyota Yaris Challenge kup 2020. –  2022. Toyota Yaris Challenge kup 2020. – 2022. Još od 1957. godine Toyota je uspješan natjecatelj u području auto-moto sportova uključujući FIA World Rally prvenstvo (WRC) te Svjetsko prvenstvo izdržljivosti (WEC). Fernando Alonso se priprema za Dakar s TOYOTA GAZOO Racingom Fernando Alonso se priprema za Dakar s TOYOTA GAZOO Racingom Nakon uspješne sezone u sezoni 2018./19. u FIA Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti, Fernando Alonso i TOYOTA GAZOO Racing će ponovno udružiti snage u nadolazećim mjesecima u nizu testova s Toyotom Hilux, automobilom za kojeg se očekuje da će se natjecati u sljedećem Reliju Dakar. Do krajnjih granica izdržljivosti. Toyota u Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti (WEC) Do krajnjih granica izdržljivosti. Toyota u Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti (WEC) Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti nudi sve: Motore od 1.000 KS, najveće brzine od 330 km/h i strašne g-sile. Za TOYOTA GAZOO Racing, to je savršeno mjesto za razvoj naših hibrida sljedeće generacije. Live streaming utrke 24 sata Le Mansa Live streaming utrke 24 sata Le Mansa Utrku 24 sata Le Mansa moći ćete pratiti uživo s kamera postavljenih na dva Toyotina automobila TS050 Hibrid. Početak utrke, koja će trajati jedan cijeli dan, zakazan je za 16.06. u 15h.
Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.