Ukupna prodaja Toyote Land Cruiser

premašila 10 milijuna vozila

Toyota City, Japan, 20. rujna 2019. – Toyota Motor Corporation (Toyota) objavila je da je ukupna svjetska prodaja svih serija2 Land Cruisera1 premašila 10 milijuna vozila. Zahvalni smo kupcima koji su poklonili povjerenje i kupovali generacije Land Cruisera jednu za drugom.

Prema Toyotinim podacima, ukupna prodaja je brojala 10 milijuna vozila na 31. kolovoza 2019. Land Cruiser je najdulje prodavani Toyotin automobil3. Pušten je u prodaju 1. kolovoza 1951. kao Toyota „Jeep BJ“, te njegova proizvodnja traje 68 godina.

/
Toyota Jeep BJ

Izvoz Land Cruisera je u punoj mjeri započeo sa serijom 20, koja je predstavljena u studenom 1955., četiri godine nakon predstavljanja automobila prve generacije. Otada je Toyota dosljedno razvijala izvedbe koje zadovoljavaju potrebe stranaka, ne ugrožavajući pouzdanost, trajnost i vozna svojstva na lošim cestama koje su predstavljale temelje razvojnih koncepata na kojima se Land Cruiser zasniva. Land Cruiser je zbog toga nastavio uživati podršku kupaca širom svijeta. Izvoz je u početku iznosio svega 100 vozila godišnje, ali je 1965., 10 godina nakon što je izvoz uzeo puni zamah, ta brojka premašila 10.000 vozila godišnje.

Danas se Land Cruiser prodaje u otprilike 170 zemalja i regija u cijelom svijetu, a godišnja svjetska prodaja je otprilike 400.000 vozila.

Land Cruiser je značajno pridonio povećanju povjerenja u marku Toyota širom svijeta i stvorio uporište za povećanje Toyotinog izvoza. Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regije u kojima se i dan danas koristi Land Cruiser serije 40, nekih 50 godina nakon njihove proizvodnje.

/
Land Cruiser serija 40 se i danas koristi, više od 50 godina nakon proizvodnje
(na slici je prikazano vozilo u ribarskom selu u UAE)

Povijest Land Cruisera simbolizira Toyotin QDR – kvalitetu, trajnost i pouzdanost, istovremeno, to je izvor Toyotine proizvodnje automobila za svijet i za ljude. Land Cruiser je pouzdani pratitelj u radu i život na raznovrsne načine; to je automobil koji prijevozi ljudske živote i robu, te koji ispunjava ljudske snove o kretanju; to je automobil koji omogućava ljudima da idu kuda god žele, kada žele i da se zdravi i sigurni vrate kući.

U Africi se Land Cruiser koristi za dostavu humanitarne pomoći; u Burundiju za prijevoz djece oboljele od malarije u bolnicu; a u izbjegličkim kampovima u Ugandi za prijevoz pacijenata u klinike. U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1.600 metara ispod površine; koristi se i za tjeranje stoke na velikim imanjima od 8.000 četvornih kilometara.

U Kostarici u Srednjoj Americi postoje područja na kojima se Land Cruiser koristi za berbu mrkve na 3.500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje – zato što „je jedino Land Cruiser u stanju doći do tih polja“. Doista, postoje mnoga mjesta širom svijeta na kojima bi danas svakodnevni život bio nemoguć bez Land Cruisera.

/
Omogućavanje humanitarnog rada u Burundiju
Foto: Médecins Sand Frontières
©Martina Bacigalupo
/
Kretanje u australskim rudnicima
Foto: GEOSCOPE ©Takeshi Namba

10 milijuna prodanih Land Cruisera tijekom proteklih 68 godina se koriste na najrazličitijim cestama te su pridonijeli unapređenju Toyotinih automobila. Gledajući prema naprijed, u svrhu zadovoljavanja – pa čak i premašivanja očekivanja stranaka, razvoj Land Cruisera će se odvijati na temelju ideje da će se koristiti u svim dijelovima svijeta; zbog toga Toyota namjerava postaviti još strože standarde i nastaviti proizvoditi automobile s ciljem stvaranja doista jedinstvenog automobila.

Posjetite posebnu stranicu za Land Cruiser.

1 Ime automobila je promijenjeno u „Land Cruiser“ 1954. godine.
2 Pregled serija Land Cruisera; modeli koji su trenutno u proizvodnji su označeni zvjezdicom*.
Marka Toyota:
Teški modeli:
Toyota Jeep BJ, Land Cruiser serija 20, serija 40i i serija 70*
Putnički modeli:
Land Cruiser serija 55, serija 60, serija 80, serija 100, serija 200*
Laki modeli:
Land Cruiser serija 70 Wagon, serija 70 Prado, serija 90 Prado, serija 120 Prado, i serija 150 Prado*
Marka Lexus:
LX 450, LX 470 i LX 570*; GX 470 i GX 460*
3 Napomena: Crown je predstavljen 1955., Corolla je predstavljena 1966.

Ukupna svjetska prodaja: 10 milijuna

Od pokretanja prodaje prve generacije Toyota Jeep BJ 1951. godine do 2019. ukupna svjetska prodaja je premašila 10 milijuna vozila.

/
Na temelju podataka TMC (jedinica = 1.000 vozila)
Annual Sales = Godišnja prodaja; Cumulative Sales = Ukupna prodaja; Annual = Godišnje; Cumulative = Ukupno
Prodaja po regijama 2018. godine

Od pokretanja prodaje Land Cruisera serije 20, 1955. godine Toyota je povećala broje zemalja u koji izvozi ovaj model uz fokus na Srednju i Južnu Ameriku, Srednji istok i jugoistočnu Aziju. Land Cruiser se prodaje u otprilike 170 zemalja i regija te je u 2018. godini prodano otprilike 400.000 vozila. (Jedinica = 10.000 vozila)

North America = Sjeverna Amerika
Europe = Europa
Latin America = Latinska Amerika
Africa = Afrika
Middle East = Srednji istok
Asia = Azija
Oceania = Oceanija
Kenya = Kenija

Proizvodnja 2018. godine

Iako se većina vozila proizvodi u Japanu, sklapanje rastavljenih vozila (CKD) se odvija u Keniji i Portugalu.

Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.