Povijesni rezultat za Toyotu Yaris WRC

kod kuće

Esapekka Lappi ostvario je svoju prvu pobjedu, a Juho Hänninen završio kao treći, što je prvi put da je ova ekipa osvojila dva mjesta na postolju.

Osim toga, Yaris WRC je vodio u 22 brzinska ispita od njih ukupno 25, ostvarivši na brzinskim ispitima 18 pobjeda, 13 puta prvo i drugo mjesto, a jednom prvo, drugo i treće mjesto. Latvala je bio prisiljen odustati s vodećeg mjesta u subotu, ali se vratio u natjecanje u nedjelju te je bio najbrži na još tri brzinska ispita – na jednom od njih zajedno s Hänninenom.

Završio je četvrti na Power Stageu i tako za ekipu osvojio dodatna dva boda u prvenstvu na kraju vikenda koji će ostati zapisan zlatnim slovima u povijesti Toyotine ekipe.

/
Akio Toyoda (Predsjednik tima):

„Esapekka Lappi se pobrinuo za najbolji mogući ishod domaćeg relija za našu ekipu i želim izraziti svoju zahvalu svim našim navijačima na njihovoj podršci dok zajedno slavimo ovaj poseban trenutak. Juho Hänninen je isto tako postigao najbolji rezultat u svojoj karijeri: kao naš glavni testni vozač od početka projekta, Yaris WRC ne bi nikada nastao bez njega.

Žao mi je zbog Jari-Matti Latvale kojeg je zadesio tehnički problem, ali njegova vožnja završnog dana ponovno je pokazala da se nikada ne predaje i svi smo jako ponosni na njega.

Za mene je Finski reli poseban događaj jer sam prije tri godine bio ovdje i s Tommijem Mäkinenom razgovarao o tome kako proizvoditi sve bolje automobile. Zatim smo pokrenuli ovaj projekt, s idejom da učimo o proizvodnji sve boljih automobila natječući se u reliju. Vjerujem da je naš Yaris WRC ovdje pokazao značajne performanse jer smo ga razvijali na finskim cestama.

Zato je – gledajući natjecanje na televiziji u Japanu – bio dirljiv trenutak kada sam slušao finsku i japansku nacionalnu himnu na postolju. Nastavit ćemo učiti cijelu ovu godinu. Najveći izazovi su još pred nama. Hvala svim navijačima. Veselim se vašoj podršci u budućnosti.“

/
Tommi Mäkinen (Šef tima):

„Bilo je gotovo savršeno; problem za Jari-Mattija u subotu je jedino pravo razočaranje. Moram zahvaliti cijeloj ekipi. Svi su uložili maksimum da bismo napravili iskorak u ovom reliju. Mogli smo našim vozačima dati u ruke vrlo brz automobil, a oni su odradili odličan posao. Posebno čestitam Esapekki i Juhi. Još uvijek se sjećam svoje prve pobjede ovdje i bio sam uvjeren da Esapekka može napraviti ono što sam ja napravio prije 23 godine.“

Jari-Matti Latvala (vozač automobila broj 10):

„Na sreću, nakon jučerašnjeg problema bili smo u stanju vratiti se danas i dobro započeti dan, osvojivši prva tri brzinca. Dobro smo krenuli u Power Stageu, ali je meni cesta bila skliskija nego drugim vozačima iza mene, pa su dva boda bila maksimum. Iako je ishod mogao biti bolji, timsko ostvarenje je odlično jer je Esapekka osvojio svoju prvu pobjedu, a Juha svoje prvo mjesto na postolju, čestitam obojici.“

Juho Hänninen (vozač automobila broj 11):

„Bio je ovo nevjerojatan vikend i jako sam sretan ostvarenim rezultatom. Naravno, pokušavao samo doći do drugog mjesta, ali napravili smo nekoliko grešaka. Jako sam sretan osvojenim mjestom na postolju, prvi put u karijeri. Hvala cijeloj ekipi i ovom fantastičnom automobilu koji su mi to omogućili.“

Esapekka Lappi (vozač automobila broj 12):

„Obično nisam emotivna osoba, ali ovo je predivno. Kakav reli! Nikada nisam mogao niti sanjati da bismo mogli ostvariti ovakav rezultat, to je veliko iznenađenje. Moram poslati veliku zahvalu ekipi jer se izgradili odličan automobil u vrlo kratkom vremenu.“

/
Finski reli, konačni poredak:
 1. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) 2h29m26,9s
 2. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +36s
 3. Juho Hänninen / Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +36,3s
 4. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +1m01,5s
 5. Craig Breen / Scott Martin (Citroen C3 WRC) +1m22,6s
 6. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m33,1s
 7. Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) +1m53,6s
 8. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +3m12,6s
 9. Dani Sordo / Marc Martí (Hyundai i20 Coupe WRC) +4m11,5s
 10. Mads Østberg / Torstein Eriksen (Ford Fiesta WRC) +4m21,2s
 11. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +20m15,8s
Fia svjetsko reli prvenstvo 2017 za vozače nakon devet natjecanja:
 1. Thierry Neuville 160
 2. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +36s
 3. Sebastien Ogier 160
 4. Ott Tanak 119
 5. Jari-Matti Latvala 114
 6. Dani Sordo 84
 7. Elfyn Evans 79
 8. Craig Breen 53
 9. Hayden Paddon 51
 10. Juho Hänninen 46
 11. Esapekka Lappi 45
Fia svjetsko reli prvenstvo 2017 za konstruktore nakon devet natjecanja:
 1. M-Sport World Rally Team 285
 2. Hyundai Motorsport 251
 3. TOYOTA GAZOO Racing WRT 193
 4. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 135

(Rezultati važeći u 19,30 u nedjelju po lokalnom vremenu; najsvježije rezultate potražite na www.wrc.com)

Što slijedi?

Sljedeća utrka Svjetskog reli prvenstva je Reli Njemačka od 17. do 20. kolovoza kada se natjecanje vraća na asfalt. Ovo natjecanje se zapravo sastoji od tri bivša nacionalna relija spojena u jedan, što se vidi po jako različitim uvjetima brzinskih ispita svakog dana.

Reli započinje na uskim i zavojitim cestama kroz vinograde nakon čega se seli na zloglasni vojni poligon Baumholder u subotu koji se odlikuje teškim betonskim cestama. Završni dan se sastoji od klasičnijih europskih brzinskih ispita na asfaltu, sa širim i bržim cestama. Vrijeme je tijekom natjecateljskog vikenda često promjenljivo.

Saznajte više o Toyoti

Toyota Mirai stigla do cilja Toyota Mirai stigla do cilja Putovanje Toyote MIRAI od Zagreba do Bruxellesa po europskoj ruti na kojoj su instalirane punionice vodika uspješno je završio prošlog tjedna Croatia MIRAI Challenge Croatia MIRAI Challenge Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak 16.rujna 2019 na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Doc. dr. sc. Ankica Kovač, voditeljica Laboratorija za energetska postrojenja predstavila je projekt Croatia MIRAI Challenge. CROATIA MIRAI CHALLENGE (hrvatski Mirai izazov) je putovanje od Zagreba do Brussels-a po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika. TOYOTA YARIS Challenge na 38. INA Buzetskim danima TOYOTA YARIS Challenge na 38. INA Buzetskim danima TOYOTA YARIS Challenge od 13.-15.09. bio je gost na 38. INA Buzetskim danima, u okviru kojeg se i održava FIA Europsko prvenstvo na brdskim stazama. Toyota MIRAI i CleverShuttle Toyota MIRAI i CleverShuttle Novo postignuće s tehnologijom vodika - Startup za zajedničku vožnju (car-pooling) u Njemačkoj Toyota Mirai, limuzine na vodikove gorivne članke prešle su preko 2 milijuna kilometara bez emisija plinova u atmosferu.
Vaše postavke kolačića

Koristimo kolačiće na našim web stranicama kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako ste time zadovoljni, nastavite koristiti naše stranice na uobičajeni način ili saznajte kako možete mijenjati svoje postavke za kolačiće ovde.

OK